Читај ми!

Jovanović optužuje Koštunicu

Svedočenje Čedomira Jovanovića na suđenju za pobunu JSO nastavljeno tvrdnjama lidera LDP-a da su crvene beretke bile samo instrument, a da je Vojislav Koštunica inspirator pobune, čiji je cilj bio rušenje Vlade.

Ni tri dana nisu bila dovoljna odbrani i optuženima za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije 2001. godine da kao svedoka ispitaju Čedomira Jovanovića. Osnovni cilj te pobune, prema oceni lidera LDP-a, bio je rušenje republičke Vlade.

U nastavku svedočenja, Jovanović je izjavio da su crvene beretke bile samo instrument, da je inspirator pobune bio lider DSS-a Vojislav Koštunica i da su zahteve crvenih beretki mesecima pre tog događaja ponavljali ljudi iz Koštuničinog okruženja.

Jovanović tvrdi da ima iskaz pripadnika zemunskog klana Miloša Simovića koji je u istrazi govorio o okolnostima pobune.

"Da nam Miloš Simović kaže ko je tražio ubistvo Radeta Markovića u zatvoru. Ko je od Markovića tražio da ćuti o zločinima? Da nam govori i o zahtevima iz kabineta Vojislava Koštunice da se i 2002. godine organizuje pobuna crvenih beretki", navodi Jovanović.

Tadašnji savetnik Vojislava Koštunice, a sada advokat dvojice optuženih, Gradimir Nalić osporava Jovanovićevo svedočenje.

"Nije nam objasnio na koji je način došao do sadržaja tih njihovih izjava. Te izjave bi trebalo, šta god da piše u njima, da predstavljaju službenu tajnu", smatra Nalić.

Nalić je ocenio da bi poziv Vojislavu Koštunici da svedoči bio "besmisleno bacanje para", jer u pobuni JSO Koštunica "nije učestvovao", već je "izneo samo nekakvo svoje mišljenje i to nakon toga što je Vlada Srbije iznela teže mišljenje".

Božo Prelević, advokat optuženog Veselina Lečića, kaže da je u Jovanovićevom svedočenju bilo dosta tvrdnji koje je teško dokazati.

Prelević smatra da suđenje ne može da prođe bez saslušanja Vojislava Koštunice, Ace Tomića i još nekih svedoka, koji bi "morali prosto da pojasne i tu drugi stranu".

I današnje suđenje obeležila je rasprava Čedomira Jovanovića i advokata Gradimira Nalića koji je u jednom trenutku najavio da će zbog lažnog svedočenja podneti krivičnu prijavu protiv lidera LDP-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара