Povređen padobranac u Jagodini

Zbog otkazivanja glavnog padobrana, na aeromitingu u Jagodini, teže povređen padobranac Srba Savić. Povređeni, sa prelomom vrata butne kosti, prebačen u Klinički centar u Kragujevcu, gde će biti operisan.

Padobranac Aero kluba "Jagodina", Srbo Savić iz Ćuprije teže je povređen prilikom skoka sa visine od 1.000 metara zbog otkaza na padobranu na 13. memorijalnom padobranskom kupu "Goran Ostojić i svi pali borci" u Jagodini.

Savić ima prelom kuka, odnosno prelom vrata butne kosti i prebačen je u kragujevački Klinički centar, izjavio je načelnik ortopedije u Opštoj bolnici u Jagodini Radenko Rubežić.

Portparolka Kliničkog centra u Kragujevcu Vanja Đorđević potvrdila je, za RTS, da je Savić smešten na Kliniku za ortopediju i traumatologiju, da je svestan i nije životno ugrožen. Povređenom padobrancu su obavljeni dijagnostički pregledi i on će biti operisan, ali ne danas.

Šef skakanja na takmičenju Nenad Kuzmanović rekao je da je povređenom otkazala kupola glavnog padobrana. Na istom takmičenju lakše je povređen i Aleksandar Pavlović padobranac iz Beograda kome su lekari konstatovali nagnječenje karlice.

Prema rečima organizatora predsednika Aero kluba "Jagodina" Miladina Stevanovića ovakve nezgode se dešavaju pri padobranskim skokovima, čak i iskusnim padobrancima.

"Za 12 godina, od kako je počeo Memorijal, imali smo samo tri otvaranja rezevnog padobrana i nikakave teže povrede, a bilo je 4.500 skokova", rekao je Stevanović.

Na 13. memorijalnom padobranskom kupu "Goran Ostojić i svi pali borci", koji se održava danas i sutra u Jagodini, učestvuje 12 ekipa i 50 padobranaca iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Republike Srpske, koji se takmiče u disciplini skokovi na cilj.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. jul 2012, 08:39)
anonymous [neregistrovani]

Drzte se

ljudi zemlje!

(nedelja, 29. jul 2012, 22:00)
anonymous [neregistrovani]

Odg. za MM

RSL imaju neki kontejneri, ali ne svi. Izbor je na padobrancu da li zeli da skace sa tim ili ne. Moj kontejner je bez RSL-a. Svako moze da odluci za sebe. Ovo sto se dogodilo u Jagodini, ne znam tacno sta je pa ne zelim ni da komentarisem.

(nedelja, 29. jul 2012, 11:08)
milos [neregistrovani]

mm

Ne povlaci se rucica rezerve, koja odbacuje glavnu kupolu, nego sistemi opremljeni RSL-om rade tako da povlacenjem rucice za odbacivanje glavne kupole aktivira se rezerva i ovaj sistem imaju svi savremeni sistemi. U sucaju kada pri nepravinom otvaranju glavna kupola bude umrsena u telo padobranca veoma je vazno deaktivirati RSL da ne bi doslo do situacije sa 2 kupole. Tacno je da je moguce prizemljenje i sa dve kupole ali ne u slucaju kada se one razdvajaju, tada se mora odbaciti glavna kupola. U svakom slucaju bitno je da je dobro padobrancu i ja mu zelim brz oporavak. Takodje molim sve koji se ne razumeju da ne ostavljaju komentare koji nemaju smisla.

(nedelja, 29. jul 2012, 09:31)
Skydiver [neregistrovani]

Padobranci

Glavni padobran se odbacuje ali ne automatski osim kod opreme koja služi za obuku početnika mada i tu nije obavezna, početnik povlači samo ručicu za rezervu a glavna kupola se sutomatski odbacuje i rezerva se otvara. Srba je nešto objašnjavao al se baš nerazume na snimku. Ponekad se dešava da se rezerva i glavni otvore u istom trenutku iako je aktivirana samo glavna kupola. U tom slučaju može doći do mršenja kupola ali i ne mora pa se prizemljenje vrši sa obe kupole ili se glavna u pogodnom trenutku odbaci ako to ne ugrožava rezervu.

(nedelja, 29. jul 2012, 09:24)
Skydiver [neregistrovani]

Padobranci

Prvo skoči bar jednom pa komentariši.

(subota, 28. jul 2012, 20:27)
anonymous [neregistrovani]

mnogo..

junacenja a rezultat tragican...na zalost..

(subota, 28. jul 2012, 19:31)
Главу горе! [neregistrovani]

Важна је жива глава,

медицина чуда чини!Већ осам година имам кук од титана!

(subota, 28. jul 2012, 18:25)
Горан Баџић [neregistrovani]

Поздрав Србо!

Много сам се уплашио када сам први пут јутрос прочитао вести. Али на овом видео снимку те видим да си ДОБРО!! Много ми је сада лакше.

Пуно поздрава и жеље за што бржи опоравак од Горана из Америке.

Горан,

(subota, 28. jul 2012, 16:41)
cirrus std [neregistrovani]

brz oporavak

brz oporavak kolega

(subota, 28. jul 2012, 16:14)
expadobranac [neregistrovani]

otkaz

U slucaju otkaza, glavna kupola se odbacuje, usled razlicitih faktora moze se desiti da se glavna kupola nemoze odbaciti.Vremena nema i padobranac mora otvarati rezervnu kupolu iako se glavna nije odbacila. Rezultat vidite, glavna umrsena, rezervna otvorena....