Читај ми!

Afera RBV, odluka o pritvoru osumnjičenih

U Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno saslušanje članova Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine, Gorana Kostića i Jelene Kokelj-Protić. Protiv njih podneta krivična prijava zbog sumnje da su nezakonito odobravali bankarske transakcije. U petak odluka o pritvoru.

18.40 - Završena saslušanja. Sudija za prethodni postupak o pritvoru za Gorana Kostića i Jelenu Kokelj-Protić odlučuje sutra.  

15.36 - U Tužilaštvu za organizovani kriminal počelo saslušanje članova Izvršnog odbora RVB Gorana Kostića i Jelene Kokelj Protić.

10.50 - Dve osobe privedene u nastavku istrage na rasvetljavanju zloupotreba u Razvojnoj banci Vojvodine.  

Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije priveli su dvoje bivših čelnika Razvojne banke Vojvodine. Reč je o bivšem predsedniku Izvršnog odbora te banke Goranu Kostiću i nekadašnjem članu Izvršnog odbora Jeleni Kokelj Protić. Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je, nakon saslušanja, naredbu o sprovođenju istrage i predložilo određivanje pritvora, o čemu će sudija za prethodni postupak sutra odlučivati.

Oni su osumnjičeni da su kao odgovorna lica zloupotrebili službeni položaj prilikom odobravanja kredita i bankarskih garancija firmama Dušana Borovice. Njima je određeno policijsko zadržavanje od 48 časova. 

Tužilac za organizvoani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za RTS da su privedeni u periodu od novembra 2010. godine do kraja oktobra 2012. zajedno sa ostalim članovima Izvršnog odbora nezakonito odobravali bankarske plasmane, kredite i garancije preduzećima pod kontrolom osumnjičenog Dušana Borovice.

"U ovom periodu je odobreno ukupno deset bankarskih garancija koje su realizovane na teret razvojne banke Vojvodine i pet kredita koji do danas nisu vraćeni banci, pa je pomenutim preduzećima na ovaj način pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 1.893.248.000 dinara", rekao je Radisavljević.

Biznismen Dušan Borovica, vlasnik 10 preduzeća za transport i održavanje puteva, među kojima i preduzeća "Vojvodina putevi", u pritvoru je od oktobra 2012. godine.

Bankarske garancije nisu mogle biti naplaćene zbog blokade računa preduzeća Dušana Borovice, a odobreni krediti nisu vraćeni, ukupno 25 miliona evra.  

U avgustu prošle godine, posle prvih hapšenja osumnjičenih za zloupotrebe u Agrobanci, Goran Kostić je izjavio da su napisi o lošem poslovanju Razvojne banke dezinformacije i da su negativni rezultati u poslovanju nasleđeni od Metals banke.  

"Mi trenutno vodimo 930 sporova protiv pravnih lica koja nisu vratila kredite i naplatili smo preko 700 miliona potraživanja koja su starija sada od godinu dana. imamo imovinu koju ne možemo da prodamo", rekao je tada Kostić.

Prošlog meseca, Razvojna banka Vojvodine otišla je u stečaj, ali se istraga nastavlja. Kako saznajemo od izvora bliskih istrazi, proveravaju se krediti odobreni Akcionarskom društvu Vojvodina Novi Sad i stambenoj zadruzi G4. Suvlasnik i direktor tih firmi je Goran Elezović, rođak funkcionera DS-a Dušana Elezovića.

Zbog sumnje da su oštetili RBV za više od 25 miliona evra u martu su uhapšeni predsednik Izvršnog odbora Srđan Petrović, koji je bio i privremeni upravnik u "Metals banci", Biljana Jovanović koja je bila predsednica IO i kreditnog odbora i Slobodan Bajin koji je bio član kreditnog odobra RBV. Oni se trenutno nalaze u pritvoru.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво