Читај ми!

Požar na masovnoj grobnici na Kosmetu

Na mestu potrage za masovnom grobnicom srpskih civila u selu Žilivode, na Kosovu, gori ugalj. Iskopavanje trenutno prekinuto. Porodice kidnapovanih i nestalih veruju da je požar podmetnut, da bi se uništili dokazi o posmrtnim ostacima srpskih žrtava.

Na lokaciji Žilivode na Kosovu i Metohiji, gde se traga za grobnicom u kojoj su, kako se pretpostavlja, posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, izbio je požar. U Euleksu kažu da vatrogasci čine sve što mogu, ne navodeći kada je požar izbio.

U Udruženju "Porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji ", međutim, tvrde da je požar izbio u subotu, a da su vatrogasci, uprkos pozivima, tek danas izašli na teren. U Srpskom nacionalnom veću kažu da Srbe ubijaju po drugi put.

Porodice kidnapovanih i nestalih veruju da je požar podmetnut, da bi se uništili dokazi o posmrtnim ostacima srpskih žrtava.

Podsećajući da je Radna grupa za nestale tvrdila da je to mesto potpuno zaštićeno, da ga obezbeđuje Kosovska policija, u otvorenom pismu Euleksu porodice navode da je neverovatno da je u zemlji i kamenu, i bez rastinja, mogao da izbije požar.

I to baš kada se u stiglo do dubine od 25 metara na kojoj su, kako pokazuju satelitski snimci, ostaci najmanje 26 tela belaćevaćkih rudara i drugih kidnapovanih Srba.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović kaže da je požar velikih razmera.

"Zapalio se ugalj u toj rupi gde su oni kopali. Tamo još ima plamena. Oni su zvali vatrogasne ekipe još u subotu i juče su pokušavali da dobiju, međutim nijedna vatrogasna ekipa nije izašla na tu lokaciju, iako su prilazi pristupačni", kaže Trifunović.

Prošlog meseca nastavljena je pretraga tog terena zbog sumnje da se tu tela ubijenih Srba. Otkopavanja su bila pri kraju, ali su sada zbog požara obustavljena.

Predsednik Komisije kosovske Vlade za kidnapovane i nestale Prenk Đetaj kaže da bi ove nedelje trebalo da budu završena istraživanja i radovi na tom delu.

"Policija je bila ovde, dežurala i ništa nisu prijavili i ništa nisu videli da je neko podmetnuo požar", kaže Đetaj.

Srpsko nacionalno veće severnog Kosmeta tvrdi da su tamošnji Albanci pre dva dana u te jame ubacili velike količine benzinom natopljenih krpa i zapalili ih, da bi sprečili započeto iskopavanje posmrtnih ostataka Srba.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво