Читај ми!

Ispitati privilegovan status Miškovića

Treba ispitati raširene sumnje u privilegovani status Miroslava Miškovića, navode iz "Transparentnost Srbija". Aktuelni predmet koji se vodi protiv vlasnika "Delta holdinga" u vezi sa aferom "Nibens grupe" ne odnosi se na korupciju, već na moguće mahinacije u poslovanju preduzeća radi ličnog bogaćenja vlasnika, navode iz organizacije "Transparentnost Srbija".

Organizacija "Transparentnost Srbija" ocenila je da bi za borbu protiv korupcije bilo veoma značajno da se ispitaju raširene sumnje u privilegovan status vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, ali i bilo kog drugog vlasnika krupnog kapitala kod organa vlasti i skriveno finansiranje političkih stranaka.

"U vezi sa akcijom koja je dovela do hapšenja Miškovića, kao i grupe direktora privatizovanih putarskih preduzeća i njihovih poslovnih saradnika, koja je sa mnogih mesta ocenjena kao veoma značaja u borbi protiv korupcije u Srbiji, skrećemo pažnju javnosti da se aktuelna krivična prijava, makar prema onome što je specijalni tužilac saopštio, ne odnosi na korupciju", navodi se u saopštenju "Transparentnosti".

Ta krivična prijava se, navode u "Transparentnosti", odnosi na moguće mahinacije u poslovanju tih privatnih preduzeća radi ličnog bogaćenja vlasnika i kršenja obaveza iz ugovora o privatizaciji.

S druge strane, dodaje se u saopštenju, korupcija podrazumeva i učešće nekog iz državnog aparata u kriminalnim radnjama, bilo aktivno ili pasivno.

U "Transparentnosti" smatraju i da bi za borbu protiv korupcije bilo od velikog značaja da se ispitaju i "javno izrečene tvrdnje prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića o ljudima iz vlasti koji su dobijali od Miškovića '30 do 50 hiljada evra mesečno'".

Iz te organizacije pozdravljaju pojačane aktivnosti policije i tužilaštva na rasvetljavanju slučajeva u kojima se sumnja na kriminalne radnje u privatizaciji ili nakon nje.

Kako smatraju u toj organizaciji, efikasno i temeljno ispitivanje svih sumnji, ne samo na osnovu podnetih krivičnih prijava, već i proaktivno, na osnovu javno dostupnih informacija i poznavanja obrazaca kriminalnog ponašanja, treba da postane redovna praksa, bez obzira na to ko je osumnjičen.

To pitanje ne treba da bude samo stvar ličnog angažovanja istaknutih pojedinaca koje je vođeno ili podstaknuto od strane članova vlade, EU ili bilo koga sa strane, navodi se u saopštenju.

"Istraživanje i kažnjavanje korupcije i drugih oblika kriminala ne sme da zavisi od 'političke volje' ili podrške za evrointegracije, već mora biti zasnovano na stabilnim domaćim institucijama koje obavljaju poslove u okviru svoje redovne nadležnosti, jasno definisane Ustavom i zakonima", zaključuju iz "Transparentnosti".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара