Читај ми!

Dragoljub Ojdanić se vratio iz Haga

Penzionisani general VJ Dragoljub Ojdanić danas se vratio u Srbiju pošto su istekle dve trećine kazne na koju ga je osudio Haški tribunal. Ojdanić, po povratku iz Haga, izjavio da nije počinio nikakav ratni zločin, da mu je savest čista i da mirno spava.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić vratio se u Srbiju iz Haga, pošto je odslužio dve trećine od 15 godina zatvora na koliko ga je, zbog zločina počinjenih na Kosovu, osudio Haški tribunal.

Ojdanić je izjavio da nije počinio nikakav ratni zločin, da mu je savest čista i da mirno spava. On je, u skoro dvadesetominutnom obraćanju novinarima na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, rekao i da je razočaran u međunarodno pravo i pravdu.

Naveo je da je tokom sukoba 1999. godine na Kosovu i Metohiji bilo zločina na svim stranama i da se uvek zalagao da se svi zločinci kazne.

"Evo me posle 11 godina, četiri meseca i četiri dana ponovo među vama, na slobodi, čiste i mirne savesti", rekao je Ojdanić.

On je naveo i da celom svetu "gleda pravo u oči", svestan da nije kao načelnik Generalštaba VJ i načelnik štaba Vrhovne komande "počinio ništa što bi moglo predstavljati krivično delo, a kamoli ratni zločin ili zločin protiv čovečnosti".

Ojdanić je naveo i da je ponosan na to što je ispunio svoju zakletvu prema narodu i otadžbini "u trenutku varvarske agresije 16 najozbiljnijih država NATO predvođenih SAD".

On je rekao i da se pri tome strogo držao Ženevske konvencije, odredbi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava i pravila i običaja ratovanja i da je sve to "naredbodavno spustio do najnižih nivoa komandovanja".

Ojdanić je, podsetivši kako je došlo do oružanog napada na SRJ, oštro kritikovao tadašnjeg vrhovnog komandanata NATO snaga Veslija Klarka koji se nije pojavio u Hagu, u svojstvu svedoka u procesu protiv njega ocenivši da Klark nije smeo da se suoči sa istinom.

"Pred vas izlazim razočaran u međunarodno pravo i pravdu", rekao je Ojdanić ocenivši da u međunarodnoj zajednici ne vladaju pravo i pravda "nego vladaju pravo i pravda jačega".

On je naveo i da je odluka o agresiji na SRJ bila doneta pre nego što je počela, a kritikovao je svog prethodnika na mestu načelnika Generalštaba VJ (Momčila Perišića), jer je, prema njegovom mišljenju, "našao modus da se u trenutku agresije ne nađe na čelu vojske".

Ojdanić je naveo i da je tokom sukoba "zločina bilo na sve tri strane, a da je, nažalost, suđeno samo državnom, vojnom i policijskom vrhu SRJ i Srbije".

"Izrazio sam žaljenje i sada ga izražavam za sve žtrve, bez obzira koja ih je strana počinila", rekao je Ojdanić istakavši da se uvek, sa funkcije na kojoj se nalazio zalagao da se nalogodavci, organizatori i počinioci zločina moraju sankcionisati i procesuirati.

Ojdanić je rekao i da "ne postoji ni jedan borbeni ili bilo koji drugi dokument sa njegovim potpisom koji je na sudu bio sporan" i da je problem bilo "takozvano borbeno izvršavanje".

On je naveo i da je, zajedno sa svojim saborcima razočaran ponašanjem pojedinaca iz vlasti posle petooktobarskih promena u Srbiji ne želeći da precizira na koga misli.

Ojdanić je naveo i da je od svega oficiru najvažnija čast, a citirao je svog vojničkog idola vojvodu Živojina Mišića da je čast oficiru zvezda vodilja u svakoj prilici u životu.

"Sa moje pozicije u kojoj sam se godinama nalazio i danas kada sam na slobodi najvažnije je da mi je savest čista i što sam uvek mirno spavao", rekao je on.

Ojdanića je na aerodromu dočekao i trubački orkestar koji je sa njegovim rođacima i prijateljima u dva autobusa doputovao iz užičkog kraja gde je penzionisani general VJ rođen.

Početkom godine, nekadašnji načelnik Generalštaba VJ i tužilaštvo su istovremeno povukli žalbu na presudu. U podnesku koji je tada predao sudu, Ojdanić je prihvatio svoju krivicu.

"Kosovski" proces protiv bivših državnika, vojnih i policijskih funkcionera SRJ i Srbije koji su optuženi za zločine na KiM tokom NATO bombardovanja još nije pravnosnažno okončan za sve.

Ojdanić se sudu u Hagu dobrovoljno predao u proleće 2002. godine.

Milan Milutinović je oslobođen u prvom stepenu i tužilaštvo nije htelo da se žali.

Međutim, na konačnu presudu čekaju još bivši vicepremijer Vlade SRJ Nikola Šainović, nekadašnji komandant Treće armije genral Nebojša Pavković, načelnik štaba Prištinskog korpusa genral Vladimir Lazarević i Sreten Lukić koji je tokom NATO bombardovanja bio načelnik MUP za KiM. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво