Gotova saslušanja za "Galeniku"

Završeno saslušanje bivšeg generalnog direktora "Galenike" Nenada Ognjenovića, koji se sumnjiči da je sa četvoro saradnika naneo štetu tom preduzeću za više od 3,3 milijarde dinara. Do isteka roka od 48 sati (sutra ujutru) Tužilaštvo će doneti odluku o daljim koracima prema svim osumnjičenima.

Saslušanje bivšeg generalnog direktora "Galenike" Nenada Ognjenovića, povodom sumnji da je sa četvoro saradnika koji su uhapšeni u sredu, naneo štetu tom preduzeću veću od 3,3 milijarde dinara završeno je posle podne u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Do isteka roka od 48 sati (sutra ujutru) Tužilaštvo će doneti odluku o daljim koracima prema svim osumnjičenima, rekao je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

Ognjenović je u pritvoru od maja ove godine kada je uhapšen sa još sedmoro osumnjičenih da su izvršili zloupotrebe u "Galenici" kojima je ta kompanija oštećena za 12 miliona evra.

Četvoro osumnjičenih u najnovijoj istrazi saslušani su juče, a nakon što čuje Ognjenovićevu odbranu tužilaštvo će doneti naredbu o sprovođenju istrage, kao i odluku o eventualnom predlogu da im se odredi pritvor.

O tom predlogu odlučiće sudija za prethodni postupak pošto uzme izjave od osumnjičenih na okolnosti određivanja pritvora.

Po nalogu tužilaštva za organizovanikriminal policija je juče uhapsila vlasnika i direktora preduzeca "BG Farm Mladena Gazikalovića, bivšeg pomoćnika generalnog direktora "Galenike" za ekonomske poslove Dragana Šebreka, zamenika direktora u "BG Farm" Milicu Mirković i odgovornog lica u zdravstvenoj ustanovi Apoteka "Higija" Miroslava Jovića zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili "Galeniku'' za oko 3.375.152.000 dinara, a privrednom društvu BG "Farm" pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 2.326.470.000 dinara.

Policija je podnela i krivičnu prijavu protiv Ognjenovića, koji se nalazi u pritvoru.

Oni se sumnjiče da su od kraja 2008. do sredine 2011. godine prilikom prodaje lekova i druge robe iz proizvodnog programa "Galenike" privrednom društvu "BG Farm" i sa njim povezanim pravnim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.326.470.000 dinara, a "Galeniku" oštetili za oko 3. 375.152.000 dinara.

Policija je ranije saopštila da su Ognjenović i Šebrek od 2008 do 2011. godine kao odgovorna lica u "Galenici" iskorišćavanjem ovlašćenja svojih radnih mesta, vršili mimo zakonskih i podzakonskih akata i utvrđenih procedura prodaju lekova preduzeću "BG farm".

Oni su zatim naložili zaposlenima u stručnim službama u sektoru finansija - odeljenju za menice oštećene "Galenike" da izvrše zamenu valutiranih menica koje su prethodno eskontovali kod poslovnih banaka, novim menicama sa kasnijim rokom dospeća tako da je oštećena "Galenika" postala regresni dužnik kod poslovnih banaka koje su primale menice preduzeća "BG farm" na naplatu, te je vršena naplata sa računa oštećene AD "Galenika" u korist banaka do visine izdate menice zbog nedostatka novčanih sredstava na računima preduzeća "BG farm".

Gazikalović, Mirković, Šutić i Jović su u navedenom periodu nakon prijema robe od prodavca "Galenike" prodali robu krajnjim kupcima, zdravstvenim i apotekarskim ustanovama svoja potraživanja naplatili u celosti, a svoje obaveze po osnovu preuzete robe nisu platili "Galenici" čime su na opisani način pribavili korist naedenim privrednim društvima u ukupnom iznosu od 34.000.000 evra, a za koji iznos je oštećena "Galenika".

Policija i tužilaštvo nastavljaju rad na otkrivanju i rasvetljavanju svih krivičnih dela koje su počinili menadžment i odgovorna lica u privrednom društvu "Galenika", navedeno je u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво