Читај ми!

Priveden Miroslav Mišković

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je Miroslava i Marka Miškovića i još osam lica, među kojima je i Milo Đurašković. Oni se sumnjiče za mahinacije, "teške" preko 30 miliona evra, prilikom privatizacije putarskih preduzeća. U toku saslušanje osumnjičenih. Mišković pretio Vučiću, potvrđeno RTS-u u policiji.

08.23 - Do sada završeno saslušanje sedmorice privedenih. Tokom dana biće saslušan Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković. 

22.25 - Završeno saslušanje direktora "Delta brokera" Predraga Filipovića. Sutra nastavak saslušanja ostalih osumnjičenih.

19.35 - Od desetorice privedenih saslušani su Zoran Kaitović i Rašo Zdravko, nezvanično saznaje RTS.

15.20 - Evropska komisija je ohrabrena potezima vlade Srbije u borbi protiv korupcije i poziva vlasti da odlučno nastave u tom pravcu, rekao Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

13.50 - Kompanija "Delta holding" saopštila da je sigurna u zakonitost poslovanja Miškovića. 

12.20 - Mišković nije pružao otpor niti je pretio policijskim i drugim državnim organima i funkcionerima, saopštila je "Deltina" advokatska kancelarija.

12.04 - Počelo saslušanje osumnjičenih u Specijalnom sudu, javlja izveštač RTS-a. 

11.54 - Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić potvrdio je da mu je iz policije preneta informacija o pretnjama koje mu uputio Miroslav Mišković. 

10.45 - Mišković, kako je potvrđeno RTS-u u policiji, pretio Vučiću da "neće dočekati večerašnju emisiju na RTS-u".

10.27 - Miroslav i Marko Mišković stigli u Specijalni sud, javlja izveštač RTS-a. 

10.05 - Očekuje se da desetorica privedenih, koji se nalaze u MUP-u, u narednih sat vremena budu dovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal, javlja izveštač RTS-a. 

8.50 - Miškoviću i osumnjičenim uručeno rešenje o zadržavanju do 48 sati, nakon čega će biti dovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal, saznaje RTS. 

Radna grupa Uprave kriminalističke policije, kako saznaje RTS, privela je Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta holdinga", Marka Miškovića, vlasnika firme "Mera investment fund" i Mila Đuraškovića, vlasnika "Nibens grupe", "Šer korporacije" i Preduzeća za puteve (PZP) "Niš", kao i još sedam osoba. U toku je saslušanje osumnjičenih.

Policija je, takođe, privela i bivše direktore PZP "Niš" Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića, direktora „ Šer korporacije" Ristu Ristića, predsednika Skupštine akcionara PZP "Niš" Dejana Jevtića, akcionara PZP "Niš" Zorana Kaitovića, direktora "Delta brokera" Predraga Filipović i procenitelja "Konzita" Rašo Zdravka.

Kako RTS saznaje, oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili finansijska sredstva i imovinu iz privatizovanih putarskih preduzeća, čime su nezakonito pribavili imovinsku korist od preko 30 miliona evra za Miroslava i Marka Miškovića i Mila Đuraškovića.

Reagujući na privođenje Miškovića, predstavnici vladajuće koalicije istakli su da je država poslala jasnu poruku da nema nedodirljivih i da zakon važi za sve. Vest o hapšenju Miroslava Miškovića prenele su i svetske agencije.

Kako RTS saznaje, osumnjičenima je uručeno rešenje o zadržavaju do 48 sati, nakon čega su dovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal. 

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić potvrdio je da je ovaj predmet jedan od 24 na kojima je radila radna grupa.

"Nema tu nikakvih tajni, u nekoliko tih predmeta se govorilo i o slučajevima u koje je upleten Miroslav Mišković. Koliko znam trenutno je aktuelna 'Nibens grupa', ali se rade i ostali predmeti poput Delreala i Ce marketa", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Vučić je ocenio da tužiocima neće biti težak posao pošto su, kada je reč o Nibens grupi "stvari prilično jasne i čiste".

Miroslavu Miškoviću je, kako se sumnja, u jednoj transakciji, pribavljena imovinska korist od oko milion i po evra za koliko mu je na ime povraćaja kredita više isplaćeno. Prethodno je Preduzeće za puteve "Niš" za privatizaciju PZP "Beograd" 2005. godine uzelo 23 miliona evra kredita od Miškovićeve firme „ Hemslejd trejding limitid" sa Kipra, sa godišnjom kamatom od tri odsto. Međutim, umesto 25 miliona evra kredita sa kamatom, isplaćeno mu je 26,5 miliona evra.

Milo Đurašković, vlasnik "Nibens korporacije", "Šer korporacije", firme "Emisio broker" i privatizovanih preduzeća za puteve, kako saznajemo, sumnjiči se da je zloupotrebom službenog položaja stekao imovinsku korist u iznosu od oko 12 miliona evra prilikom kupoprodaje akcija rudnika krečnjaka "Nemetali Topola". Na njegove lične račune slilo se oko 4,5 miliona evra, a na račun "Šer korporacije", čiji je vlasnik, oko 7,5 miliona evra.

Marku Miškoviću, vlasniku "Mera investment fund BV" sa Holandskih Antila, pribavljena je imovinska korist u iznosu od oko 18 miliona evra razlikom u ceni kupovine i prodaje 47,59 odsto akcija PZP "Niš", saznaje RTS.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će u ovom slučaju, kao i u drugim slučajevima koji se vode pred tim Tužilaštvom, biti vođena i finansijska istraga. 

Direktor policije Milorad Veljović rekao je za RTS da u ovoj borbi nema zaštićenih. Jednostavno, kako kaže, nije bitno ime i prezime.

"Ova borba biće nastavljena istim intenzitetom. Jednostavno, želimo da poručimo i javnosti i svima da policija, u saradnji sa tužiocem za organizovani kriminal, ovaj posao radi krajnje profesionalno, odgovorno i u skladu sa zakonom", rekao je Veljović.

Број коментара 170

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво