Читај ми!

ROSU pretukao privedene Srbe

Kosovski specijalci iz jedinice ROSU premlatili devet Srba koji su za Božić uhapšeni u Gračanici. Teško povređeni Srbin Darko Vlasaj biće, zbog težine povreda, prebačen iz kosovskomitrovačke bolnice u Beograd.

Kosovski specijalci iz jedinice ROSU premlatili devetoricu Srba koji su za Božić uhapšeni u Gračanici. Trojica mladića već prebačena u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Mladići su pretučeni u zgradi suda u Prištini gde su bili na saslušanju. Trojica najozbiljnije povređenih su odmah, prošle noći, prebačeni u Kosovsku Mitrovicu, dok su ostali na putu ka tom gradu.

To su, Radio-televiziji Srbije, rekli oslobođeni Srbi. Oni su se, tokom noći, sklonili u manastir Gračanica.

Načelnik Urološkog odeljenja Dejan Denović rekao je novinarima da je pacijent primljem sa "povredama zadobijenim udarcem nogom i da mu je povređena mokraćna cev".

"Pacijent je otežano mokrio i u mokraći je bilo krvi. Zato je morao da bude stacionarno zbrinut, jer su takve povrede ozbiljne i spadaju u grupu teških telesnih povreda s dalekosežnim posledicama", rekao je Denović.

Brutalno prebijani

Hospitalizovani Srbin Darko Vlasaj zbog težine povreda stomaka prebačen je na lečenje u Beograd posle zbrinjavanja na urološkom odeljenju kosovskomitrovačke bolnice. Kako je rekao, pripadnici ROSU su ga brutalno pretukli u prištinskom sudu.

"Ono što se meni desilo i ono što smo mi doživeli u Sudu u Prištini je strašno. Tukli su nas bez povoda, a šta bi se tek desilo da smo kojim slučajem nešto pogrešno uradili", rekao je Vlasaj novinarima dok su ga lekari pripremali za operaciju.

Vlasaj (30) iz Leposavića kaže da su ga kosovski policajci tukli dok je bio u toaletu i da su mu govorili da to rade kako nikada ne bi mogao da ima decu.

"Stavili su mi lisice na ruke, raširili noge i nemilosrdno udarali. Bilo ih je dvojica, terali su me da se umivam kako bih osvežio lice i zapretili da nikome ne smem da kažem da su me tukli", rekao je Vlasaj.

Još jedan od pretučenih Srba, Branko Milojević, rekao je da su ih sve tukli u zgradi policije i suda, ali i tokom transporta.

"Od paljenja sveća i obilaska svetinje došli smo do katastrofe, drago mi je da smo svi ovde", rekao je na konferneciji za novinare u Leposaviću Milojević i dodao da je to što su doživeli neopisivo.

"Prolazili smo kroz špalir u zgradi policije. Bili smo vezani i svi su nas tukli. Zatim mi je troje njih stavilo pojas oko vrata i pokušavali su da me dave. Onda me je jedan pitao odakle sam, a kada sam odgovorio on me je pitao da li je to u Republici Kosovo. Pošto nisam hteo da odgovorim nastavili su da me biju, iako sam bio vezan", istakao je Milojević.

Kako je rekao, policajci su ga tukli pendrekom, baterijskom lampom i kundakom od puške po celom telu.

"To što su hteli da čuju od nas - da živimo u Republici Kosovo, nisu čuli, onda su nam puštali ratne pesme, a vozač je na sred ulice podigao ručnu, zaustavio vozilo, izvadio pištolj, naslonio mi na koleno i tražio da kažem da živim u Republici Kosovo. U sudu su me tukli dok sam sedeo i tražili da spustimo glavu jer smo paravojna formacija i četnici", naveo je Milojević.

Vulin: Poslednji aparthejd

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da prebijanje srpskih mladića pokazuje da na Kosovu i Metohiji vlada poslednji aparthejd u 21. veku.

"Zamislite kakvo je to društvo u kome je jedan momak brutalno pretučen i povređen i da se ne zna da li će moći da ima decu, ali se zna da mu je otac Albanac, a majka Srpkinja i da je zato posebno brutalno prebijan", rekao je Vulin.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić zatražio je da budu kažnjeni odgovorni za prebijanje Srba uhapšenih u Gračanici.

Pantić je u pismu zatražio od komandanta Kfora, šefa misije Euleksa i direktora Unmika u Prištini da "posete i lično se uvere da je jedan od desetorice Srba, uhapšenih na Božić u Gračanici, u teškom stanju dovezen u kosovskomitrovačku bolnicu".

U pismu se zahteva da se odgovorni za "ničim izazvano brutalno premlaćivanje srpske omladine, disciplinski gone i udalje sa posla".

"U slučaju vašeg nepostupanja, smatraćemo da ste se stavili na stranu nepravde, to jest da direktno podržavate prekomernu upotrebu sile i brutalnost pripadnika KPS, sve u cilju zastrašivanja i proterivanja preostalog srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije", istakao je Pantić.

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije zatražilo je prekid dijaloga sa Prištinom, zbog hapšenja i prebijanja desetorice srpskih mladića u Prištini.

Hapšenje desetorice srpskih mladića sa severa Kosova je prvi čin najnovijeg "divljaštva Hašima Tačija", a drugi čin se tiče Tačijeve naredbe policajcima da uhapšene srpske mladiće pretuku u zgradi Suda za prekršaje u Prištini, saopštilo je SNV. 

Euleks upoznat sa slučajem, KPS demantuje

Portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao je za agenciju Beta da je ta misija upoznata sa ozbiljnim optužbama, ali da je za sada samo uključena u nadgledanje slučaja.

"Pojedinci imaju pravo da se žale Inspektoratu Policije Kosova na ponašanje pojedinih pripadnika policije. Euleksovi posmatrači ponudili su medicinsku pomoć pojedincima, ali oni nisu prihvatili tu mogućnost. Na ovom nivou, Euleks nema izvršnu ulogu u ovom slučaju, ali se ta mogućnost razmatra", rekao je Hoton.

Kosovska policija saopštava da nisu istiniti navodi Darka Vlasaja i da je tim povodom kontaktirala organe pravosuđa i odgovorne zvaničnike kako bi dobila zvanične informacije o ponašanju policajaca u zgradi suda.

Celokupno delovanje Policije Kosova je u skladu sa principima, procedurama i zakonskim ovlašćenjima i ni na koji način nije činila nasilje nad pritvorenima, navodi se u saopštenju.

Kosovska policija privela je za Božić grupu mladića koji su sa direktorom Kancelarije za Kosovo Aleksandrom Vulinom krenuli na božićnu liturgiju u manastir u Gračanici. Oni su iz Gračanice bili prebačeni u pritvor u Prištini gde su saslušani.

Saslušanje kod istražnog sudije u utorak u Prištini trajalo je do 16 sati, nakon čega su mladići pušteni na slobodu.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво