Читај ми!

Žuta kuća: Tamni oblak nad Balkanom

Prve optužnice za trgovinu organima na Kosovu biće podignute za dve, tri godine. Materijal koji je izneo Dik Marti opravdava sveobuhvatne istrage o zločinima. Najveći tamni oblak nad Balkanom, smatraju zvaničnici EU.

Tužilaštvo Euleksa za istragu trgovine organima na Kosovu očekuje da bi prve završene istrage i optužnice mogle uslediti kroz dve, tri godine, a tužilaštvo Euleksa, smešteno u Briselu, u tome ima "tesne radne veze" s izvestiocem Saveta Evrope o trgovini organima Dikom Martijem.

To su danas, novinarima, u Briselu preneli dobro upućeni međunarodni izvori koji su ocenili da je i Marti "više nego zainteresovan da se istraga temelji i na nalazima koje je on uspeo da skupi".

A smatra se i da "materijal koji je izneo Dik Marti u svojoj istrazi svakako opravdava sveobuhvatne istrage o zločinima".

Ovi izvori su naveli da je Specijalna istražna grupa Euleksa za istragu Martijevih navoda ovlašćena, ne samo za istragu navoda o vađenju i trgovini organima zarobljenih, ubijenih Srba i Albanaca, "optuženih za saradnju sa srpskim vlastima", već i za istrage i podizanje optužnica za sve ratne i zločine, ubistva, otmice i zlostavljanja u razdoblju od 1999. godine do 2000. godine.

"To je, kako se smatra, najveći tamni oblak koji stoji nad balkanskim područjem i možda najteži slučaj ratnih zločina koji nije rasvetljen", smatraju, kako je rečeno, tužioci i istražni organi Euleksa.

Zato će oni nastojati da što brže i što delotvornije obave svoj posao.

U tome je već uspostavljena "veoma ohrabrujuća saradnja" i dobijena čvrsta obećanja od vlasti na Kosovu, u Albaniji i u Srbiji. 

Operativna saznanja o dosadašnjim istragama se, što je potpuno razumljivo, ne mogu obelodanjivati, ali je upravo zbog bezbednosti istrage ceo specijalni istraživački tim za "dosije Marti" smešten u Briselu.

A to da li će se suđenja možda odvijati i na samom Kosovu ili drugde, zavisiće, kako je rečeno, od tamošnjih političkih i bezbednosnih prilika, što znači i da će biti suđeno po kosovskim zakonima ili zakonima neke druge zemlje.

Upravo politički i bezbednosni razlozi na Kosovu su bili presudni za to da se sedište specijalnog tužilaštva i istrage Euleksa za Martijeve navode izmeste s Kosova i smeste u Briselu.

Obavešteni zvaničnici su rekli i da činjenica da na Kosovu ne postoji zakon o zaštiti svedoka predstavlja "izazov s kojim se suočava" specijalni istražni tim o Martijevom izveštaju, ali se radi zajedno sa zemljama članicama EU i još nekim državama da se "nađe odgovarajuće rešenje za zaštitu svedoka".

Naglašeno je i da otud postoji zabrinutost, traže se pouke iz ranijih istraga i nastoji da se sve sredi na najkonstruktivniji i delotvorniji način.

Takođe je preneseno da je pitanje od Euleksa zaštićenog svedoka, kosovskog Albanca, koji je nađen mrtav u Nemačkoj, takođe nešto što se može videti u sklopu odluke da se specijalni istražni tim smesti u Brisel.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво