Читај ми!

Hapšenje zbog malverzacija u "Azotari"

Policija privela sedam osoba osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja prilikom privatizacije pančevačke "Azotare", potvrđeno je RTS-u.

11.00 (utorak) - Sedmoro osumnjičenih za malverzacije u Azotari danas će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala priveli su sedam osoba zbog zloupotreba prilikom privatizacije "Azotare Pančevo", uključujući i prodaju pogona "Karbamid 2" i druge malverzacije, potvrdio je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić za RTS.

Prema njegovim rečima osumnjičeni su zloupotrebom službenog položaja oštetili pančevačku "Azotaru" za skoro milijardu dinara. 

Privedeni su bivši generalni direktor "Azotare Pančevo" Vujadin Janković, član vlasničkog konzorcijuma Dušan Stupar, bivša direktorka Centra za kontrolu privatizacije Julijana Vučković i Čedomir Ivković iz "Servo Mihalj inženjeringa".

Tri projektanta za procenu vrednosti su takođe privedena - Jovan Udicki, Jelica Ivković i Milan Cvetićanin.

Nekadašnji generalni direktor Azotare i njegov zamenik, Vidmantis Kučinkas i Simonas Kašus, su, kako RTS saznaje, u bekstvu, i za njima će biti raspisana crvena Interpolova poternica. 

Akciju sprovode pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, po nalogu Republičkog i Višeg tužilaštva.

Inače, "Azotara" je prodata 2006. godine za 13,1 milion evra konzorcijumu koji čine litvanske firme "Arvi" i "Saniteks" i beogradski "Univerzal holding" čiji je vlasnik Dušan Stupar.

Iako su novi vlasnici najavljivali da će "Azotara" postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, vlasnički konzorcijum je 2007. godine razmontirao pogon "Karbamid 2", najvredniji deo fabrike, i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra.

Sindikati Azotare više puta su o tome obaveštavali Agenciju za privatizaciju, ali niko nije reagovao, zbog čega je među privedenima i Julijana Vučković.

Međutim, u Agenciji za privatizaciju tvrde da su o malverzacijama u "Azotari", koja je prodata 2006. godine, MUP, Tužilaštvo i Vladu obavestili još krajem 2007. godine.

Kako navode u Agenciji za privatizaciju to nije prvi put da to telo, odnosno njeni zaposleni, iako politički neutralni, budu javno zloupotrebljeni i označeni kao deo korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji.

"Nedopustivo je da se zaposleni u Agenciji koriste kao medijski mamac u predizbornoj kampanji u cilju stvaranja negativne slike u javnosti o privatizacionom procesu", dodaju iz tog tela.

Međutim, na pitanje zašto već tada nisu raskinuli kupoprodajni ugovor, iz Agencije za privatizaciju, ipak, ne objašnjavaju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво