Читај ми!

Ćiriću 15 godina za zločin na Ovčari

Zbog učešća u mučenju i ubijanju najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi "Ovčara" kod Vukovara, Petar Ćirić osuđen na 15 godina zatvora. Tužilaštvo za ratne zločine zadovoljno presudom, kaže zamenik tužioca Bruno Vekarić.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara Petra Ćirića na 15 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločinu kada su mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi "Ovčara" kod Vukovara, 21. novembra 1991. godine.

Pošto je Ćirić ranijom pravosnažnom presudom Okružnog suda u Novom Sadu osuđen na 10 godina zatvora zbog drugog krivičnog dela, sud mu je danas izrekao jedinstvenu kaznu od ukupno 20 godina zatvora.

Sudija Rastko Popović rekao je prilikom izricanja presude da je sud utvrdio da je Ćirić kriv, jer je hrvatske zarobljenike najpre tukao dok su oni protrčavali kroz špalir prilikom ulaska u hangar, nanoseći im pritom telesne povrede.

Kada su zarobljenici, u više navrata, prevoženi traktorom na Grabovo, udaljeno oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu je pucao u njih.

Po povratku sa Grabova u hangar na Ovčari, Ćirić je učestvovao i u streljanju preostalih desetak zarobljenika, naveo je sudija u obrazloženju presude.

Ćirić je priveden u sud iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde već služi kaznu od 10 godina zatvora, prema presudi Okružnog suda u Novom Sadu za drugo krivično delo.

Petar Ćirić i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Popović je, inače, prilikom čitanja optužnice, a pre izricanja kazne, pročitao imena sve 193 identifikovane žrtve zločina na Ovčari, od ukupno 200 ubijenih.

Optužnicom za ratne zločine, Ćirić se tereti da je povređivao i ubijao zarobljenike na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, zajedno sa još 10 optuženih koji su ranije osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, kao i više nepoznatih osoba.

Prema optužnici, zločin je trajao od popodnevnih časova 20. novembra do ranih jutarnjih časova 21. novembra 1991. godine.

Za ubistvo preko 200 hrvatskih civila, Tužilaštvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 okrivljenih.

Od tog broja, njih 15 je pravosnažno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво