Читај ми!

Napad na kuću povratnika u Istoku

Na kuću Žarka Đurića u Istoku noćas ispaljen projektil iz ručnog bacača. Povređenih nema, a od eksplozije su polomljena ulazna vrata, oštećeni zidovi i krov kuće. Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila napad.

Ispaljen projektil iz ručnog bacača na kuću Srbina povratnika Žarka Đurića u Istoku na Kosmetu. Napad se dogodio noćas oko jedan sat posle ponoći i nije bilo povređenih.

Žarko Đurić je agenciji Beta rekao da je na njegovu kuću u Istoku ispaljen projektil iz ručnog bacača čime su razvaljena ulazna vrata kuće i oštećena još jedna, unutrašnja.

On je dodao da su on i supruga spavali u trenutku eksplozije i da nisu povređeni.

Napad za koji je prvobitno rečeno da je izvršen ručnom bombom, desio se oko jedan sat posle ponoći, a kosovska policija obavila je uviđaj.

Đurić je rekao da ovo nije prvi napad koji je doživeo – 2009. godine je ispaljen rafal na kuću drugog povratnika dok je Đurić bio unutra. Uz to, prošle godine su napadači došli ispred njegove kuće i vređali ga.

U Istoku živi devetoro Srba povratnika.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Krstimir Patnić ocenio je da napad na kuću povratnika u selu Istoku pokazuje da međunarodne snage ne žele da zaštite Srbe na Kosovu.

Pantić je u izjavi agenciji Beta taj incident protumačio i kao pritisak na Srbiju da prihvati "ultimatum iz Brisela".

Pantić je rekao da Vladina Kancelarija za KiM od međunarodnih organizacija traži hitnu istragu i dodao da je teško očekivati rezulat jer nijedan napad do sada nije rasvetljen.

"Kao i uvek kada nema rezultata u dijalogu, Albanci nastavljaju maltretiranje i progon Srba", i to južno od Ibra gde su Srbi manjina, u enklavama, rekao je Pantić.

Vulin: Napad posledica bučne huškačke retorike

Incident je osudio i direktor Kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je rekao da je napad na kuću Žarka Đurića posledica "bučne huškačke retorike koja dolazi iz Prišine" i pozvao međunarodnu zajednicu da se odredi prema ovakvim događajima i već jednom pronađe počinioce.

"Bojim se da je ovo posledica bučne huškače retorike koja dolazi iz Prištine, a koja govori o nametanju vlasti, o konačnom rešenju, o tome da će za Srbe biti najgore ukoliko se ne pristane na bilo kakav sporazum", rekao je Vulin Tanjugu.

Vulin je od međunarodne zajednice zatražio da izađe sa jasnim stavom koji će zaustaviti ovakva i slična ponašanja, a od privremenih institucija u Prištini da se glasno i jasno odrede prema ovakvim događajima i da prestanu sa retorikom koja poziva na nasilje i inspiriše ovakve događaje.

Napad na kuću Đurića, odnosno teroristički napad, kako ga je nazvao Vulin, za njega je samo još jedan dokaz zašto Srbija mora da insistira na izvršnim ovlašćenjima Zajednice srpskih opstina kada je reč o policiji, pravosuđu i svim ostalim elementima koji život čine mogućim, ispravnim i pravednim.

"U opštini Istok živi devet srpskih porodica. To je previše i zato se na njih konstantno ispaljuju ručni bacači. Ovo je samo još jedan dokaz zašto moramo da istrajemo na tome da sporazum prihvatimo onog momenta kada bude u potpunosti omogućavao život Srbima na Kosovu i Metohiji", ukazao je Vulin.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи