Читај ми!

Ubistvo Srba povratnika

Milovan Jeftić i njegova supruga Ljiljana ubijeni su iz vatrenog oružja u povratničkom selu Talinovac kod Uroševaca. Lokalni Srbi pristali da ostanu ako se garantuje bezbednost. Ministar Goran Bogdanović osudio ubistvo.

U selu Talinovac kod Uroševca sinoć oko 20 časova ubijeni su Milovan Jeftić i njegova supruga Ljiljana. Milovan je ubijen u hodniku a Ljiljana u kupatilu. Ubijeni supružnici su imali oko 55 godina, a Milovan je bio predstavnik sela.

Završen je preliminarni deo istrage, a tela bračnog para Jevtić poslata su na obdukciju u Prištinu, rekao je zamenik komandira policije u Uroševcu Agim Gaši za RTS.

Gaši je dodao da su Jeftići ubijeni sinoć sa po jednim ispaljenim metkom. Prema njegovim rečima, policija još nema ni osumnjičenog ni uhapšenog u vezi sa tim zločinom. On je rekao da su sve policijske jedinice aktivirene u vezi sa tim slučajem i da se sprovode specijalistički i drugi oblici istrage.

"Sakupili smo određene informacije i dokaze sa lica mesta, priveli određene ljude na razgovor i pretresli dva objekta", rekao je Saša Rašić, zamenik kosovskog ministra policije.

Ministar Ivica Dačić izrazio je nadu da će neko u svetu osuditi ubistvo bračnog para povratnika iz okoline Uroševca na Kosovu i da će tim povodom biti zatražena hitna istraga.

"Nadam se da Srbi na Kosovu nisu građani drugog reda i da nisu glineni golubovi", rekao je Dačić.

Tela ubijenih supružnika pronašao je komšija koji je došao u posetu. Od meštana niko ništa nije čuo, jer se kuća Jevtića nalazi izdvojena na kraju sela, rekao je predsednik Opštine Uroševac Milan Janjić.

Srbi ipak ostaju u Talinovcu 

Nekoliko srpskih porodica se u Talinovac vratilo 2006. godine i ovo je prvi napad na njih. Povratnik Branislav Milenković je rekao da u selu Talinovac živi osam srpskih povratničkih porodica sa 17 članova i da su svi jako uznemireni sinoćnim pronalaženjem tela njihovih sugrađana.

"Mi smo noćas zahtevali da nas policija iz bezbednosnih razloga prebaci u Štrpce na Brezovici. Policajci su nam, međutim, odgovorili da je policija svuda u selu i da smo bezbedni", rekao je Milenković. 

Ipak, tokom dana, lokalni Srbi dogovorili su se da ostanu, pod uslovom da Kfor i nadležni kosovski organi održe obećanje, podignu nivo bezbednosti u selu i poboljšaju ekonomske uslove života.

Poslanik u kosovskoj skupštini Rada Trajković rekla je da se Srbi na Kosovu i Metohiji nakon ubistva bračnog para Jeftić, osećaju bespomoćno. 

"Ne znam šta bih izjavila osim da se mi Srbi osećamo potpuno bespomoćni. Nije me iznenadilo, samo sam očekivala gde će se ponoviti čin nasilja nad Srbima", rekla je Trajković.

Potpredsednik DSS Miloš Jovanović ocenio je da je ubistvo srpske povratničke porodice Jevtić kod Uroševca pokazatelj da albanski separatisti žele da pokrajinu etnički očiste od Srba ali da deo odgovornosti snose i zapadne sile koje su pomogli secesiju Kosova.

Šef Unmika Farid Zarif najoštrije je osudio, kako kaže, okrutno ubistvo bračnog para Jevtić. "Oni koji čine takve stvari nanose ogromnu štetu reputaciji i težnjama naroda na Kosovu", rekao je Zarif. I Kfor je najoštrije osudio ubistvo u Talinovcu, kao i kosovski zvaničnici. 

Za godinu dana na Kosmetu je ubijeno četvoro Srba.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво