Читај ми!

Identifikovano 6.500 žrtava iz Srebrenice

Međunarodna komisija do juna identifikovala 6.767 žrtava iz masovnih grobnica, koje se dovode u vezu sa padom Srebrenice, rekao svedok optužbe Tomas Parsons na suđenju Ratku Mladiću. Na pitanje odbrane da li je moguće da su identifikovani umrli u nekom drugom periodu, Parsons je odgovorio potvrdno.

Svedok optužbe Tomas Parsons rekao je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je Međunarodna komisija za nestala lica do juna ove godine identifikovala 6.767 žrtava iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995. godine.

Parsons, koji je forenzički direktor Komisije, precizirao je da jedan broj ostataka, ekshumiranih iz grobnica, još nije identifikovan i da je ukupno u masovnim grobnicama do sada pronađen 7.001 jedinstveni DNK uzorak.

Optužnica generala Mladića (70), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana koje je VRS streljala u danima posle zauzimanja Srebrenice, 11. jula 1995. godine.

Žrtve su identifikovane, kako je sudijama rekao Parsons, upoređivanjem DNK ostataka pronađenih u grobnicama sa uzorcima koje su Komisiji dali rođaci osoba koje su nestale posle pada Srebrenice.

Da bi se identifikacija smatrala pouzdanom, potrebno je da se upoređeni DNK uzorci slažu 99,95 odsto, rekao je svedok, naglašavajući da je u većini slučajeva, koje je analizirala Međunarodna komisija za nestala lica, ta podudarnost "mnogo veća".

Mladićev branilac Miodrag Stojanović, za vreme unakrsnog ispitvanja, pitao je Parsonsa da li se DNK analizom mogu utvrditi uzrok i vreme smrti. Svedok je odgovorio odrečno.

Na pitanje da li je moguće da je "identifikovanog smrt zatekla u nekom drugom periodu, a ne u julu 1995", Parsons je odgovorio da jeste.

Upitan ponovo od branioca Stojanovića da li se DNK analizom može dobiti ikakva informacija o "uzroku i načinu smrti", svedok je uzvratio: "Ako naš forenzički antropolog pronađe lobanju s rupom od metka, to govori o načinu smrti".

Mladićeva odbrana će sutra završiti unakrsno ispitivanje Parsonsa.

Ratko Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, od 1992. do 1995. godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара