Читај ми!

Zaštićeni svedok: Arkan napao Zvornik

Zvornik je bez Karadžićevog znanja, u aprilu 1992. godine napala i zauzela paravojska Željka Ražnatovića-Arkana, izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću zaštićeni svedok KW-317. Paravojne formacije, posle zauzimanja tog grada, počinile su zločine nad muslimanskim stanovništvom, rekao je zaštićeni svedok.

Optuženi Radovan Karadžić nastavio je danas odbranu pred Haškim tribunalom, iskazom zaštićenog svedoka KW-317 koji je izjavio da je u aprilu 1992. Zvornik, bez Karadžićevog znanja, napala i zauzela paravojska Željka Ražnatovića Arkana.

Svedok iz čijeg iskaza proizlazi da je tada bio zvaničnik zvorničke Srpske demokratske stranke, sugerisao je da su paravojne formacije, posle zauzimanja grada, počinile zločine nad muslimanskim stanovništvom koje lokalne vlasti nisu mogle da spreče.

Po optužnici koja Karadžića tereti za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH, u Zvorniku su srpske snage ubile stotine muslimanskih muškaraca, uz nezakonito pritvaranje pod neljudskim uslovima, zlostavljanje, mučenje i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva.

KW-317 opisao je i kako je, uoči napada na Zvornik, Ražnatović nazvao "izdajnicima" srpske zvaničnike koji su krenuli na pregovore sa Muslimanima. Njegov "major Peja" "šutirao ih je i šamarao".

Posle zauzimanja Zvornika, "jedina vlast bile su paravojske" koje su "hapsile, napadale" i imale "sopstvene zatvore" i od kojih su se "plašili Muslimani, ali i Srbi", s tim što Muslimane "nije imao ko da zaštiti", izjavio je KW-317.

Navodeći primer meštana sela Kozluk, svedok je izjavio da su lokalni srpski zvaničnici uspeli da Muslimane ubede da ne odlaze."Približavanjem" sukoba, meštani Kozluka su ubrzo "odlučili da odu" zato što "nije bilo vlasti koja bi im garantovala bezbednost", rekao je svedok.

Po optužnici protiv Karadžića, stanovnici Kozluka su kolektivno proterani preko SR Jugoslavije u Mađarsku, a potom u treće zemlje. Svedok je naznačio da su se oni posle rata vratili u svoje selo.

Karadžića i predsednika skupštine bosanskih Srba Momčila Krajišnika, svedok je, po sopstvenim rečima, izvestio o tim događajima.  Kako je izjavio, Karadžić je bio "veoma razočaran" i "osudio je odvajanje i zlostavljanje" muslimanskog stanovništva.

Vlasti RS i Zvornika nikada nisu zastupale politiku proterivanja Muslimana, izjavio je svedok, naglašavajući da je rat bio uzrok premeštanja stanovništva. 

Kao svoj utisak o lideru bosanskih Srba, svedok je izložio da nikada nije smatrao da se Karadžić zalaže za proterivanje nesrba niti za streljanje ratnih zarobljenika.

Svedoka KW-317 sutra će unakrsno ispitivati tužilac Alan Tiger

Optužnica Karadžića (67) tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво