Stanišić i Simatović oslobođeni

Haški tribunal oslobodio Jovicu Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbednosti i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija. Oni su bili optuženi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bih 1991-1995.

20.28 - Kako  RTS-a nezvanično saznaje, Jovica Stanišić i Franko Simatović će sutra oko 8 sati poleteti vladinim avionom iz Roterdama za Srbiju. 

16.53 - Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni svih optužbi. 

16.00 - Počelo izricanje presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. 

Haški Tribunal oslobodio je bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija optužbi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. 

Veće je naložilo da Simatović i Stanišić budu pušteni na slobodu iz pritvorske jedinice u Sheveningenu čim budu završene odgovarajuće pripreme.

Veće nije moglo da zaključi da su Stanišić i Simatović odgovorni za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Veće nije moglo da zaključi da je Stanišić služio kao "kanal veze" između Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Milana Martića, koji su, kako se navodi, bili glavni organizatori udruženog zločinačkog poduhvata.

Većina članova veća ustanovila je da se Stanišić i Simatović ne mogu okarakterisati kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sa izuzetkom u Doboju i Bosanskom Šamcu, veće nije zaključilo da je Jedinica za specijalne operacije (JSO) počinila zločine u svojim operacijama.

Odluci Sudskog veća usprotivila se jedino sudija Mišel Pikar.

Većina članova Veća, uz suprotno mišljenje Pikarove, smatra da doprinos optuženih operacijama JSO u Doboju i Bosanskom Šamcu nije bila dovoljna da bi se mogla okarakterisati kao pomaganje i podržavanje činjenja zločina.

Branilac Jovice Stanišića, Vejn Džordaš izjavio je da je njegov klijent "u šoku od sreće" zbog oslobađajuće presude koju mu je danas izrekao haški Tribunal.

Džordaš je, u izjavi novinarima ispred zgrade Tribunala, najavio da će Stanišić već sutra otputovati za Beograd i da je srećan što će se vratiti svom životu.

"Haški Tribunal je dokazao da može sprovoditi pravdu", rekao je Stanišićev britanski advokat, dodavši da je danas "srećan dan za pravdu".

"Tribunal je pokazao da je u stanju da pravilno razmatra dokaze i sprovede pravdu. Videćemo da li će se tužilaštvo žaliti", ocenio je Džordaš.

Po njegovom viđenju, ulaganje žalbe će biti "veoma teško", zato što su sudije izrazile jasnu "sumnju" da su Stanišić i Simatović učestvovali u zločinima.

Stanišića (62) i Simatovića (62) optužnica je teretila za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila. Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužilaštvo je zatražilo da Stanišiću i Simatoviću bude izrečena kazna doživotnog zatvora.

Odbrane su tražile da optuženi budu oslobođeni, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu ni po jednoj tački optužnice.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojici su izjavila da nisu krivi.

broj komentara 46 pošalji komentar
(petak, 31. maj 2013, 07:47) - anonymous [neregistrovani]

pravo je cudna stvar

Mnogima ovde nije jasno da je sud upravo mnogim ljudima u sustini nepoznanica i mesto gde nema emocija, nego gde je bitno kako advokat odradi svoj posao.Najveca greska i Seselju i Milosevicu je upravo to sto nisu shvatili da je to nevidjena igra reci i visprenosti advokatskog umeca i poigravanje raznoraznim rupama ovde i onde,znaci ocigledno je tako da su nadjene rupe u pravu za Gotovinu,ocigledno je tako nadjeno i za ove srpske optuzenike ,znaci Milosevic i Seselj su napravili izuzetno losu procenu da mogu sami da se brane.Za mene je Milosevic najveci zlocinac u istoriji srpskog naroda jer nas je bio doveo u poziciju u koju nas je doveo,a onda kad je imao mozda poslednju sansu da to ispravi sa najvecim belosvetskim maherima iz advokatske prakse koji su mu nudili da ga brane on je onako kakav je bio bandoglav i to odbio i ,tada ,je mozda moglo mnogo ljegeda se skine upravo umecem advokatske prakse .Propustena prilika, sto u ovom i hrvatskom slucaju ocigledno nije bio slucaj.

(petak, 31. maj 2013, 07:22) - deda vukasin iz klepaca anonymous [neregistrovani]

Da se ne lazemo

haski sud ih je oslobodio a da li ce i beograd. cucete vec danas sta kaze druga srbija: blic,b-92,vreme,borke,sonje,koraci,derete.

(petak, 31. maj 2013, 02:41) - Miomir Maksimcev [neregistrovani]

Ako nisu bili ""канал везе""

Postojanje tog "kanala" se ne moze dokazati ali se time dokazuje nevinost Slobodana Milosevica i tuzba Hrvatske za navodnu agresiju Srbije (mada je u vreme rata bila u zajednici sa Crnom Gorom a Crna Gora nije tuzena) pada u vodu. Bili su to GRADJANSKI RATOVI i nikakve agresije spolja nije bilo.

(petak, 31. maj 2013, 01:51) - anonymous [neregistrovani]

lista

da li negde moze da se nadje lista svih koji su do sada osudjeni i na koliko godina, svi koji su oslobodjeni ili cekaju na presudu uz informaciju, za sta su optuzeni i naravno koje su nacionalnosti

(petak, 31. maj 2013, 01:11) - Boki [neregistrovani]

Slavko

Ovdje se sudilo Srbima iz srbije a ne iz Bosne Srbi Hrvati I muslimani u bosni su se izmedju sebe preganjali...

(petak, 31. maj 2013, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

den Haag 2

Malo ovo malo ono, malo raditi za SAD...Bas vaz nesto mrzi ta Amerika!

(petak, 31. maj 2013, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

Den Haag

Politički sud = teatar apsurda! 10 godina "procesnog pritvora" malo istina, malo više nedostatka dokaza i sledi presuda naravno oslobađaujuća.

(četvrtak, 30. maj 2013, 23:11) - anonymous [neregistrovani]

!

jos jedan apsurd haskog tribunala!!!

(četvrtak, 30. maj 2013, 23:04) - anonymous [neregistrovani]

???

koji bre heroji ?

(četvrtak, 30. maj 2013, 22:04) - anonymous [neregistrovani]

Treba organizovati

primeran docek nasim herojima .