Читај ми!

Perišić stigao u Beograd

Bivši načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić doputovao avionom Vlade Srbije iz Haga u Beograd. Branio sam čast naroda i živote svojih saboraca, posle toga sam se demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, a u Hagu sam branio svoju čast, rekao Perišić po dolasku na beogradski aerodrom.

13.18 - Branio sam čast naroda i živote svojih saboraca, posle toga sam se demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, a u Hagu sam branio svoju čast, rekao Perišić po dolasku u Beograd. 

13.03 - Momčilo Perišić stigao u Beograd avionom Vlade Srbije.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić doputovao je iz Holandije u Beograd avionom Vlade Srbije.

Po dolasku u Beograd, Perišić je rekao da je na frontu branio čast naroda i živote svojih saboraca, da se posle toga demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, a da je u Hagu branio svoju čast.

"Ovo je dokaz da uporan, istrajan i pismen general može da pobedi na više frontova", rekao je Perišić novinarima na beogradskom aerodromu.

Prema njegovim rečima, oslobađajuća presuda je skroman doprinos da Srbija dobije mesto koje joj pripada u međunarodnoj zajednici i da se sa nje skine anatema kada je reč o kršenju običaja rata.

Perišić nije želeo da odgovara na novinarska pitanja, rekavši da ga čeka porodica i da će biti vremena za viđanje sa medijima.

Na pisti su ga sačekali predstavnici Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom, dok su ga brojni članovi porodice, prijatelji i predstavnici medija čekali u VIP salonu.

Meštani Pranjana, sela u opštini Gornji Milanovac, večeras su proslavili oslobađajuću presudu Haškog tribunala, generalu Momčilu Perišiću.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je prvostepenu kaznu od 27 godina zatvora i oslobodilo Perišića odgovornosti za pomaganje u izvršenju zločina u Srebrenici i Sarajevu, kao i prilikom granatiranja Zagreba.

U septembru 2011. godine, prvostepeno veće Tribunala osudilo je generala Perišića (68) na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993–95 i ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine.

Perišić je bio osuđen i zato što nije sprečio i kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila, na osnovu nalaza da je imao efektivnu komandu i kontrolu nad Vojskom Republike Srpske Krajine.

Poništavajući tu presudu, žalbeno veće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

"VRS nije ni de jure ni de fakto bila podređena VJ", rekao je  predsedavajući sudija Teodor Meron.

Prema praksi Tribunala, "konkretno uputstvo" je nužan uslov za uspostavljanje veze između strane koja pruža vojnu pomoć i direktnih počinilaca zločina. Prema današnjoj presudi, prvostepeno veće pogrešilo je kada taj standard nije primenilo pri proceni da li je Perišić pomagao i podržavao zločine VRS.

Žalbeno veće poništilo je i prvostepenu presudu da je Perišić kriv zbog toga što nije sprečio i kaznio počinioce raketnog napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine u maju 1995, u kojem je poginulo sedam civila.

Pravosnažnom presudom utvrđeno je da Perišić nije imao neposrednu komandu i kontrolu nad Srpskom vojskom Krajine, iako su u nju upućivani oficiri VJ preko posebnog personalnog centra Generalštaba VJ.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво