Carić: Ratne dnevnice isplaćene

Predstavnici Srbije osporili pravo na predstavku ratnim vojnim rezervistima, podnetu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, sa argumentom da su ratne dnevnice potražiocima isplaćene.

Pomoćnik ministra pravde i državne uprave Slavoljub Carić, kao predstavnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, osporio je pravo na predstavku ratnih vojnih rezervista pred Velikim većem tog suda, sa argumentom da su ratne dnevnice potražiocima isplaćene, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Carić je u javnoj raspravi pred Velikim većem rekao da su dnevnice plaćene, ali da podnosici predstavke - vojni rezervisti nisu to prijavili sudu i time su zloupotrebili pravo na predstavku, što su i sami priznali tokom današnje rasprave, piše u saopštenju Ministarstva.

"Podnosioci predstavki priznali su danas, s jedne strane da su dnevnice isplaćivane, dok su sa druge strane, bez ikakvih dokaza, tvrdili da su njihovi potpisi falsifikovani, što smo mi, kao predstavnici Srbije, osporili", izjavio je Carić posle rasprave u Strazbudu.

Carić je naveo da je prvostepena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Vučković i 29 drugih protiv Srbije", bila samo delimično usvojena, a zatim poništena u februaru ove godine, na osnovu žalbe Srbije.

Takođe, jedan od argumenata predstavnika države Srbije pred Velikim većem bio je da ratni rezervisti nisu iscrpeli sva pravna sredstva u Srbiji, odnosno mogli su da podnesu tužbu za diskriminaciju, na koju se pozivaju zbog neujednačene isplate ratnih dnevnica.

Prema rečima Carića, u toku je i izrada predloga zakona koji će sva pitanja o ratnim dnevnicama i učešća u ratovima ragulisati jednoobrazno.

Novim zakonskim rešenjima, na kojima radi radna grupa Ministarstva rada i socijalne politike, trebalo bi da budu priznata prava i onim učesnicima u ratu koji nemaju status ratnih invalida, zaključio je Carić.

Presuda Velikog veća biće doneta u roku od tri do četiri meseca i javno objavljena.

Dosadašnja praksa ukazuje da ona može biti istovetna kao prvostepena, ali i da Veliko veće može da modifikuje prvostepenu presudu u nekim segmentima, kao i da može doneti sasvim suprotnu odluku i utvrditi da nema odgovornosti Republike Srbije za kršenje ljudskih prava, dodaje se u saopštenju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 16. maj 2013, 22:58)
paja [neregistrovani]

dnevnice

da si sedeo u rovu 90 dana mislio bi drugacije

(četvrtak, 16. maj 2013, 22:49)
anonymous [neregistrovani]

Dnevnice

Te 1999g sam se odazvao casno i posteno patriotski na odbranu otadzbine... posle dvanaest godina,tek sad vidim koga smo i sta branili,da sam ja u svom rodnom mestu ugrozen licno od tih koje sam branio 1999g,da sam ostao bez posla i bez egzistencije zahvaljujuci njima ...u prevodu dodjose divlji isterase pitome,da se ja osecam u svom gradu bez prava na zivot itd.pozz.ratni veteran iz Kraljeva 91/92g ...1999g mart,april,maj

(četvrtak, 16. maj 2013, 09:49)
anonymous [neregistrovani]

дневнице

Ко каже да су исплаћене дневнице,не разумем и не схватам такве тврдње. Ако су добили појединци неможе сад да испашта огромна већина која је на ивици егзистенције. Држава своја потраживања од грађана неће да опрости,па самим тим је обавезна да свој дуг плати грађанима. Велика је неправда да из једног домаћинства из ког је мобилисано по два или три члана породице један добије новац на име ратних дневница а други не. Да ли смо то поново подељени на партизане и четнике на издајнике и ослободиоце.

(četvrtak, 16. maj 2013, 00:04)
Jovan Mirkovic [neregistrovani]

Neka,

Rezervisti plate otstetu drzave za lazne prijave i neka zakonski odgovaraju za takve prijave.