Читај ми!

Marko Mišković sprečen da napusti zemlju

Marko Mišković pokušao da otputuje danas popodne u London, ali mu je policija na aerodromu "Nikola Tesla" oduzela pasoš. Policija Miškoviću uručila poziv za nastavak saslušanja u svojstvu građanina.

Sin vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, Marko, pokušao je da napusti zemlju danas popodne i otputuje u London, ali ga je policija u tome sprečila i oduzela mu pasoš.

Kako saznaje RTS, Mišković je vraćen sa terminala aerodroma "Nikola Tesla" i policija mu je oko 16 sati po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uručila poziv za nastavak saslušanja u svojstvu građanina, koje će biti obavljeno tokom sledeće nedelje.

Njemu je po nalogu Tužilaštva oduzet pasoš dok se ne završe predistražne radnje.

Marko Mišković saslušan je u petak u Palati Srbije u svojstvu građanina, a tema saslušanja bila je kupoprodaja gotovo 48 odsto vlasničkog udela Preduzeća za puteve "Niš".

Istražni organi sumnjaju da je taj posao doveo do trajne blokade računa sedam putarskih preduzeća koja su na kraju završila u stečaju ili su privatizacije raskinute.

Njegova firma Mera investment 2006. godine je za devet miliona evra kupila gotovo 48 odsto akcija Preduzeća za puteve "Niš" koje je privatizovao Milo Đurašković.

Dve godine kasnije, Marko Mišković prodaje 41 odsto akcija tog preduzeća "Nibens korporaciji" Mila Đuraškovića, koja je, kako se sumnja, i osnovana samo da bi kupila te akcije. Međutim, izvori bliski istrazi kažu, da je cena akcija veštački podignuta sa 30 evra na gotovo 110 evra.

"Nibens" je podigao kredit od 25 miliona evra i otkupio akcije od Miškovića. Sedam putarskih preduzeća koja je Đurašković pre toga privatizovao tako postaju kreditni dužnici.

Izvori bliski istrazi kažu da su preduzeća otplatila 7 miliona evra kredita, a zbog ostatka duga neka odlaze u stečaj, a u nekima je raskinuta privatizacija. Đuraškoviću se sada sudi zbog malverzacija sa kruševačkim FAM-om.

Zajedničko poslovanje Marka Miškovića i Preduzeća za puteve "Niš" završava se 2009. Tada je, kako saznaje RTS, Miškovićeva "Merkuren" grupa od Preduzeća za puteve "Niš" htela da kupi zgradu u Takovskoj 6 u Beogradu.

Potpisali su kupoprodajni ugovor, ali, izvori bliski istrazi tvrde da objekat nije plaćen godinu dana, tako da su Miškovićeve i Đuraškovićeve firme sudskim poravnanjem rešile međusobna potraživanja.

Na kraju, Đurašković preuzima Miškovićevih 6,5 odsto akcija u Preduzeću za puteve Niš, a Mišković Takovsku 6.

Izvori bliski istrazi kažu da se sumnja da je Marko Mišković u poslovima sa Preduzećem za puteve "Niš" nezakonito stekao gotovo 20 miliona evra.

Otac Marka Miškovića, biznismen Miroslav Mišković, saslušan je u ponedeljak u vezi sa poslovanjem preduzeća "Delreal" i korišćenjem zemljišta u Bloku 53 na Novom Beogradu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се