Читај ми!

Saradnja tužilaštava Srbije i BiH

Tužioci Srbije i Bih potpisali u Briselu ugovor o razmeni informacija i dokaznog materijala. Načinjen je veliki korak ka vladavini prava i pomirenju u regionu, rekao je specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i zamenik glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Jadranka Lokmić-Misirača potpisali su u Briselu ugovor o razmeni informacija i dokaznog materijala.

Ugovor je potpisan u zgradi Evropske komisije, a svečanosti su prisustvovali Pjer Mirel, direktor za Zapadni Balkan u EK i Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog Tribunala.

Vukčević je nakon potpisivanja Protokola o saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine  rekao da je načinjen veliki korak ka vladavini prava i pomirenju u regionu.

Ovo je veliki korak ka pravdi za žrtve ratnih zločina, vladavini prava i pomirenju, rekao je Vukčević.

Protokol je u ime BiH potpisala Jadranka Lokmić-Misirača, kojoj je danas poslednji dan na mestu vršioca dužnosti u tužilaštvu BiH, a uz nju je bio Goran Salihović, koji će je sutra naslediti na poziciji Glavnog tužioca BiH.

Vukčević je rekao da će ovaj Protokol, koji je dugo bio pripreman, učiniti kraj paralelnim istragama kao što se dešavalo u nizu drugih slučajeva, na primer u vezi sa zasedom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

On je demantovao navode nekih sarajevskih medija da će ovaj Protokol, koji daje pravni okvir za razmenu informacija i dokaznog materijala između dva tužilaštva, dovesti do lavine optužnica koje će Beograd pokrenuti protiv Bošnjaka.

Važno je da je ustanovljen princip dobrovoljnosti, rekao je Vukčević, i naglasio da će sporazum doprineti relaksaciji odnosa u regionu.

Salihović se složio da je sporazum dobar za sve, osim za zločince koji su dosad, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, uspevali da izbegnu suđenje.

Bramerc je izjavio da će sporazum otkloniti brojne nešporazume između Srbije i BiH u vezi sa istragama o ratnim zločinima i da je reč o važnom napretku na putu ka pravdi za žrtve ratnih zločina devedesetih.

Tužilaštvo Haškog tribunala pozdravilo je sporazum tužilaca Srbije i BiH o razmeni dokaznog materijala i informacija u postupcima protiv počinilaca ratnih zločina.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević razgovarao je u Briselu sa šefom Specijalnog istražnog tima Euleksa za istraživanje navoda o trgovini organima na Kosovu Džonom Klintom Viljemsonom, saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine.

"Vukčević i Viljemson su tokom operativnog sastanka razmenili informacije i saznanja do kojih su došli na osnovu ispitivanja brojnih svedoka", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo u kratkom saopštenju nije navelo više detalja o sastanku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво