Читај ми!

Optužnica protiv Dragina zbog "Azotare"

Zbog sumnje da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili pančevačku "Azotaru" za više stotina miliona dinara, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i 20 njegovih saradnika.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i njegovih 20 saradnika zbog sumnje da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili to preduzeće za više stotina miliona dinara, izjavio je tužilac Miljko Radisavljević.

Dragin je u pritvoru od hapšenja 24. novembra 2012. godine, a sa njim je tada uhapšen i vlasnik konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimir Nikezić i još petoro vlasnika privatnih preduzeća.

Istraga je od tada dva puta proširena i obuhvata preko 20 osumnjičenih.

Sumnjiče se za prodaju regresiranih mineralnih đubriva u "Azotari" suprotno Uredbama Vlade, u periodu od jula 2009. godine do avgusta 2011. godine.

Sumnja se da je na taj način budžet Srbije oštećen za oko 70 miliona dinara, a "Azotara" za više od 400 miliona dinara.

Prema rečima tužioca, Dragin i Nikezić se terete da su osmislili način prodaje regresiranog đubriva preko Azotare i preporučili ljudima iz Azotare da tako vrše prodaju đubriva.

"To je bila njihova uloga na početku prodaje preko Azotare, dok u nastavku prodaje preko Instituta za krmno bilje i poljoprivrednih zadruga nije utvrđeno aktivno učešće ni Dragina ni Nikezića", rekao je Radisavljević.

Dragin se tereti za zloupotrebu službenog položaja za koju je zaprećena kazna do 12 godina zatvora, a Nikezić za zloupotrebu položaja odgovornog lica u podstrekavanju za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Pored Dragina i Nikezića, optužnica je zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica podignuta i protiv Radosava Vujačića, privremenog zastupnika kapitala i predsednika UO u HIP "Azotara", zatim Milana Veljovića, direktora PKB-a, Arsenija Katanića, direktora PD "Aleksa Šantić", i Dragija Lazarevića, direktora Instituta za krmno bilje.

Za isto krivično delo su optuženi i Emina Čobanski, direktor PD "Sunce" a.d, Verica Spasić, direktor PD "Invej" a.d., Ljubomir Kuljić, direktor PD "Mlinostep", Dragan Tanasković, direktor PD "Tan trade", Dragan Mitić, direktor PD "Agro forumi Agromedija", Igor Sabo, direktor PD "Agroseme invest" i Vera Isaković, direktor PD "Hemko".

Na istoj optužnici su se našli i Gordan Marković, direktor PD "Citadela", Aleksa Obradović, direktor PD "Da kar euro", Srboljub Žujović, direktor PD "Srbokop", Dragan Petrović, direktor PD "Mlinko amos", Vulin Dragan, direktor PD "Vulin komerc" i Veljko Radojević, zamenik direktora HIP "Azotara".

Mihajlo Grujić je optužen da je kao zamenik direktora u HIP "Azotara" zloupotrebio položaj odgovornog lica i primanje mita.

Borislav Stojković, direktor PD "Tera bo" i "Sektor 120", tereti se za zloupotrebu položaja odgovornog lica i davanje mita.

Tri načina nezakonitog korišćenja budžeta

Tužilac je ukazao da su u podignutoj optužnici obuhvaćena tri načina neosnovanog korišćenja budžetskih sredstava namenjenih za regresiranje kupovine mineralnih đubriva, planiranih Uredbama Vlade kao podsticaj poljoprivredi, a koja su mogla da koriste registrovana gazdinstva, poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge.

Prvi deo optužnice se odnosi na prodaju đubriva u HIP Azotara Pančevo PKB-u i "Aleksi Šantić", a potom ustupanja đubriva kupcima koji nisu imali pravo na korišćenje budžetskih sredstava namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

Drugi deo optužnice se odnosi na prodaju regresiranog đubriva preko Instituta za krmno bilje u količini od 40.000 tona.

Institut je ovo đubrivo dobio kao formalni kupac, a potom ustupao privrednim društvima koja nisu mogla biti njegovi krajnji korisnici po donetim Uredbama i nisu imali pravo na regres pri kupovini.

Treći deo optužnice se odnosi na prodaju regresiranih đubriva preko zemljoradničkih zadruga koje su shodno uredbama mogle biti korisnici ovih sredstava.

Međutim, i one su se kao i Institut za krmno bilje, PKB i Aleksa Šantić", samo formalno pojavile kao kupci u HIP "Azotara", a regresirano đubrivo su stvarno preuzimala preduzeća koja nisu mogla biti korisnici sredstava planiranih za te namene.

Četvrti deo optužnice se odnosi na prodaju 83.126 tona neregresiranog đubriva u vrednosti od 2.038.110.020 dinara, preduzećima "Agroforum", "Sektor 120", "Da kar euro" i "Vujadinić RMV".

Zbog stečaja i blokada tih preduzeća, "Azotara" ne može naplatiti dospela potraživanja, niti realizovati menice koje su date kao jedino sredstvo obezbeđenja za isporučeno đubrivo.

Ukupna visina neplaćenih obaveza prema Azotari tih preduzeća iznosi 1.912.294.063,18 dinara, a to je i visina protivpravne imovinske koristi koju su sebi pribavili, obzirom da su preuzeto đubrivo dalje prodali svojim kupcima, a "Azotari" ga do danas nisu platili.

Sud je na predlog tužilaštva, Draginu, Vujačiću, Grujiću, Nikeziću, Stojkoviću, Tanaskoviću, Mitiću, Obradoviću i Markoviću produžio pritvor do 30 dana, a prema Veljku Radojeviću i Igoru Sabu produžio izrečenu meru zabrane napuštanja boravišta.

Tužilaštvo je predložilo da se Emini Čobanski i Ljubomiru Kuljiću sudi u odsustvu i da se oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim delima, rekao je Radisavljević.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се