Uhapšeno petoro zaposlenih zbog tragedije u Užicu

Zbog eksplozije u užičkoj fabrici "Prvi Partizan", u kojoj je poginulo sedmoro radnika, uhapšeno petoro zaposlenih fabrike, izjavio ministar policije Ivica Dačić. Uzrok tragedije ljudski faktor. Osumnjičeni sutra pred istražnim sudijom.

Rezultati istrage pokazali su da je gušenje ugljen monoksidom uzrok smrti sedmoro radnika užičke fabrike "Prvi partizan", a eksplozije - ljudski faktor i da je zbog toga uhapšeno pet osoba zaposlenih u tom preduzeću, izjavio je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Uhapšeni su Janjić Velibor (1953), radnik na zasipanju baruta, Pešić Milojka (1953), šef za protivpožarnu zaštitu, Đerić Milisav (1960), poslovođa, Đerić Prvoslav (1966),  rukovodilac pogona i Ćirović Zoran (1954), rukovodilac kontrole, saopštio je MUP.

"Na osnovu rezultata istrage uhapšeno je petoro zaposlenih zbog osnovane sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim delom izazivanja opšte opasnosti", rekao je Dačić.

Ministar je precizirao da je petoro zaposlenih osumnjičeno da se nisu pridržavali mera zaštite na radu i da "nisu poštovali uputstva o manipulisanju barutom", koje je, kako je rekao, dovelo do smrti radnika i uništenja imovine.

Osumnjičenima je određena mera zadržavanja. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo nastavljaju prikupljanje dokaza u cilju utvrđivanja odgovornosti drugih zaposlenih i rukovodstva preduzeća "Prvi Partizan", radi rasvetljavanja svih okolnosti koje su izazvale eksploziju, saopštio je MUP.

Istraga protiv osumnjičenih

Tužilaštvo će zahtevati sprovođenje istrage protiv petoro zaposlenih u pogonima namenske proizvodnje preduzeća 'Prvi Partizan' iz Užica, pošto je u saradnji sa policijom utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, izjavio je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

"Na osnovu dosadašnjih rezultata istrage, postoji osnovana sumnja da su, usled više propusta u radu, nepridržavajući se uputstava o postupanju sa barutom, osumnjičeni izvršili krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti", precizirao je Zorić.

Zorić je dodao da će Opštinsko javno tužilaštvo u Užicu zatražiti sprovođenje istrage protiv osumnjičenih, koji će sutra biti izvedeni na saslušanje pred istražnog sudiju.

U nesreći, koja se u "Prvom Partizanu" dogodila u četvrtak uveče, u četiri eksplozije poginuli su Svetlana Đurić, Jasmina Ostojić, Gordana Đokić, Biljana Luković, Vida Terzić, Dragan Milovanović i Jelena Lončarević, a lakše je povređeno 14 radnika.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво