Читај ми!

Reagovanja na privođenje Miškovića

Reagujući na privođenje vlasnika „Delte" Miroslava Miškovića, predstavnici vladajuće koalicije istakli da je država poslala jasnu poruku da nema nedodirljivih i da zakon važi za sve. Iz Evropske komisije pozivaju srpske vlasti da odlučno nastave u tom pravcu.

Predstavnici vladajuće koalcije ocenili su da je privođenje vlasnika „Delte" Miroslava Miškovića dokaz da zakon važi za sve.

Predsednik Skupštine Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović rekao je da je današnjim hapšenjem vlasnika kompanije "Delta holding" Miroslava Miškovića i još devet osoba država poslala jasnu poruku da nema nedodirljivih i da zakon važi za sve podjednako.

Stefanović je na konferenciji za novinare u parlamentu rekao da je Srbija počela tešku i sistemsku borbu protiv kriminala i korupcije, koju nikad niko pre nije vodio na ovaj način.

Prema njegovim rečima, dosadašnje političke odluke ko je kriv, a ko nije i ko će biti procesuiran, a ko ne, jesu prošlost.

Stefanović je istakao da SNS daje punu podršku nadležnim državnim organima u neselektivnoj borbi protiv kriminala i korupcije i da je ponosan što je njen predsednik Aleksandar Vučić predvodnik te borbe.

Predsednik parlamenta dodao je da se borba protiv kriminala i korupcije vodi od vrha, "od onih koji su najviše oštetili građane Srbije".

Zamenik predsednika poslaničkog kluba SPS-a Đorđe Milićević rekao je, povodom privođenja Miroslava Miškovića i drugih osoba, da je zakon jednak za sve i da nijedan pojedinac ne može biti zaštićen, ukoliko je prekršio zakon, i da ne može biti jači od države.

Milićević je dodao da ne želi da komentariše nijedan postupak, proces ili istragu, jer se to može kvalifikovati kao politički pritisak.

Ilić: Protivio sam se ulasku "Delte" u putarska preduzeća

Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić rekao je da se žestoko protivio ulasku vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića u srpska putarska preduzeća, ali da u tom trenutku niko time nije želeo da se bavi.

Ilić je podsetio da je u vreme prodaje putarskih firmi bio ministar zadužen za saobraćaj u Vladi Srbije čiji je predsednik bio Vojislav Koštunica.

"Sećate se moje izjave: 'Miškoviću, prikoči, ne sme to tako da se uradi'. Zbog toga sam bio napadnut u medijima, kritikovan i imao sam mnogo problema zbog izjave da se zaustavi takva prodaja", rekao je Ilić novinarima u beogradskom Centru "Sava".

Ilić je istakao da su firme Preduzeća za puteve "Niš", "Kragujevac" i "Beograd" bile ključne u Srbiji i okosnica razvoja srpske putne privrede.

Šef poslanicke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević poručio je da ta stranka pruža snažnu podršku državnim organima u njihovoj borbi protiv korupcije i kriminala.

Markićević je, povodom hapšenja Miroslava Miškovića, novinarima u parlamentu rekao da svako ko krši zakon mora da odgovara pred državnim organima.

Portparol Ujedinih regiona Srbije Marko Selaković istakao je da je Vlada pokazala da je zakon jednak za sve i da nema nedodirljivih.

Selaković je naveo i da nije na političkim strankama da procenjuju kako će teći istraga i da taj posao treba ostaviti policiji i pravosuđu.

Demokratska stranka podržala je privođenje vlasnika "Delte" i njegovih saradnika, istakavši da i u budućim akcijama, Vlada Srbije i državni organi treba da pokažu da borba protiv korupcije nije selektivna.

Kako se navodi u pisanoj izjavi potpredsednika DS Miodraga Rakića, ta stranka podržava današnju akciju državnih organa kao i svaku borbu protiv korupcije i kriminala.

"Kao što smo u vreme dok smo bili na vlasti govorili da niko nije iznad zakona i da ne sme biti zaštićenih to mislimo i danas kao najveća opoziciona stranka, zbog toga podržavamo i današnju akciju državnih organa", izjavio je Rakić i dodao da od državnih organa i Vlade Srbije DS očekuje da i u budućim akcijama pokažu da borba protiv korupcije nije selektivna.

Evropska komisija je ohrabrena potezima vlade Srbije u borbi protiv korupcije i poziva vlasti da odlučno nastave u tom pravcu, rekao je portparol komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano nakon privođenja Miroslava Miškovića.

Stano je ukazao da Evropska komisija "veoma pažljivo" prati poteze Beograda u vezi sa tim i da je "u suzbijanju korupcije važno imati dosledan, sveobuhvatan i neselektivni pristup".

"Bez ulaženja u detalje pojedinačnih slučajeva, u ime Evropske komisije moram da naglasim da je borba protiv korupcije jedno od ključnih, značajnih pitanja sa kojima se Srbija suočava. To je jedna od oblasti kojoj Komisija poklanja mnogo pažnje u procesu priključenja Uniji naših zemalja partnera", naveo je Stano.

"Ohrabreni smo pristupom srpske vlade u tom kontekstu i očekujemo da nova strategija i Akcioni plan koji se bave tim pitanjima budu uskoro podneti, na osnovu najbolje postojeće prakse u regionu. Bez komentarisanja konkretnih detalja o pojedinačnim slučajevima, mislim da su svi svesni koliko je važna borba protiv korupcije", kaže Fileov portparol.

To je, kako navodi, jedno od ključnih pitanja sa kojima se Srbija suočava i jedna od ključnih oblasti koju Komisija veoma pomno prati u slučaju Srbije i ostalih zemalja partnera.

"Svaki korak napred je dobrodošao. Naravno, ohrabreni smo pristupom srpske vlade i posvećenošću lidera Srbije tome da krenu napred u toj oblasti", ocenio je Stano.

DSS: Prelomni trenutak u borbi protiv korupcije

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković ocenio je da je privođenje Miškovića "prelomni trenutak u borbi protiv korupcije".

Petković je za Betu istakao da su kriminal i korupcija "postali ozbiljna pretnja Srbiji" i da je ovo bio poslednji trenutak da se preduzmu "odlučujući koraci".

Poslanik Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić rekao je da će ta stranka u dobre namere sadašnje vlasti verovati tek kada usvoji deklaraciju LDP-a o sistemskoj borbi protiv korupcije.

Povodom hapšenja biznismena Miroslava Miškovića, Ostojić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da ne valja što se borba protiv korpucije vodi kao jedna "politička kampanja i da je dokaz za to da tabloidi znaju više i pre nego tužilac i da su postali neka vrsta službenog glasnika".

Ostojić je podsetio da je ta stranka obelodanila Miškovićev pokušaj da se skine sa američke crne liste, kao i da je LDP 2007. godine inicirao formiranje anketnog odbora koji bi ispitao poslovanje "Delte".

Šef poslančke grupe SPO-DHSS Aleksandar Jugović napomenuo je da se SPO dugi niz godina zalagao da se ispita poslovanje Miškovića, za koga je rekao da je proizvod 90-ih godina, a da je legalizaciju njegovog kapitala pokušala da obezbedi garnitura političara posle 5. oktobra.

"Mi smo tražili odgovore od ministara i na pitanje da li je tačno da su Mišković i drugi tajkuni najveći dužnici državi Srbiji", rekao je Jugović.

Predsednik Samostalnog sindikata Preduzeća za puteve "Niš" u stečaju, koje je u sastavu "Nibens" grupe, Mirko Janković istakao da je taj sindikat upozoravao na mnoge sumnjive momente u vezi s radom tog preduzeća posle privatizacije.

"Upozoravali smo na činjenicu da su nam akcije umanjene za 50 odsto, da su ljudi prodavali akcije posle ubeđivanja, da je onima koji nisu hteli da prodaju akcije novac ipak bio uplaćivan na račun", naveo je Janković.

Vest da je priveden Mišković, objavile su i svetske agencije.

Miroslav Mišković, njegov sin Marko Mišković i Milo Đurašković, koji su osumnjičeni za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća, privedeni su u Tužilaštvo za organizovani kriminal i određen im je pritvor od 48 sati.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи