Pao vojni avion, pilot poginuo

Poginuo pilot u udesu vojnog aviona "V-54 lasta" u naseljenom delu Nove Pazove. Drugi pilot lakše povređen. Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio hitnu istragu i prekinuo posetu Kipru.

13.28 - Prema rečima preživelog pilota, nesreća se dogodila jer su otkazale komande na avionu, saznaje RTS.

12.45 - Ministar odbrane Aleksandar Vučić prekinuo posetu Kipru zbog pada vojnog aviona.

12.14 - Pilot Vojske Srbije preminuo je na VMA od zadobijenih povreda. 

11.30 - Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio hitnu istragu.

Pilot Vojske Srbije, major Goran Savić poginuo je nakon udesa školskog aviona u Novoj Pazovi. Savić je ostao u avionu do poslednjeg trenutka, kako pad letelice ne bi izazvao dodatne žrtve.

Avion vazduhoplovstva i proivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije tipa "V-54 lasta" srušio se oko 10.15, tokom redovne tehničke probe. Savić je odmah, helikopterom, prevezen na VMA, ali je tamo ubrzo preminuo. Drugi pilot potpukovnik Tomislav Bećagović lakše povređen. 

Avion je pao u Ulicu kralja Petra u Novoj Pazovi. Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović rekao je za RTS da je jedan pilot iskočio ranije, a da je drugi ostao i borio se da avion spusti na bezbedno mesto, tamo gde nema ni građana ni objekata, tako da je avion pao u baštu.

Radinović kaže da je pilot time ugrozio svoj život, ali da je spasao ljude koji su u tom trenutku bili na zemlji.

"Zahvaljujući velikoj hrabrosti i velikom zalaganju jednog od pilota, avion je spušten između stambenog objekta i zgrade privatne firme u baštu tako da je izbegnuta veća nesreća", rekao je Radinović.

Pojedini očevici navode da su posle pada videli jednog pilota kako drhti nedaleko od aviona, dok je drugi pilot, kako su naveli, ležao 15 metara od olupine sa otvorenim padobranom u besvesnom stanju.

Otkazale komande

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je da se, na osnovu prikupljenih informacija i izjave pilota Tomislava Bećagovića, nesreća dogodila zato što su otkazale komande na avionu.

"Rano je davati ocene zašto je došlo do pada aviona sa onim što do sada raspolažemo i na osnovu izjave Bećagovića, došlo je do otkazivanja komande na avionu, ali detalje još ne znamo i istraga će pokazati šta se tačno desilo", rekao je Diković novinarima nakon što je obišao povređenog pilota na VMA.

Diković je naveo, pozivajući se na izjavu pilota, da su piloti napustili avion u poslednjem momentu i da je Bećagović uspeo da se prizemlji sa padobranom zadobivši lakše povrede, dok Savić, nažalost, to nije uspeo.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitnu istragu i naglasio da "odgovorni, ukoliko ih ima, moraju da snose posledice". Vučić je precizirao da se jedan od pilota katapultirao na 1.300 metara, a drugi na nešto manjoj visini.

"Postoji informacija da vazduh nije napunio kupolu padobrana i da je to razlog za teške telesne povrede koje su dovele do smrti Savića, ali ja bih to ostavio nadležnim organima", rekao je ministar odbrane i dodao da se nada da će ovakve tragedije ubuduće biti sprečene.

Ministar odbrane je zbog nesreće u Novoj Pazovi prekinuo posetu Kipru.

"Izražavam saučešće porodici poginulog Savića. Prekidam posetu, propustićemo bar pet razgovora sa ministrima odbrana zemalja EU i kandidata, ali život svakog našeg vojnika je važniji od bilo kakvog razgovora", rekao je Vučić i izjavi za RTS.

Školski klipni avion "V-54 lasta, koji se srušio danas u Novoj Pazovi, prva je letelica domaće konstrukcije koja je napravljena u fabrici "Utva" u Pančevu nakon raspada SFRJ i čije uvođenje u naoružanje Vojske Srbije je u toku.

Avion koji se danas srušio, u Vojsci Srbije je od 18. juna 2012. godine kada je primljen od fabrike "Utva". Avion je do sada ostvario 39 sati i 50 minuta naleta.

Vojska Srbije je za svoje vazduhoplovstvo naručila 15 serijskih aviona, dok su ranije isporučena dva prototipa koja su izrađena za potrebe ispitivanja u letu.

Prema saznanjima agencije Beta, do sada je isporučeno sedam aviona serijske proizvodnje. Prethodno je za potrebe novog Ratnog vazduhoplovstva Iraka iz "Utve" isporučeno 20 aviona tog tipa.

"V-54 lasta" je jednomotorni niskokrilac metalne konstrukcije, sa dva sedišta za pilote postavljena jedno iza drugog. Uvlačeći stajni trap omogućava poletanje i sletanje s betonskih i uređenih travnatih poletno-sletnih staza.

Avion je razvijen za osnovno školovanje pilota, dok je irački naručilac izrazio interesovanje da njegovi primerci budu osposobljeni i za borbenu obuku.

Avion vojnog vazduhoplovstva tipa "V-54 lasta", koji se srušio kod Nove Pazove, peti je avion Vojske Srbije koji se srušio u poslednjih pet godina. Letelica "orao" srušila se 2010. godine u Knićko jezero zbog kvara na stajnom trapu.

Avion "mig-29" Vojske Srbije srušio se 7. jula 2009. u okolini aerodroma Batajnica kod Beograda, kada je poginuo pilot potpukovnik Rade Ranđelović. Vojnik Milan Ulemek stradao je kada je "mig-29" pao na park tehničkih sredstava u kojem je obavljao požarnu dužnost u vreme nesreće.

Vojska Srbije izgubila je i dva aviona i jednog pilota 2008. godine. Prvo je 21. maja u okolini Barande major Tomas Janik iskočio iz „orla" za vreme trenažnog leta, a 24. septembra na aerodromu Batajnica poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas u avionu "supergaleb G4". 

broj komentara 68 pošalji komentar
(nedelja, 21. jul 2013, 14:50) - Vranje [neregistrovani]

Heroj!

Neka ti je laka zemlja, heroju! Casno si sluzio ovoj drzavi!

(nedelja, 07. okt 2012, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

heroj

neka ti je vecna slava

(četvrtak, 04. okt 2012, 21:41) - anonymous [neregistrovani]

Majoru

Neka ti je vecna slava sokole

(četvrtak, 27. sep 2012, 20:27) - anonymous [neregistrovani]

covjek

Neka mu je vjecna slava i hvala Da nam takvi ljudi i njihova djela uvijek budu u mislima

(četvrtak, 27. sep 2012, 19:05) - anonymous [neregistrovani]

sta reci...

heroj nad herojima...Gorane neka ti je vecna slava....

(četvrtak, 27. sep 2012, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

Junak Savic

Hrabri zive vecno !

(četvrtak, 27. sep 2012, 10:09) - Dragan [neregistrovani]

Banja Luka

Vječna slava hrabrom sokolu!
Sinovima, supruzi, rodbini i prijateljima iskreno saučešće!

(četvrtak, 27. sep 2012, 09:06) - anonymous [neregistrovani]

saucesce porodici

Reci su suvisne, izrazavam iskreno saucesce porodici poginulog pilota. RIP

(četvrtak, 27. sep 2012, 07:34) - anonymous [neregistrovani]

Pilot

Jedan od najcastnijih poziva koji covek moze da izabere u Srbiji je zasigurno pilot, o njima uvek cujemo samo najbolje, jer su veliki ljudi, prijatelji i patriote. Nazalost za ovo malo godina u nasem vazduhoplovstvu se dogodilo dosta nesreca, i nek da Bog da ih u buduce vise ne bude. Pilotu vecna slava i plavo nebo, a porodici nastradalog iskreno saucesce...

(četvrtak, 27. sep 2012, 01:30) - Vladimir [neregistrovani]

Zbogom SOKOLE!!!

Neka ti je lako carstvo nebesko heroju sumorne danasnjice!!!