Читај ми!

Šešelj, deset godina bez presude

Suđenje Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom traje nedopustivo dugo, saglasni su gosti "Oka". Nezahvalno je prognozirati da li će u junu biti izrečena presuda i kakva će biti.

Vojislav Šešelj je već deset godina u pritvoru Haškog tribunala, a nije mu izrečena čak ni prvostepena presuda. Gosti Oka saglasni su u oceni da proces traje nedopustivo dugo, ali se ne slažu i po pitanju toga da li je i koliko lider radikala sam tome doprineo.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Postupak traje predugo, što nanosi štetu i Hagu i svima koji se bore za sprovođenje pravde u regionu, ocenjuje portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić. 

Suđenje u pravednom roku ne može da traje ovoliko dugo i ne bi trebalo da sve što je Hag učinio padne u senku ovog suđenja, smatra Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava. Antonijević smatra da odgovornost za to ima Haški tribunal, ali i sam Šešelj.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović kaže da je Vojislav Šešelj spreman da u svojoj borbi "ide do kraja" i da ga stranka podržava.

Šešelj je, kaže Šarović, pretpostavio da će "Hag primeniti taktiku iscrpljivanja", ali da nije očekivao da će to toliko dugo trajati.

Iako smatra da je Šešelj "svetski rekorder-pritvorenik", Vekarić ocenjuje da bi i za Šešelja bilo bolje da sarađuje sa sudom.

I Antonijević smatra da je i sam lider radikala povremeno "zloupotrebljavao procesne radnje", ali napominje da je nedopustivo da postupak traje 10 godina.

"Koliko god da ste vešt pravnik, ne možete toliko odugovlačiti, ali ako imate 175 sudećih dana za 10 godina i 71 svedoka, to je jako loša poruka", kaže Antonijević.

Šarović nije zadovoljan ni odnosom države i medija prema suđenju Vojislavu Šešelju. Kako kaže, nijedan predstavnik Srbije nije u Ujedinjenim nacijama pomenuo Šešelja, kao što se niko nije pojavio na jučerašnjem obeležavanju deset godina odlaska Šešelja u Hag.

Potpredsednik radikala smatra i da Šešelj ne bi trebalo da se sastane sa savetnikom predsednika Srbije Oliverom Antićem, koji je u poseti srpskim optuženicima i osuđenicima u Hagu.

"Nemam informacije, ali mislim da ne bi trebalo da se sastanu, jer država nije pokazala interesovanje za taj proces", kaže Šarović.

Portparol Tužilaštva smatra da je jedan od razloga zašto Šešelj nema širu podršku javnosti u Srbiji taj što SRS to "politički zloupotrebljava".

"Ja bih možda izašao na ulicu i podržao ljudska prava Vojislava Šešelja, ali vi to politički zloupotrebljavate i napadate evropske standarde - kao građanin bih možda ukazao podršku, ali zbog političkih stavova ne mogu", kaže Vekarić.

Ne može se ništa prognozirati - ni kakva će ni kada će biti izrečena presuda Vojislavu Šešelju, smatra Milan Antonijević, dok se Bruno Vekarić nada da će ta presuda biti izrečena u junu.

Nemanja Šarović kaže da se od Haga "ne može očekivati ni pravo ni pravda" a, prema njegovoj oceni, presuda zavisi od toga da li će biti vanrednih izbora u Srbiji.

"Ako ih bude, Šešelj se neće vratiti ove godine", uveren je potpredsednik Srpske radikalne stranke.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво