Читај ми!

Osumnjičeni za "Azotaru" pred sudijom

Sedmoro uhapšenih zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili pančevačku "Azotaru" za gotovo milijardu dinara na saslušanju pred istražnim sudijom Višeg suda u Beogradu.

Viši sud u Beogradu odlučiće tokom večeri da li će pokrenuti istragu priotiv osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja ostetili pančevačku "Azotaru" za 8,3 miliona evra, kao i da li će im odrediti pritvor.

Zbog tih malverzacija sa privatizacijom "Azotare", juče je uhapšeno sedmoro osumnjičenih, a za dvojicom stranih državljana se još traga.

Uhapšeni, kojima je posle saslušanja u policiji određeno zadržavenje do 48 sati, večeras su oko 20 časova izvedeni na saslušanje pred istražnog sudiju Višeg suda u Beograd.  

Pošto ih sasluša, istražni sudija će odlučiti o zahtevima tužilaštva da se protiv njih sprovede istraga i da im se odredi pritvor.

Više tužilaštvo u Beogradu traži da se protiv njih pokrene istraga i da se odredi pritvor bivšem generalnom direktoru "Azotare" Pančevo Vujadinu Jankoviću, članu vlasničkog konzorcijuma Dušanu Stuparu, bivšoj direktorki Centra za kontrolu privatizacije Julijani Vučković i Čedomiru Ivkoviću iz "Servo Mihalj inženjeringa".

Zahtevom su obuhvaćena i tri projektanta za procenu vrednosti - Jovan Udički, Jelica Ivković i Milan Cvetićanin.

Za dvojicom stranih državljana Vitmandisom Kučinkasom i Simonasom Kašusom, koji su takođe obuhvaćeni zahtevom za istragu, a nisu još dostupni pravosudnim organima Srbije, trebalo bi da bude raspisana međunarodna poternica, ali će odluku o tome doneti Viši sud u Beogradu.

Osumnjičenima se na teret stavlja produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz koga je naneta šteta budžetu Srbije blizu milijardu dinara, odnosno oko 8,3 miliona evra. Za to delo preti im kazna do 12 godina zatvora.

Sumnja se da su sebi pribavili protivpravnu imovinski korist od oko 5,4 miliona evra.

Agencija: Postupali smo zakonito

Agencija za privatizaciju saopštila da je postupala zakonito, kao i njeni službenici, u privatizaciji HIP Azotare Pančevo i kontroli izvršenja ugovornih obaveza i da nije dala saglasnost za prodaju pogona "Karbamida 2".

Kolegijum Agencije za privatizaciju zatražio je hitan sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrima ekonomije i pravde Nebojšom Chirićem i Snežanom Malović, kao i sa skupštinskim Odborom za privatizaciju, kako bi se otklonile sumnje javnosti u zakonitost rada Agencije za privatizaciju i njenih zaposlenih u u privatizaciji Azotare.

"Bez namere da prejudiciramo ishod istražnog postupka, iznenađeni smo činjenicom da se u istu ravan stavljaju ljudi koji su svojim postupcima u rukovodjenju Azotarom doveli do nezakonitih radnji i službenici Agencije za privatizaciju, koja je sve aktivnosti preduzimala u interesu Azotare i države", navela je Agencija.

Dušan Stupar negirao optužbe

Član vlasničkog konzorcijuma "Azotare" u Pančevu Dušan Stupar negirao je u policiji da je sa saradnicima oštetio "Azotaru". 

"Tokom saslušanja u policiji u prisustvu javnog tužioca moj branjenik je dao izjavu i osporio sve što mu se stavlja na teret", izjavio je Tanjugu njegov branilac Zoran Ateljević.

Advokat je naglasio da će na saslušanju kod istražnog sudije, koje se očekuje da tokom večeri, Stupar takođe izložiti odbranu u odnosu na tvrdnje tužilaštva da je zloupotrebio službeni položaj povodom privatizacije "Azotare". Stupar je vlasnik "Univerzal holdinga" - dela konzorcijuma kom je, kako se sumnja, nezakonito prodata "Azotara" 2006. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво