Читај ми!

Odgovor na garancije za Šešelja

Garancije Srbije za Vojislava Šešelja biće uzete u obzir u slučaju novog razmatranja da se on pusti na privremenu slobodu, odgovorio sudija Žan Klod Antoaneti, predsedavajući sudskog veća Haškog tribunala.

Predsedavajući Sudskog veća Haškog tribunala koje sudi Vojislavu Šešelju, Žan Klod Antoneti, odgovorio je na nedavno pismo koje je Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom uputio u vezi sa garancijama za puštanje lidera radikala na privremenu slobodu.

Sudija Antoneti zahvaljuje Srbiji na garancijama, kaže da će to biti uzeto u obzir u slučaju novog razmatranja da se Šešelj pusti na privremenu slobodu.

Šešelj bi morao da ponovo zatraži da bude pušten, potom će Tribunal od Srbije tražiti informaciju da li i dalje važe ponuđene garancije Srbije, prenosi detalje iz pisma Šef nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom.

"Moguće su dve varijante u vezi sa ukidanjem pritvora Šešelju. Ukoliko on ponovo zatraži da bude pušten, Haški tribunal obratiće se nama s pitanjem da li i dalje stoje ponuđene garancije da će se on vratiti u Tribunal", kaže Rasim Ljajić šef Nacionalnog savet za saradnju sa Haškim tribunalom.

"Druga mogućnost bila bi procena zdravstvene komisije. Ako komisija utvrdi da bi Šešeljevo dalje zadržavanje u pritvoru dovelo do pogoršanja njegovog zdravstveno stanja, to bi mogao da bude osnov za privremeno puštanje na slobodu", dodao je Ljajić.

U Srpskoj radikalnoj stranci kažu da su u Tribunalu svesni da Šešelj neće tražiti nove garancije, niti prihvatiti da ga pregleda lekarska komisija koju je imenovao Sekretarijat suda.

"Hag izmišlja razne varijante iako je svestan da je to u cilju prevare jer nema razloga da oni na zahtev njegov ne puste Šešelj", ističe zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović.

U SRS još kažu da je jedini cilj Tribunala u ovom trenutku da se Šešelj spreči da dođe u Srbiju u završnici predizborne kampanje.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи