Sedam poginulih u eksploziji u fabrici municije u Užicu

U fabrici municije "Prvi Partizan" u Užicu sedam radnika je izgubilo život, nakon četiri vezane eksplozije u pogonu za eleboraciju, potvrdio za RTS pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić. Petnaest radnika je zadobilo lakše telesne povrede. Uzroci eksplozije se ispituju.

U ekploziji u fabrici municije "Prvi Partizan" u Užicu poginulo je sedmoro ljudi, potvrdio je za RTS pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić. Petnaest radnika je zadobilo lakše telesne povrede i nakon lekarske intervencije pušteni su na kućno lečenje.

Vatrogasne ekipe potpuno su lokalizovale požar, tako da nema opasnosti od novih eksplozija, rekao je Marić.

Uzroci eksplozije u fabrici municije se utvrđuju, a u Užice je stigao i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Na prijemno odeljenje užičke Opšte bolnice primljeno je petnaest radnika, sa lakšim telesnim povredama. Dežurna doktorka rekla je da se radi o blažim intoksikacijama ugljenmonoksidom i ogrebotinama.  

Predsednik opštine Užica Jovan Marković rekao je za RTS da bezbednost u gradu nije ugrožena".

Dopisnik RTS-a je javio da se ispred fabrike okupio veliki broj rodbine. U vazduhu se i dalje oseća miris dima, a u krugu fabrike nalaze se vatrogasna kola i vozila hitne pomoći.

Prema nezvaničnim informacijama, u drugoj smeni radilo je oko 300 radnika, a u delu gde su se dogodile eksplozije bilo je 10 do 15 radnika.

U fabrici municije u četvrtak su se dogodile četiri eksplozije. Kako je javila dopisnica RTS-a prva eksplozija dogodila se oko 21.15 časova u odeljenju za barutno punjenje.

Fabrika "Prvi partizan" se bavi proizvodnjom municije već 80 godina, počev od 1928. godine kada je i osnovana. "Prvi partizan" snadbeva municijom vojsku i policiju Republike Srbije, a takođe i mnoge armije sveta.

Fabrika proizvodi i sportsku i lovačku municiju koja se prodaje na svim kontinentima. Ima tri proizvodna pogona i zapošljava više od 600 radnika, pa je samim tim i veoma važan činilac u privredi regiona jugozapadne Srbije.

"Prvi partizan" proizvodi streljačku municiju, sportsku i lovačku municiju, podkalibarsku artiljerijsku municiju, opremu za proizvodnju municije, alate za proizvodnju municije, medicinsku opremu i inženjering.

Podaci o prethodnim nesrećama

Prethodna nesreća u pogonu namenske industrije desila se 26. avgusta prošle godine u Kruševcu. U eksploziji u fabrici za proizvodnju eksploziva i pirotehnike korporacije "Trajal" lakše je povređeno sedam radnika te fabrike.

Eksplozija je pričinila veliku materijalnu štetu, pa je proizvodnja u tom pogonu bila prekinuta.

Verovatno jedna od najtežih havarija i nesreća u namenskoj industriji dogodila se u  zemunskoj fabrici hemijskih proizvoda Grmeč 23. juna 1995. godine. U eksploziji je poginulo 11, a povređeno devet radnika.

Eksplozija u "Prvoj iskri " u Bariču 29. maja 2006. godine odnelo je tri ljudska života.

Prošle godine, 6. aprila u Zemunu nakon eksplozije pet buradi s dimetoatom  u "Galenici - Fitofarmacija" otrovalo i opeklo oko 40 radnika, policajaca i vatrogasaca.

Kada je u istom mesecu, 17. aprila 2008. godine u fabrici skroba u Pančevu eksplodirao filter za sušenje, u velikom požaru pričinjena velika materijalna šteta ali nije bilo
povređenih.

U Leštanima 3. novembra 2008. godine troje je ljudi teško povređeno u fabrici za proizvodnju raketnih goriva kada je eksplodirala smesa za punjenje protivgradnih raketa.

U lozničkoj Viskozi veliki požar izbio je 8. decembra 2008. Nije bilo povređenih, ali je koncentracija sumpordioksida u Loznici bila izuzetno povećana.

Dan "Prvog partizana" iz Užica  22. novembar, sećanje je na eksploziju u partizanskoj fabrici oružja i municije  1941. godine u trezorima Narodne banke, današnjem Narodnom muzeju, gde je i bila smeštena fabrika nastala na temeljima Fabrike oružja i municije koja je iz Kranja preseljena u Užice 1928. godine.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво