Читај ми!

Dva podoficira poginula na Kopaoniku

Dvojica podoficira vazduhoplovstva Vojske Srbije poginula u eksploziji zaostale kasetne bombe na Kopaoniku. Nastradali bili angažovani na raščišćavanju terena od zaostalih eksplozivnih sredstava. General Diković preuzeo odgovornost.

Prilikom čišćenja zaostalih kasetnih bombi na Pančićevom vrhu na Kopaoniku poginula su dva podoficira Vojske Srbije. Do nesreće došlo jutros oko 10.25 časova, u užoj zoni vojne baze na toj planini.

Prema nezvaničnim informacijama, bomba je slučajno aktivirana uređajem za detekciju.

Poginuli su stariji vodnik prve klase Nebojša Milić (37) iz 98. vazduhoplovne brigade i stariji vodnik Slaviša Marković (36) iz 204. vazduhoplovne brigade, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Obojica nastradalih su iz Prokuplja.

Direktor Doma zdravlja u Raški Miladin Andrić izjavio je da je lekarska ekipa brzo intervenisala, ali da je na mestu nesreće na Kopaoniku mogla samo da konstatuje smrt dvojice podoficira.

Uviđaj na mestu nesreće zajednički obavljaju istržni organi policije iz Brusa i veštaci Vojske Srbije.

Diković: Ja sam odgovoran za nesreću

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković izjavio je na Kopaoniku da je on odgovoran za to što su danas u eksploziji zaostale kasetne bombe poginula dva pripadnika Vojske Srbije.

"Odgovoran sam ja, i zamoliću ministra odbrane da utvrdi moju odgovornost", rekao je Diković na konferenciji za novinare u vojnom objektu na Kopaoniku, dodajući da su poginuli "radili u takvim uslovima i izvršavali zadatke".

Ministar odbrane Aleksandar Vučić je rekao da će razgovarati sa načelnikom Generalštaba o tome, i da su nastradali vojnici poginuli od kasetnih bombi koje su bačene "u vreme zločina koji je učinjen nad narodom Srbije".

Vučić je rekao da su poginuli podoficiri obavljali odogovorne zadatke za vojsku i zemlju, i dodao da će vojska, i posle nesreće, natstviti da čisti teren u vojnoj bazi radi bezbednosti lokalnog stanovništva i vojnika.

Ministar odbrane je naredio hitne mere na rasvetljavanju okolnosti vanrednog događaja i utvrđivanju odgovornosti.

Vučić je danas posetio i porodicu starijeg vodnika Slaviše Markovića u selu Gornje Kordince, udaljenom dvadesetak kilometara od Prokuplja.

Pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani na raščišćavanju terena od minsko-eksplozivnih sredstava na osnovu ugovora Komande ViPVO sa Kontrolom letenja SCG (SMATSA) radi izgradnje zaštitne ograde oko objekta na Kopaoniku.

Eksplozija u krugu vojnog objekta

Eksplozija zaostale kasetne bombe na Kopaoniku, u kojoj su poginula dva podoficira Vojske Srbije, dogodila se u krugu vojnog objekta, a ne na civilnoj lokaciji gde se obavlja razminiranje nakon bombardovanja 1999. godine, izjavio je direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović.

Na Kopaoniku se obavlja razminiranje prema projektu i nadzoru Centra na lokaciji koja se graniči sa vojnim objektom. "Veliki broj medija je objavio da se desila deminerska nesreća. To nema nikakve veze sa razminiranjem, već se to desilo u krugu vojnog objekta", rekao je Mihajlović agenciji Beta.

Deminerski tim, koji je angažovao Centar, vrši razminiranje baš pored vojnog objekta. "Kada se desila eksplozija, medicinski radnik iz te deminerske kompanije je ukazivao pomoć povređenim vojnicima i ambulantno vozilo deminerske kompanije ih je prevezlo do bolnice", izjavio je Mihajlović.

Direktor Centra je objasnio da ta institucija, kao državni organ, ne vrši razminiranje na prostoru koji je pod vojnom i policijskom kotrolom, već na civilnim površinama, te da ne znaju okolnosti pod kojima se dogodila eksplozija.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво