Читај ми!

Karadžićeva odbrana ostaje u haškoj sudnici

Odbijen zahtev Radovana Karadžića da tokom njegove predstojeće odbrane sud po nedelju dana zaseda u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.

Haški tribunal odbio je zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kome sudi po optužnici za genocid i ratne zločine u BiH, da tokom njegove predstojeće odbrane sud po nedelju dana zaseda u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.

U odluci, raspravno veće naznačilo je da nije dovoljan Karadžićev argument da bi delimično premeštanje procesa u bivšu Jugoslaviju bilo "prikladno" za saslušavanje svedoka odbrane koje on namerava da pozove, a koji "žive ili su u zatvoru" u navedenim gradovima.

Veće je naglasilo da je delimično izmeštanje suđenja van haškog sedišta Tribunala pravilima dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima i "u interesu pravde", ocenjujući da "prikladnost" nije dovoljan razlog zbog kojeg Karadžićevi svedoci ne mogu da svedoče u Hagu.

Karadžić je u zahtevu tvrdio da bi delimično održavanje suđenja u bivšoj Jugoslaviji "približilo rad suda narodima koji bi od njega trebalo da imaju koristi i podstaklo veće razumevanje rada Tribunala u narodima bivše Jugoslavije".

Prihvatajući da je to veoma važno, raspravno veće je, međutim, zaključilo da taj razlog nije dovoljan za izuzetnu meru delimičnog premeštanja procesa u Sarajevo, Banjaluku i Beograd.

U dosadašnjoj, gotovo dvodecenijskoj praksi, Tribunal je van svog sedišta u Hagu zasedao samo jedanput, u procesu protiv bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića.

Na zasedanju u Državnom sudu BiH u Sarajevu, raspravno veće Tribunala saslušalo je jednog svedoka, bivšeg mudžahedina, koji u BiH izdržava zatvorsku kaznu. Karadžić, koji se brani sam, trebalo bi da svoju odbranu pred Tribunalom započne 16. oktobra.

Tužioci su u maju završili svoj dvogodišnji dokazni postupak, a raspravno veće je prošle nedelje odbilo Karadžićev zahtev za oslobađanje na polovini suđenja, ali ga je oslobodilo krivice po tački optužnice koja ga je teretila za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH, izuzimajući Srebrenicu.

Tužilaštvo je juče najavilo da će na tu odluku uložiti žalbu. Karadžić je optužen za genocid nad Muslimanima u Srebrenici progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH; terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Suđenje je počelo krajem oktobra 2009. godine, a Karadžić je u sudskom pritvoru u Sheveningenu od kraja jula 2008. godine, kada je uhapšen u Beogradu i izručen u Hag.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво