Kamion se survao u provaliju kod Vranja

Tri rudara poginula, a 12 povređeno kada se kamion koji ih je prevozio survao u provaliju na planini Besna kobila, kod Vranja. Lekari se bore za život jednog rudara. Nesreća se dogodila kada su se rudari vraćali iz treće smene. Uzrok je najverovatnije kvar na vozilu ili neprilagođena vožnja.

U teškoj saobraćajnoj nesreći kod Vranja, koja se dogodila na lokalnom putu Kriva Feja-Bosilegrad, na planini Besna kobila, tri rudara su poginula, a 12 je povređeno, javlja dopisnik RTS-a.

Policija je saopštila da su poginuli D. M. (1978), Č. S. (1959) iz okoline Trgovišta i N. V. ( 1964) iz Novog Brda.

Od 12 povređenih radnika, koji su zbrinuti u Zdravstvenom centru u Vranju, trojica je sa lakšim povredama.

Skoro svi radnici imaju povrede glave, kao i prelome rebara, skočnog zgloba, potkolenice, ruke i nisu životno ugroženi, rekao je načelnik Službe za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja Ljubiša Stojiljković.

Trojica teže povređenih rudara nakon zbrinjavanja u Vranjskoj bolnici prebačeni su na odeljenja neurohirurgije i ortopedije Kliničkog centra u Nišu. 

"Nijedan nije životno ugrožen, radi se o povredama na koštanom sistemu i potresu mozga", kaže direktor Neurohirurške klinike u Nišu Nebojša Stojanović.

Uzrok nesreće najverovatnije je kvar na vozilu ili neprilagođena vožnja, kaže Stojiljković.

Nesreća se dogodila kod sela Ostvište, jutros u 7.20 časova, kada se kamion koji je prevozio radnike rudnika "Grot" survao u provaliju, rečeno je RTS-u u policiji u Vranju.

Prema svedočenju radnika, prednji kraj kamiona je propao i kamion je tada počeo da se prevrće. Pao je u provaliju duboku 50 metara.

"Mnogi su ispali napolje, nas trojica smo ostali unutra, držao sam šlem na glavi i pravio kolutove", kaže povređeni rudar Dragan Stevanović.

Rudari se vraćali iz treće smene

Povređeni radnici su do Vranja prevezeni vozilima Hitne pomoći i privatnim kolima, dok je dvojicu radnika sa najtežim povredama prevezao sanitet rudnika.

U kamionu, koji je preuređen kao autobus za prevoženje rudara, u trenutku nesreće nalazilo se 15 rudara koji su se vraćali iz treće smene.

Rukovodilac sektora bezbednosti i zdravlja u rudniku "Grot" Marija Denković rekla je da su na licu mesta bile sve službe rudnika 'Grot' i da su se sanitetsko vozilo i terenska vozila rudnika uključila u pružanje pomoći.

Prvi je u pomoć povređenima stigao Stojanče Spasić iz sanitetske službe rudnika "Grot".

"Video sam imaju neki na rukama krv, neki se žale na prelome pazio sam da ih polako okrećem u slučaju da imaju povrede kiče, pomogao sam koliko sam mogao", objašnjava Spasić.

"Iz Vranja je stiglo jedno sanitetsko vozilo, tako da su svi povređeni odmah prebačeni u Vranje", rekla je Denković.

Kriva Feja, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi rudnik olova i cinka "Grot", nalazi se na oko 40 kilometara od Vranja.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара