Читај ми!

Saslušan Miroslav Mišković

Policija saslušala Miroslava Miškovića u svojstvu građanina. Mišković je saslušan povodom slučaja konverzije zemljišta u Bloku 53 na Novom Beogradu. Kako saznajemo, vlasnik "Delte" će narednih dana dati izjavu i o saradnji sa preduzećima Mila Đuraškovića.

15.04 - Miroslav Mišković izašao iz zgrade MUP-a Srbije na Novom Beogradu, javlja izveštač RTS-a.

11.37 - Neposredno po ulasku Miškovića, iz Palate Srbije izašla je predsednica UO Luke "Beograd" i bivša potpredsednica "Delta holdinga" Ivana Veselinović.

11.00 - Mišković došao u zgradu MUP-a na Novom Beogradu gde treba da počne saslušanje, javlja izveštač RTS-a. Mišković je u zgradu ušao sam, bez advokata.

10.06 - Miroslav Mišković će biti saslušan u 11 sati, u svojstvu građanina u vezi sa poslovanjem "Delreala". Biće zadržan četiri sata i nema reči o određivanju pritvora, rekao za B92 ministar Nikola Selaković.

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković dao je izjavu u policiji u vezi sa poslovanjem beogradskog preduzeća "Delreal 1". Policija proverava da li je bilo nepravilnosti u korišćenju 16 hektara zemljišta u Bloku 53 uz auto-put Beograd–Zagreb. Narednih dana, kako je najavljeno, Miroslav Mišković će ponovo dati izjavu. Saznajemo da je reč o privatizaciji Preduzeća za puteve "Beograd" i saradnji sa preduzećima Mila Đuraškovića.

Tačno u jedanaest časova Miroslav Mišković, bez advokata i saradnika, stigao je u policiju.

Već posle nekoliko minuta bio je u kancelariji sa inspektorima Uprave kriminalističke policije i zamenikom tužioca za organizovani kriminal. Od tada teče rok od četiri sata koliko su na raspolaganju imali pripadnici radne grupe za razgovor.

Tada je počela i borba novinara, snimatelja i foto-reportera sa hladnoćom jer su udaljeni iz zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova. Posle četiri sata, vlasnik "Delta holdinga" je bez komentara napustio Palatu Srbije.

Direktor policije Milorad Veljović kaže za RTS da je sa Miškovićem dogovoren razgovor u vezi sa ostalim firmama koje se mogu vezati za sporne privatizacije.

Taj razgovor će se obaviti u narednih nekoliko dana, Mišković će dati izjavu takođe u svojstvu građanina, a konačnu reč o svemu ovom daće tužilaštvo za organizovani kriminal, najavljuje Veljović.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da je upoznat sa tim da je tema današnjeg saslušanja bio samo jedan predmet, ne precizirajući koji, i da ne raspolaže detaljima saslušanja.

"Ako bih vam rekao da raspolažem informacijama, sutra bi na svim naslovnim stranama i u svim vašim vestima bilo kako se pojavio neki diktator koji raspolaže informacijama, tako da ne raspolažem informacijama", rekao je Vučić novinarima pred zasedanje Glavnog odbora SNS-a.

"Danas je odgovarao o jednom predmetu, nije želeo da razgovara o drugom predmetu, pretpostavljam da bi bio i treći predmet. Imate pravo na četiri sata, a on nije imao ni želje ni volje da odgovara duže", rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Novinari su vicepremijera zamolili da prokomentariše Miškovićevo opušteno ponašanje prilikom dolaska na saslušanje, a Vučić je odgovorio da mu "nijedan od predmeta nije smešan".

Ispitivanje veza sa Đuraškovićem

Kako RTS saznaje, pored poslovanja kompanije "Delreal", biće ispitana i privatizacija Preduzeća za puteve "Beograd".

Od izvora bliskih istrazi saznajemo da je u martu 2005. godine Milo Đurašković, kako bi privatizovao to preduzeće, morao s Miškovićem da formira konzorcijum koji čine Preduzeće za puteve "Niš", "Delta M" i Đuraškovićeva firma "Emisio broker".

Da je tender, na kojem su iste godine pobedili, bio namešten za unapred određenog kupca potvrđuju i uslovi koji se, kako objašnjava izvor iz istrage, nikada ranije, ali ni kasnije, nisu ponovili pri privatizaciji bilo kog putarskog preduzeća.

Glavni uslov bio je da učesnik ima poslovni prihod od najmanje 50 miliona evra u 2003. godini, što je jedino mogla, od domaćih firmi, da ispuni "Delta M".  Drugi uslov koji je ispunjavao PZP "Niš" bio je najmanje petogodišnje bavljenje izgradnjom saobraćajnica.

Da je konzorcijum između Đuraškovićevog i Miškovićevog preduzeća, zapravo, prema rečima izvora, maska kako bi Đurašković dobio još jedno putarsko preduzeće, pokazuje aneks ugovora kojim "Delta" ostaje sa jednim procentom učešća u kupovini društvenog kapitala.

Inače, ovu privatizaciju platilo je Preduzeće za puteve "Niš" kreditom dobijenim od Miškovićeve firme "Hemslejd" sa Kipra.

Sporno zemljište

Ranije je objavljeno da je "Delta" već godinama korisnik zemljišta na Novom Beogradu, što je i bio povod za saslušanje.

Kompanija "Delta" Miroslava Miškovića je 2001. godine potpisala ugovor sa Građevinskom direkcijom za izgradnju o korišćenju zemljišta. Iduće godine, "Delta" je raspisala oglas kojim je tražila još nekog ko bi sa njom upravljao tim zemljištem. Na oglas se javio jedino "Delreal", za koji se kasnije ispostavilo da je, takođe, Miškovićeva firma.

Zahtev da se to zemljište konvertuje iz prava korišćenja u pravo svojine podnet je 2009. godine.

Uoči saslušanja, kompanija "Delta holding" saopštila je da nije vlasnik tog zemljišta već da je zahtev za konverziju prava korišćenja u vlasništvo nad zemljištem podnet, ali da postupak nije završen.

Kompanija "Delta holding" saopštila je da njen vlasnik, kao ni članovi njegove porodice, nikada nisu poslovali s inkriminisanim osobama, a da ta kompanija nikada nije radila sa javnim preduzećima, čime je, kako se navodi, isključena mogućnost umešanosti u koruptivne radnje.

Navedeno je i da kompanija nikada nije obavljala poslove sa državom, akciznom robom, poslove u vezi sa nacionalnim, prirodnim i drugim resursima, niti je radila sa javnim preduzećima.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара