Читај ми!

Hapšenja u aferi "Galenika"

Privedeno osam osoba osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju "Galenike", saznaje RTS. Među privedenima i bivši generalni direktor Nenad Ognjenović, kaže za RTS vicepremijer Aleksandar Vučić. U toku saslušanje osumnjičenih. Procena pričinjene štete 12 miliona evra.

14.55 - U toku saslušanje osumnjičenih za malverzacije u "Galenici", saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. 

12.59 - Institucije rade svoj deo posla, kaže premijer Ivica Dačić i poručuje da ko god da je radio suprotno zakonu, neće biti pošteđen na osnovu partijske pripradnosti.

10.59 - Četvoro osumnjičenih privedeno u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

10.47 - Utvrđeno da je "Galenika" oštećena za oko 12 miliona evra, rekao direktor polcije Milorad Veljović i dodao da će se daljom istragom doći do mnogo veće sume.

09.05 - Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao za RTS da je među privedenima i bivši generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je osam osoba osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju "Galenike". Privođenja su bila na području Beograda, Novog Sada i Vrnjačke Banje. Procenjuje se da je "Galenici" pričinjena šteta od 12 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je za RTS da je među privedenima i bivši generalni direktor Nenad Ognjenović.

Privedeni su i Miodrag Jeremić, suvlasnik i bivši direktor "Umetničke livnice Jeremić", Dragan Pavlović, vlasnik kamenorezačke radnje "Dragan Pavlović i Goran Orlić", bivši pomoćnik generalnog direktora AD "Galenika".

Među privedenima su i Željko Jovović, vlasnik i odgovorno lice većeg broja privrednih društava u sistemu "Unihemkom" doo Novi Sad, Ljubica Prica, direktorka privrednog Društva "Farmanari" doo Novi Sad, Milan Vladović, bivši direktor privrednog društva "Trgošped trans" doo Sopot i Željko Birmančević, sudski veštak.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i Dragoljub Vučićević, bivši generalni direktor AD "Velefarm" i Radosav Lale Sekulić, vlasnik privrednih društava u sistemu "Habitfarm".

Tokovi novca

Kako RTS saznaje, tokom pretresa u Ognjenovićevom stanu pronađen je ugovor iz 2013. godine o oročenju 770 hiljada evra u Banci Inteza. Kod Orlića je pronađen ugovor o oročenju 88 hiljada evra u Vojvođanskoj banci, nađena je, takođe, potvrda da u sefu te banke čuva 70 hiljada evra. Pored toga, prema saznanjima RTS-a, otkriven je i ugovor iz 2010. godine o kupovini kuće u Vršcu i ugovor iz 2013. godine o kupovini kuće u Grčkoj.

Između predstavništva of-šor kompanije "Farma trejd", koja je pod kontrolom Laleta Sekulića i Galenike 2008. zaključena su dva sporna ugovora o nabavci medicinskih preparata u vrednosti od 10 miliona evra, saznaje RTS.

"Velafarm" je uz proviziju od 4,5 odsto bio posrednik. "Galenika" je podigla kredit u "Agrobanci" od pet miliona evra, a "Velfarm" kredit u istom iznosu u AIK Banci, s tim da je "Galenika" garant da će taj kredit biti vraćen.

Sumnja se da je 10 miliona evra uplaćeno na račun Sekulićve firme pre isporuke robe. Pošto AIK Banka nije mogla da naplati pet miliona evra kredita od "Velefarma", taj novac je uzet od "Galenike", koja je bila garant.

Posle tri isporuke vrednosti 450 hiljada evra, "Velfarm" je raskinuo ugovor i povukao se iz tog posla. "Farma trejd" je ostatak sirovina direktno isporučio "Galenici", ali po ceni višestruko višoj od realne, tako da je srpska kompanija oštećena za dva miliona evra, koje su završile kod Laleta Sekulića.

Policija i tužilaštvo sumnjaju da je zloupotreba bilo i u poslovanju "Farmanarija" i "Galenike". Te dve kompanije 2010. godine potpisale su ugovor o isporuci lekova u vrednosti od 2,5 miliona evra.

Kao sredstvo obezbeđenja da će lekovi biti vraćeni stavljena je hipoteka na objekat u Sopotu. Procenjeno je da je njegova vrednost sedam miliona evra, iako je stvarna bila 300 hiljada evra. "Farmanari" je uzeo lekove od "Galenike" i prodao ih, ali "Galenici" nije platio robu. "Galenika" je postala vlasnik objekta čija vrednost ne pokriva dug.

Nulta tolerancija na kriminal i korupciju

Aleksandar Vučić očekuje da do kraja godine budu završene istrage o 24 sporne privatizacije i da "svima postane jasno da se kriminal ne isplati".

"Država ima nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji", ističe Vučić i dodaje da očekuje da svi odgovorni za zloupotrebe i mahinacije u "Galenici" odgovaraju.

"Ovde je reč o načinu koji pokazuje kako je Srbija pljačkana u prethodnim godinama i decenijama", naveo je Vučić.

Kako je objasnio, pravile su se trojne kombinacije: jedna banka plus druga privatna kompanija, koja bi radila određeni posao, a ustvari sav novac bi završavao na računu banke koji bi se posle delio između funkcionera i rukovodstva "Galenike", a preduzeće za to ništa nije dobilo.

Kao fabrika lekova "Galenika" je kupila 12 skulptura od livnice "Jeremić" bez poštovanja procedure i suprotno zakonu o javnim nabavkama. "Galenika" je oštećena za više od 200 miliona dinara, a Jeremić, sebi i svojim saradnicima nezakonito pribavio oko 70 miliona dinara.

"Pomalo je tragi-komično da se Galenika bavila kupovinom skulptura i to po 20 puta višim cenama", rekao je Vučić i dodao da je pronađen način da se proceni koliko one vrede.

Na primer, skluptura Rađanje plaćena je 700 hiljada dinara, donirana opštini Zemun, ali do danas nije postavljena, jer gradski sekretarijat nikada nije izdao dozvolu za postavljanje.

"Bilo je mnogo sumnji u to da li će država reagovati. Kada smo govorili da hoće, oni su govorili, a kada, to ne želite, to izbegavate. Kao što ste videli Srbija je moderna, uređena zemlja. Država Srbija reaguje i ima nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji", ponovio je Vučić.

Vicepremijer je istakao da je ovo tek početak i da će se taj posao nastaviti.

"Država neće stati, ne da bi bilo kome zamazivala oči, već zbog činjenica da takve stvari nikome više ne padnu na pamet i da pokuša da ih uradi u Srbiji. Ovo mora da bude nauk za sve, da svi znaju da sa državom ne mogu da se igraju, građane ne mogu da varaju i pljačka i korupcija se u Srbiji nikome ne isplati", zaključio je Vučić.

Vučić je poručio je da će odgovarati svi koji su učestvovali u korupciji i dodao da to "nije naš dug Evropi, već je to dug našem narodu".

Naveo je primer "Agrobanke", gde su optužnice podignute, ali slučaj još u potpunosti nije završen. Kako je rekao, već šest meseci traže se "svi pipci te hobotnice".

"Mislim da će se tako nešto dešavati i u ovom slučaju", naveo je Vučić i najavio otvaranje novih slučajeva.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво