Читај ми!

Al Kaida preti Kosovu?

Kosovska policija uhapsila šest osoba osumnjičenih da su, kao deo Al Kaide, pripremali teroristički napad u Gnjilanu i Prištini. Do sada nepoznata grupa "Kosovski džihad" preti odmazdom. Zapadni obaveštajci rezervisani.

Kosovska policija uhapsila je šestočlanu grupu kosovskih Albanaca, osumnjičenu da je pripremala teroristički napad u Gnjilanu i na jezero Grmija u Prištini. Sumnjiče se i za vezu sa Al Kaidom. Jedan od uhapšenih ratovao je u Siriji. U njihovim kućama je pronađen arsenal oružja.

Nekoliko meseci prisluškivan je telefon osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na Kosovu. Ova grupa od šest Albanaca, od kojih se jedan vratio iz Sirije, sastavljena je od mladih ljudi iz Prištine i Gnjilana, prenosi list Zeri.

Nedugo posle hapšenja, kosovska policija dobila je poruku od, do sada nepoznate, grupe "Kosovski džihad" u kojoj se navodi da će se kosovske vlasti "suočiti sa stravičnim napadima ukoliko šestorica uhapšenih ne budu pušteni na slobodu".

Zapadni obaveštajci već mesecima prate kretanje džihadista koji su u protekle dve godine odlazili u Siriju gde su se borili u redovima radikalnih islamista, ali za sada ne žele da komentarišu ozbiljnost pretnje koju bi "Kosovski džihad" mogao da predstavlja.

Kako navode prištinski mediji, neki od uhapšenih sastali su se u blizini jezera Grmija gde su, kako se sumnja, pripremali teroristički napad. Takođe se sumnja da su prethodnog dana napad na dvojicu američkih državljana izvela dvojica pripadnika ove grupe.

Prisluškivanjem se saznalo za plan, a usledila je policijska akcija i hapšenje. Nisu svi bili povezani sa Grmijom, pa se deo akcija odvijao i u Gnjilanu.

U ova dva grada je uhapšeno šest pripadnika ove grupe: V. Šalja, G. Seljimi, M. Huseni, N. Suljejmani, A. Mehmeti i B. Muljoilji, dok je jedan i dalje u bekstvu.

"Koha ditore" piše da je G. ( Genc ) Seljimi povratnik iz Sirije. Njegov ratni nadimak je "Ebu Hafs el Albani". Tvrdi da sledi put Al Kaide na Balkanu i najavljuje njen skori dolazak.

"El Albani" se izvesno vreme borio u Siriji. Odavno se vratio na Kosovo, a povratak ga je učinio sumnjivim. Dugo je praćen dok u sredu nije uhapšen. U petak mu je određen pritvor od 30 dana.

Policija je tokom akcije pretresla kuće osumnjičenih i u njima otkrila oružje i veću količinu eksploziva povezanog sa mobilnim telefonima, spremnih za detonaciju.

Za razliku od većine uhapšenih, listom osumnjičenih za terorizam, uhapšeni Bekim M. je osumnjičen samo za težak fizički napad. Uhapšen je zbog prošlonedeljnog napada na dvojicu američkih državljana u Prištini, pripadnika verske organizacije koja na Kosovu deli verske letke.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво