Читај ми!

Presuda "gnjilanskoj grupi"

Jedanaest pripadnika "gnjilanske grupe" OVK osuđeno na ukupno 116 godina zatvora zbog zlostavljanja i silovanja dva zaštićena svedoka. Odbijene optužbe za ubistvo 47 civila 1999. godine. Šest osoba oslobođeno svih optužbi.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 11 pripadnika "gnjilanske grupe" OVK na ukupno 116 godina zatvora zbog zlostavljanja i silovanja dva zaštićena svedoka, dok je odbilo optužbe za ubistvo 47 civila od početka juna do kraja decembra 1999. godine, jer nisu dokazane. Šest osoba je oslobođeno svih optužbi.

Sudija Snežana Nikolić Garotić rekla je prilikom izricanja presude da su osuđeni krivi za silovanje dve žene koje su bile zaštićeni svedoci, C1 i C2, koje su svedočile u Specijalnom sudu, dok se optužbe za ubistva odbijaju, jer nisu dokazane.

Sud je utvrdio da su dve žene zaštićenog identiteta od 17. juna 1999. kada su otete i zatvorene u školu u Gnjilanu svakodnevno silovane i zlostavljane do 26. juna kada su puštene.

Sudija je u obrazloženju presude detaljno naveo koja su sve zverstva osuđeni vršili nad njima.

Oni su ih tukli, stavljali im pištolj u usta i polne organe, a u njihove polne organe gurali su pendreke, urinirali po njima. Nakon devet dana mučenja pustili su ih sa naredbom da napuste Kosovo i poruče Srbima koji hoće da se vrate da će "proći gore od njih dve".

Ostale optužbe za ubistvo najmanje 47 civila sud je odbio zbog nedostatka dokaza.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je Tužilaštvo osuđujućim delom presude protiv članova "gnjilanske grupe" OVK, ali da će se žaliti na deo presude kojom je oslobođeno šest optuženih.

Vekarić je nakon izricanja presude rekao da nijedna presuda nije dovoljna satisfakcija za žrtve takvih zločina. 

Prvooptuženi Aguš Memiši, koji je nedavno pretio osvetom zameniku tužioca za ratne zločine, osuđen je na 12 godina zatvora.

Nazif i Ahmet Hasani osuđeni su na 13 godina, Faton Hajdari na 10 godina, Samet Hajdari na 15, Ferat Hajdari na osam godina zatvora, Kamber Sahiti takođe na osam godina, a Seliman Sadiku i Burim Fazliju na 12 godina zatvora.

Šefket Musliju, Sadik Aliju osuđeni su u odsustvu na pet, odnosno osam godina zatvora, pošto su u bekstvu.

Optužbi su oslobođeni Šemsi Nuhiju, kao i još petorica optuženih koji su u bekstvu: Fazlija Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji i Ramadan Halimi.

Optužnica je teretila 17 osoba da su kao pripadnici OVK, od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili 47 osoba.

Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osuđeno na ukupno 101 godinu zatvora i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Suđenje toj grupi objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine, posle ukidanja presude i odluke da se beguncima sudi u odsustvu.

Na području Gnjilana u periodu od juna do decembra 1999. ubijeno je 80 osoba. Od tog broja 32 osobe i danas se vode kao nestale. Ukupno je 260 zarobljeno, ali su za to, prema navodima Tužilaštva za ratne zločine, odgovorne i druge jedinice OVK.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи