Ulemek bojkotuje suđenje

Milorad Ulemek napustio sudnicu Okružnog zatvora u Beogradu, na početku Sednice VSS na kojoj će u trećem stepenu biti razmatrane žalbe optuženih-Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Nastavak sednice sutra u 10 časova.

Sednica Vrhovnog suda Srbije na kojoj će u trećem stepenu biti razmatrane žalbe optuženih Milorada Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića počela je čitanjem presuda izrečenim u prethodnom postupku.

Ulemek je na početku sednice napustio sudnicu u Okružnom zatvoru u Beogradu jer je, kako je naveo, suđenje farsa i jer se, po njegovoj oceni, sudsko veće Vrhovnog suda Srbije "neće mnogo pitati" o presudi.

Predsednik sudskog veća i sudija izvestilac Bata Cvetković prethodno je podsetio Ulemeka da je njegov advokat Slobodan Milivojević tražio da Ulemek prisustvuje suđenju i upozorio optuženog da je u njegovom interesu da prisustvuje suđenju.

Na optuženičku klupu danas su, od ukupno 11 osuđenih u prethodnom postupku, izvedeni Ulemek i Jovanović, osuđeni na najstrože kazne od po 40 godina zatvora, jer pravo na žalbe u trećem stepenu imaju optuženi osuđeni na maksimalne kazne.

Cvetković je referisao o prvostepenoj presudi Specijalnog suda i počeo je referisanje o drugostepenoj presudi Vrhovnog suda Srbije.

Sednica će biti nastavljena sutra u 10 sati.

Vrhovni sud će odluku doneti naknadno na nejavnom delu sednice i ako potvrdi prethodnu presudu ona će tada biti pravosnažna, bez obzira što će odbrana, ako budu postojali zakonski uslovi, moći da podnese vanredni pravni lek.

Ulemek i Jovanović su pred Specijalnim sudom prvostepeno osuđeni kao organizator i neposredni izvršilac ubistva na po 40 godina zatvora i Vrhovni sud je u drugom stepenu potvrdio te kazne.

Vrhovni sud je 29. decembra 2008. godine u drugostepenom postupku potvrdio presude svim optuženim u prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom, izuzev Sretku Kaliniću kome je presuda preinačena sa 35 godina zatvora na 30 godina, Željku Tojagi Žmigiju sa 30 godina na 15 godina i Dušanu Krsmanoviću sa 30 godina na 20 godina zatvora.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Miloš Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Miloš Simović.

Pravosnažno su osuđeni svi optuženi osim Ulemeka i Jovanovića.

Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića osuđeni su u drugostepenom postupku pred Vrhovnim sudom na ukupno 348 godina zatvora, dok im je prvostepenom presudom Specijalnog suda 23. maja 2007. godine izrečeno ukupno 378 godina zatvora.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 02. sep 2009, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

Legija

U kamenolom Legiju i sve njegove sluge kojima je drzava Srbija bila privatna svojina, sto se tice kazne 40 godina, sramota za zlocin koji je pocinio da se nije izrekla dozivotna. Srbija ima hitnu potrebu da promeni krivicni zakon, postovani poslanici sto pre to bolje, prionimo na posao.

(sreda, 02. sep 2009, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

Pravda

Jos imaju prava glasa ovi zlikovci koji su Srbiju zavili u crno,40 godina je malo a sada na zalbu im treba uzvratiti dozivotnom robijom.

(sreda, 02. sep 2009, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Dosta vise

Ovi zlikovci koji su ubili naseg premijera ne treba nikada da izadju iz zatvora,dozivotna za sve, oni su najvece zlo i sramota Srbije.