Hapšenja u Jagodini i Ćupriji

Policija uhapsila pet osoba na području Jagodine i Ćuprije zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja i poreske utaje. MUP Srbije nastavlja rad na suzbijanju finansijskog kriminala.

Pet osoba na području Jagodine i Ćuprije uhapšeno je zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja i poreske utaja, saopštio je MUP Srbije.

Policija ja uhapsila odgovorna lica privrednog društva "Armagedon eko" d. o. o. Veliko Gradište Dejana P. (33) i Zorana M. (39), iz Ćuprije, i vlasnika i odgovorno lice "Sali prom" d. o. o. Velikog Popovića, iz opština Despotovca Olivera A. (39) iz Velikog Popovića.

Uhapšeni su i Branislav J. (58) iz Krežbinca, opština Paraćin i vlasnik "Antiejdž las pinas" iz Beograda i "Kondi kop" iz Krežbinca Miroslav J. (50) iz Krežbinaca, opština Paraćin.

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćeno još sedam osoba.

Među njima su vlasnik i odgovorno lice samostalne radnje za prikupljanje sekundarnih sirovina "Koper prom" Kragujevac Saša O. (30) iz Kragujevca i vlasnik privrednog društva "Risajkl bin" iz Kaluđerice, opština Grocka, Zvezdana R. (38) iz Beograda.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i vlasnik privrednog subjekta "Stratedži voksi trejd" Vojkan Đ. (42) iz Paraćina, vlasnik "Lorovest" Beograd Živojin M. (58) iz Paraćina, vlasnik i direktor preduzeća "Ekspres Nešić", Senje, opština Ćuprija Predrag M. (38), Boban J. (51) iz Krežbinca i Nenad M. (59) iz Krežbinca.

Osumnjičeni Dejan P. i Zoran M. su od početka 2011. do maja 2012. godine, kao odgovorna lica preduzeća "Armagedon eko" Veliko Gradište, iskoristili svoj službeni položaj i ovlašćenja na taj način što su u više gradova na teritoriji Srbije sa fizičkim licima i vlasnicima preduzeća koji se bave prodajom otpadnih metala i sekundarnih sirovina ugovorili kupovinu robe za gotov novac u ukupnom iznosu od oko 360 miliona dinara.

Deo tog novca isplaćen je fizičkim licima, dok je osumnjičeni Zoran M. u cilju prikrivanja kupoprodaje robe na crno nabavio ulazne račune preko tzv. fantomskih preduzeća, za koje je znao da su lažni, jer prometa između tih preduzeća i njihovih dobavljača uopšte nije bilo.

Potom su organizovali prevoz otpadnih metala i sekundarnih sirovina do stvarnih kupaca koji su izvršili plaćanje robe preko računa "Armagedon eko". Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist za "Armagedon eko" u iznosu od preko 70 miliona dinara.

To je, inače, ukupan zbir izbegnutog poreza na dohodak građana koji bi se morao platiti prilikom otkupa sekundarnih sirovina od fizičkih lica i iznosa prethodnog PDV-a kao odbitnog poreza, a na štetu budžeta Republike Srbije.

Pripadnici MUP-a Srbije nastavljaju rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju navedenih privrednih subjekata i lica.

U ovoj akciji na suzbijanju finansijskog kriminala učestvovali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Uprave kriminalističke policije, Policijske uprave u Jagodini u saradnji sa Poreskom policijom i Višim javnim tužilaštvom u Jagodini.

broj komentara 0 pošalji komentar