Читај ми!

Tragedija na Pasuljanskim livadama

Dvoje kadeta poginulo, a dvoje teško povređeno u eksploziji na poligonu Vojske Srbije Pasuljanske livade. Povređeni van životne opasnosti. Eksplodirala zaostala granata, saopštilo Ministarstvo odbrane. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio hitnu istragu. Nadležne starešine udaljene sa dužnosti.

15.52 - Ministar odbrane Dragan Šutanovac udaljio s dužnosti nadležne starešine do okončanja istrage.

14.13 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio povređene kadete na VMA.  

14.05 - Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da na prostoru gde se dogodila tragedija nije predviđeno bojevo gađanje, da je to bila jednostavna vežba i da će istraga utvrditi otkud eksplozivno sredstvo na tom mestu. Ministar je rekao da će odgovorni biti najstrože kažnjeni, ali da se neće žuriti sa istragom.

14.00 - Dvoje teže povređenih kadeta imaju povrede grudnog koša, ali je njihovo stanje stabilno i nisu životno ugroženi. Drugo dvoje lakše povređenih, koji su takođe transportovani helikopterom na VMA, imaju rane od gelera.

13.27 - Na VMA nešto posle 13 časova dovezeno je četvoro povređenih kadeta.

12.02 - Dvoje teže povređenih kadeta su van životne opasnosti, nezvanično saznaje RTS. Uskoro transport svih povređenih na VMA u Beograd.

11.50 - Ekipa RTS-a stigla na lice mesta. Medijima, za sada, nije dozvoljen pristup poligonu. Očekuje se dolazak visokih funkcionera Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

11.39 - Dvoje kadeta koji su teško ranjeni zadobili povrede glave i grudnog koša i nalaze su u šok-sobi Opšte bolnice u Ćupriji, rekao direktor bolnice Predrag Drenovaković.

11.15 - Ekipa RTS-a koja se uputila ka Pasuljanskim livadama javlja da su sa mesta nesreće odletela dva helikoptera Vojske Srbije.

Kadeti Vojne akademije Milina Miletić i Filip Milojević poginuli su jutros u eksploziji granate na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije. Tom prilikom teže je povređeno dvoje kadeta, dok je petoro zadobilo lakše telesne povrede, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Niko od povređenih nije životno ugrožen.

Milina Miletić (1989) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (1988) iz sela Gornja Trnava kod Topole stradali su na licu mesta, dok su teže su povređeni kadeti Tanja Milošević (1988) iz Lebana i Stefan Milosavljević (1988) iz Novog Sada.

Lakše povrede su zadobili kadeti: Mirjana Veličković (1988) iz Surdulice, Jelena Obradović (1985) iz Kragujevca, Slobodan Petrović (1988) iz Vlasova, opština Raška, Mladen Milosavljević (1989) iz Aleksinca i Nikola Garabiljević (1988) iz Šapca.

Eksplozija se dogodila u 9.05 kada je jedan od kadeta četvrte godine pronašao zaostalu granatu kalibra 30 milimetara. Do tragedije je došlo tokom priprema za završnu vežbu "Diplomac 2012" na kojoj nije korišćena bojeva municija.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare predstavnika Ministarstva odbrane i Vojne akademije, jedan kadet je pronašao zaostali projektil u travi i doneo ga do grupe kadeta koji pravili maketu poligona, a zatim je drugi kadet nogom odgurnuo projektil koji je eksplodirao.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović rekao je da bi istraga trebalo da utvrdi kako je došlo do eksplozije s obzirom na to da projektil ima "samolikvidator". To znači da bi 27 sekundi po ispaljenju iz cevi trebalo sam sebe da uništi.

Pretpostavlja se da je projektil za automatski bačac granata zaostao od prethodnih bojevih gađanja, a to pokazuju "i tragovi rđe koji se mogu videti na njemu", rekao je Pajović.

Prema njegovim rečima, istragom će biti utvrđeno kako i zašto se taj projektil našao na mestu gde ne treba da bude, jer se, kako je rekao, gađanja bojevom municijom izvode na potpuno suprotnoj strani poligona "Pasuljanske livade".

Pajović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da tokom sve četiri godine kadeti prolaze kroz rigoroznu obuku kojom se osposobljavaju za poštovanje mera bezbednosti, ali da, prema prvim podacima, ovoga puta nije postupano u skladu sa tim.

"Ne možemo u ovom trenutku da pretpostavimo šta je dovelo do toga da se projektil sa savim suprotnog kraja donese u blizinu kadeta. Nepobitna je činjenica da je neko pomerio projektil i da je došlo do smrtnog ishoda i ranjavanja", rekao je Pajović.

Prema njegovim rečima, komisija koju je formiralo Ministarstvo odbrane i svi nadležni u ministarstvu i Vojnoj akademiji insistiraće da se svi odgovorni u lancu komandovanja ispitaju, da se izreknu disciplinske i druge mere koje budu potrebne.

Pajović je naglasio da je enigma kako je iz rejona ciljeva gde se svakodnevno izvodi gađanje, projektil dospeo na mesto gde nikada nije izvođeno gađanje i da bi istraga trebalo da utvrdi zašto je on donet tamo gde nikako ne bi trebalo da bude.

Posebna komisija Ministarstva odbrane ispituje sve okolnosti nesreće, a ministar Dragan Šutanovac je, do okončanja istrage, udaljio sa dužnosti sve oficire u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012".

Povređeni van životne opasnosti

Svi povređeni su van životne opasnosti i tokom dana su iz Ćuprije, gde su bili privremeno zbrinuti, vojnim helikopterima i sanitetskim vozilima prebačeni na VMA.

Načelnik VMA pukovnik Marijan Novaković rekao je da pacijenti koji su povređeni u eksploziji nisu životno ugroženi, a da dvoje teže povređenih imaju povrede grudnog koša.

Drugo dvoje kadeta, koji su oko 13 sati helikopterom prebačeni na VMA, imaju lakše povrede od gelera na više mesta na telu, ali im život nije ugrožen.

I ostala tri kadeta sa lakšim telesnim povredama, koja su na VMA prebačena sanitetskim vozilima, nalaze se van životne opasnosti.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da još uvek nisu utvrđene okolnosti pod kojim se eksplozija dogodila, ali da će on insisistirati na tome da se utvrdi ko su odgovorni.

Šutanovac je, nakon obilaska povređenih kadeta na VMA, rekao da je reč o teškoj tragediji kakva se nije desila dugi niz godina i istakao da će istraga pokazati okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije.

Prema njegovim rečima, na tom prostoru nije bilo predviđeno bojevo gađanje, a obuka kadeta bila je jednostavna i nije podrazumevala korišćenje oružja niti zaštitnih sredstava.

U trenutku nesreće na Pasuljanskim livadama bilo je oko 600 kadeta i starešina i osoblje za podršku na poligonu.

Inspektorat odbrane, Vojna policija i komisija koju je formirao ministar odbrane, ispituju sve okolnosti današnje nesreće.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво