Miši Vaciću godinu dana uslovno

Portparol Pokreta "1389" Miša Vacić osuđen na godinu dana zatvora uslovno, sa rokom provere od četiri godine uslovno, zbog širenja diskriminacije prema LGBT osobama 2009. godine, nedozvoljenog držanja oružja i ometanja rada policije.

Prvi osnovno sud u Beogradu osudio portparola Pokreta "1389" na godinu dana zatvora uslovno, sa rokom provere od četiri godine.

Vaciću je osuđen zbog diksriminaciju prema LGBT osobama pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine u Beogradu, nedozvoljenog držanja oružja i ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti.

Prema zakonskim pravilima, sud mu je izrekao jednistvenu kaznu za sva tri dela.

Ukoliko u roku od četiri godine izvrši neko novo krivično delo Vacić će biti upućen na izvršavanje kazne zatvora od godinu dana.

Sudija Ivana Ramić je i citirala pojedine njegove poruke objavljene u medijima.

U obrazloženju presude se navodi i da se iste godine prilikom legitimisanja Vacić opirao policajcima, jednog od njih lakše povredio i pobegao. U njegovom stanu je pronađen pištolj za koji nije imao dozvolu. Olakšavajuće okolnosti su to što je neosuđivan i što je bio mlad.

Okrivljeni je u roku proveravanja od četiri godine što nije kratak rok, kaže sudija Ivana Ramić.

Prema njenim rečima, zakonom propisani rok za uslovnu osudu je najviše pet godina.

Obe strane nezadovoljne presudom

Presudom nisu zadovoljni ni Vacićev pokret, "SNP 1389", ni predstavnici Gej strejt alijanse. Vacić najavljuje žalbu i kaže da i pored uslovne osude ne namerava da menja svoje stavove i da će ostati dosledan u svom ponašanju.

Nisam svakako zadovoljan presudom, ali svima je jasna suština presude, a to je da je faktički oslobađajuća, smatra Vacić.

Predstavnici Gej strejt alijanse i organizacije "Žene u crnom" smatraju da bi ovakva presuda mogla nepovoljno da se odrazi na održavanje Parade ponosa.

Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse isitče da je dobro je što je presuda doneta, ali je kazna blaga. Mi naravno očekujemo da tužilaštvo što pre podnese žalbu, kaže Lazarević.

Miloš Urošević iz organizacije "Žene u crnom" ocenio je presudu skandaloznom. Ovim, pravosudne institucije države Srbije dale su vetar u leđa svim ultradesničarskim organizacijama, napominje Urošević.

Zaprećena kazna za sva tri dela za koja je Vacić optužen jeste od tri meseca do tri godine zatvora.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 12. jul 2013, 21:03) - Мирослав. Краг. [neregistrovani]

Ништа ми није јасно

Шта нормалан човек да мисли,опирао се хапшењу, повредио полицајца, имао пиштољ код себе и то без дозволе... условно, као да је ослобођен... која је то порука, катастрофа правосуђа, смешно образложење, није осуђиван, јадна Србијо, директан подстрек свим потенцијалним хулиганима, и опет, јадна моја Србијо.

(petak, 12. jul 2013, 21:01) - eta [neregistrovani]

podrska

Miso care, treba orden da dobijes!