Читај ми!

Uhapšeni čelnici "Srbokopa"

Uhapšeno pet osoba zbog malverzacija u firmi "Srbokop". Osumnjičeni su kao čelnici firme "Srbokop" oštetili kompaniju za 1,7 miliona evra, prodajom i ustupanjem objekata ispod tržišne cene i ustupanjem vlasničkog udela.

Beogradska policija uhapsila pet osoba zbog zloupotrebe službenog položaja u preduzeću "Srbokop" iz Beograda. Uhapšeni su Miodrag S. (1940), Nenad M. (1954), Milan P. (1961), Jelicu V. (1950) i Vlada K (1952), saopšteno je iz policije.

Osumnjičeni su kao čelnici kompanije, prodajom i ustupanjem objekata "Srbokopa" ispod cene, i prodajom udela, oštetili ovo akcionarsko društvo za preko 1,7 miliona evra i tako omogućili protivpravnu imovinsku korist većem broju fizičkih i pravnih lica za isti iznos.

U periodu od avgusta 2004. do maja 2010. oni su bez saglasnosti skupštine akcionara i bez javnog oglašavanja prodali poslovni prostor "Srbokopa" u Novoj Pazovi i proizvodni pogon u Beogradu, firmi "Beomes" na ime izmirenja duga.

Poslovni prostor i prozvodni pogon su prodati ispod knjigovodstvene vrednosti, pri čemu je akcionarskom društvu "Srbokop" i malim akcionarima naneta šteta od 200.000 evra.

Osumnjičeni su takođe radi namirenja svojih obaveza za uzete kredite od Agrobanke u iznosu od 21.744.826 dinara, doneli odluku o prodaji klanice u Belanovici za iznos od 84,2 miliona dinara, a onda bez odluke skupštine i saglasnoti malih akcionara, preinačili prethodnu odluku i odlučili da se navedeni objekat preda preduzeću "Lido" iz Beograda za iznos od 21.744.826 dinara.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, posle te prodaje, preduzeće „Lido" je prema Agrobanci izmirilo obaveze "Srbokopa", a tako su oštećeni mali akcionari i akcijski fond za iznos od preko 1.000.000 evra.

Osumnjičeni su u istom periodu, bez odluke skupštine i saglasnosti malih akcionara, doneli odluku o osnivanju novog privrednog društva "Srbokop plus", u koje je preduzeće "Srbokop" unelo nenovčani kapital od 60 odsto, u vidu 18 poslovnih prostora sa opremom i inventarom, a ostatak imovine od 40 odsto čini vlasnički udeo preduzeća „Beomes" Beograd. 

Nakon toga, vlasnički udeo i osnivačka prava preduzeća "Srbokop" u novosnovanoj firmi "Srbokop plus", osumnjičeni su, bez odluke skupštine i saglasnosti malih akcionara, preneli na preduzeće "Mačva klanica" iz Šapca, koja je tu imovinu na kraju prenela na privredno društvo "Hleb i kifle" Beograd, pri čemu je oštećeno preduzeće „Srbokop" za iznos od oko 500.000 evra.

Miodrag S. je u periodu izvršenja krivičnog dela bio predsednik Upravnog odbora "Srbokopa", Nenad M. član Upravnog odbora i odgovorno lice u preduzeću "Srbokop plus", Milana P. član Upravnog odbora i odgovorno lice u "Srbokopu", Jelica V. član Upravnog odbora, a Vlada K. odgovorno lice u "Srbokopu".

Akciju su izveli policijski službenici Policijske uprave za grad Beograd, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Beograda.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво