Читај ми!

Suđenje Subotiću, jemstvo za odbranu sa slobode

Stanko Subotić, koji se nalazi na Interpolovoj poternici, moći će da se brani sa slobode, ukoliko uplati jemstvo od 538.000 evra, odlučio Specijalni sud.

Specijalni sud u Beogradu doneo je odluku da će Stanku Subotiću, koji se nalazi na Interpolovoj poternici, jer je u bekstvu, biti omogućena odbrana sa slobode, ukoliko uplati jemstvo od 538.000 evra.

Tom odlukom sud je usvojio, četvrti po redu, predlog Subotićevih branilaca za određivanje jemstva u tom iznosu, koje je i najmanje koje je do sada nudio.

U pitanju je nekretnina vrednosti 538.000 rekao je Tanjugu Subotićev branilac Radoslav Tadić i najavio da će se, posle ovakve odluke suda, njegov klijent pojaviti na suđenju čiji je nastavak zakazan za 17. septembar.

Na ovu odluku tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu, a konačna odluka zavisi od Apelacionog suda.

Ukoliko postane pravosnažna, Specijalni sud će naložiti povlačenje poternice, ukinuće naredbu za hapšenje i rešenje o određivanju pritvora za Subotića, pa će posle sedam godina on ponovo moći da u Srbiju uđe kao "slobodan čovek".

Specijalni sud je ranije više puta odbijao Subotićeve ponude da se, uz jemstvo, brani sa slobode.

U decembru 2011. godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i dva miliona evra.

Subotiću je, inače, 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu zbog optužbi da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih godina.

Subotić se, posle izmene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog švecra cigareta tokom devedesetih godina.

Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine.

Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je na crvenoj Inerpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, pošto je u bekstvu od 2006. godine kada je pokrenut krivični postupak protiv njega, ali slobodno živi i radi u Švajcarskoj koja ne priznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je bio optužen po ranijem srpskom zakonu i nije želela da ga hapsi i izruči.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво