Hapšenje međunarodne kriminalne grupe

U organizovanoj akciji policija Srbije, BiH i Republike Srpske uhapšeno 22 člana međunarodne kriminalne grupe, među kojima i vođa grupe iz Sarajeva Darko Elez, rekao direktor policije Milorad Veljović. Policije vode sinhronizovanu akciju na hapšenju preostalih članova grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je Srni da je u Beogradu uhapšen vođa međunarodne kriminalne grupe Darko Elez, javlja Radio-televizija Republike Srpske.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio je da je srpska policija uhapsila osam pripadnika međunarodne organizovane kriminalne grupe, a da je 14 članova te grupe uhapšeno u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

"U Beogradu i Srbiji je uhapšeno osam pripadnika te organizovane kriminalne grupe na čelu sa Darkom Elezom", rekao je Veljović agenciji Beta, i dodao da će sutra u Beogradu o tome biti održana konferencija za novinare na kojoj će učestvovati predstavnici Srbije i BiH.

Odgovorni za brojna krivična dela

Veljović je rekao da su pripadnici te organizovane kriminalne grupe odgovorni za ubistva, ucene, razbojništva, trgovinu drogom, krađu automobila i druga krivična dela.

Pored Darka Eleza, uhapšeni su Vladimir P. iz Sarajeva, sa prebivalištem u Beogradu, Vaso Lj. iz Trebinja sa prebivalištem u Beogradu, Branko Đ. iz Zvornika, Željko A. iz Foče, Slobodan P. iz Karlovaca, sa prebivalištem u Beogradu, supruga i otac Darka Eleza, oboje sa prebivalištem u Beogradu, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Darko Elez se sumnjiči da je 2006. godine sa saradnicima iz kombija "Privredne banke Sarajevo" ukrao dva miliona evra. Elez se sumnjiči i da je naručilac ubistava više bliskih saradnika Đorđa Ždrala.

Za Darkom Elezom je, nakon neuspešnog atentata na Đorđa Ždrala, 2006. godine, raspisana međunarodna poternica, ali je on u međuvremenu pobegao u Srbiju i dobio državljanstvo Srbije, čime je onemogućeno njegovo izručenje pravosudnim organima BiH.

Od decembra 2008. godine do maja 2009. godine, članovi grupe na čelu sa Darkom Elezom, su od S.T. vlasnika lanca tržnih centara u Sarajevu, tražili milion evra, a posle nekoliko pretnji, Muhamed Ramić je bacio bombu na poslovni objekat u vlasništvu S.T.

Članovi te grupe su novac stečen kriminalom ulagali u kupovinu automobila i nekretnina u Beogradu i Novom Sadu, na svoja imena ili imena bliskih lica, kao i u legalne finansijske tokove registrovanjem preduzeća na druge osobe.

Sva imovina stečena kriminalnim aktivnostima te grupe biće predmet finansijske istrage, a u cilju utvrđivanja i trajnog oduzimanja imovine stečene kriminalom.

Specijalna policija Republike Srpske uhapsila je jutros, na području Istočnog Sarajeva više osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal.

Policije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske vode sinhronizovanu akciju na hapšenju preostalih članova koji se nalaze na njihovoj teritoriji.

Vođa kriminalne grupe, Darko Elez, je posle hapšenja priveden u Centar javne bezbednosti na Palama, a ispred Centra se nalazi više desetina pripadnika Specijalne policije sa fantomkama na glavi i naoružana dugim cevima, javlja Radio-televizija Republike Srpske.

Policija je u Bijeljini uhapsila i Marka Krajišnika koji se, prema nepotvrđenim informacijama, dovodi u vezu sa trgovinom naoružanjem, prenosi RTRS.

Akcija po nalogu Tužilaštva BiH

Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić potvrdio je da se, po nalogu Tužilaštva, sprovodi opsežna akcija na razotkrivanju i razbijanju vrlo opasne zločinačke organizacije u BiH i da je uhapšeno više osoba, među kojima ima i pripadnika policijskih agencija u BiH.

"Akcija se sprovodi u saradnji svih policijskih agencija i pravosudnih organau BiH i Srbije", rekao je Grubešić u izjavi Tanjugu.

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH nije bilo detalja o jutrošnjoj akciji, koja se sprovodi u više gradova BiH.

Da je opsežna policijska akcija u toku potvrdili su i u MUP RS, a iz kabineta direktora Policije RS Uroša Pene saopšteno je da je, na osnovu naredbe Suda i Tužilaštva BiH, na širem području BiH sprovedena zajednička akcija više policijskih agencija u vezi sa krivičnim delima organizovanog kriminala i korupcije.

"MUP RS je nosilac o koordinator svih aktivnosti na sprečavanju pomenutih krivičnih dela. O detaljima istrage nije moguće govoriti zbog integriteta istrage", piše u saopštenju Policije Republike Srpske.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво