Читај ми!

Tužilac predlaže pritvor za Miškovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo pritvor do 30 dana vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još petorici osumnjičenih za malverzacije u privatizacijama putarskih preduzeća. Očekuje se odluka sudije za prethodni postupak.

21.45 - Tužilac Miljko Radisavljević predložio sudiji za prethodni postupak da odredi pritvor Miroslavu Miškoviću i osumnjičenima koji su sa njim privedeni.

21.10 -  Završeno saslušanje Miroslava Miškovića i ostalih osumnjičenih. 

17.44 - Završeno saslušanje Mila Đuraškovića. Počelo saslušanje Miroslava Miškovića.  

13.00 - Završeno saslušanje Marka Miškovića. Počelo saslušanje Mila Đuraškovića, nakon čega će biti saslušan Miroslav Mišković, nezvanično saznaje RTS. 

U Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno je saslušanje vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i ostalih devet privedenih zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama tokom privatizacije putarskih preduzeća. Tužilaštvo je predložilo da se pritvor do 30 dana odredi Miroslavu Miškoviću, Marku Miškoviću, Milu Đuraškoviću i još petorici privedenih.

Tužilac Miljko Radisavljević rekao je da je posle saslušanja, Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo naredbu o sprovođenju istrage za svih 10 osumnjičenih.

"Svi osumnjičeni su iznosili odbranu u prisustvu svojih izabranih branilaca. Sudiji za prethodni postupak predložili smo da se protiv Miroslava Miškovića, Mila Đuraškovića, Marka Miškovića, Rista Ristića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Raša Zdravka i Predraga Filipovića odredi pritvor", rekao je Radisavljević.

Pritvor nije predložen za bivšeg direktora Preduzeća za puteve "Niš" Milutina Gaševića i akcionara tog preduzeća Zorana Kaitovića.

Radisavljević je rekao da je Kaitoviću i Gaševiću predložena mera zabrane napuštanja boravišta i oduzimanje pasoša.

Očekuje se da tokom noći sudija za prethodni postupak odluči o zahtevu Tužilaštva.

Pre Miroslava Miškovića, saslušano je ostalih devet osoba osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili novac i imovinu iz privatizovanih preduzeća za puteve i tako Miškovićima i Milu Đuraškoviću pribavili više od 30 miliona evra.

Pred tužioce su jutros prvo izvedeni Marko Mišković, a zatim Milo Đurašković. Njegovo saslušanje trajalo je skoro pet sati.

Kako je javio izveštač RTS-a, Milo Đurašković je pre saslušanja razgovarao sa svojim advokatom oko sat i po.

"Milo Đurašković je negirao da je bio u bilo kakvom dogovoru ili sporazumu sa gospodinom Miškovićem i njegovim sinom u želji ili nameri da se na bilo koji način ošteti imovina u kojoj je Milo Đurašković bio vlasnik", rekao je njegov advokat Zoran Ateljević.

I ostali advokati su tvrdili da nema dovoljno dokaza protiv njihovih klijenata, a ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je poslednja akcija policije i tužilaštva bitan potez za povratak poverenja građana u državu i njene institucije.

Uporedo sa krivičnim postupkom, Tužilaštvo za organizovani kriminal vodiće i finansijsku istragu. S obzirom na to da je reč o velikom broju ljudi i preduzeća, očekuje se da će istraga veoma dugo trajati.

Kazne od dve do 12 godina

Pored Miškovića i Đuraškovića, juče su privedeni i Milutin Gašević i Zoran Mihailović, bivši direktori Preduzeća za puteve "Niš", Risto Ristić, direktor "Šer korporacije", Dejan Jevtić, bivši predsednik Skupštine akcionara Preduzeća za puteve "Niš", Zoran Kaitović, akcionar tog preduzeća, Predrag Filipović, direktor "Delta brokera" i Rašo Zdravko, procenitelj "Konzita". 

Svi privedeni osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja, a zatvorske kazne za to krivično delo kreću se od dve do 12 godina. 

Saradnja Miškovića i Đuraškovića počela je 2005. godine kada je konzorcijum, koji su činili "Delta M", Preduzeće za puteve "Niš" i "Emisio broker", privatizovao Preduzeće za puteve "Beograd".

Mesec dana pre zaključenja ugovora o privatizaciji, Preduzeće za puteve "Niš" uzelo je 23 miliona evra kredita od Miškovićeve firme "Hemslejd trejding limitid" sa Kipra koji je bio namenjen kupovini opreme, a ne za privatizaciju.

"Prema krivičnoj prijavi, imovinska korist je pribavljena i za 'Hemslejd', u iznosu od 1,2 miliona evra – po osnovu više vraćenog kredita, kao i za Mila Đuraškovića, u iznosu od milijardu dinara, jer je od PZP 'Niš' zajedno sa svojom 'Šer korporacijom' preuzeo vlasništvo nad preduzećem 'Nemetali', a kasnije ga prodao za iznos od oko milijardu i 800 miliona dinara", rekao je juče tužilac za organizovani kriminal.

Sumnja se da je, pre šest godina, Marko Mišković postao vlasnik 48 odsto akcija Preduzeća za puteve "Niš" za devet miliona evra. Dve godine kasnije, prodaje ih "Nibens korporaciji", ali za 25 miliona evra pošto je vrednost akcija veštački podignuta sa 30 na 110 evra.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво