Читај ми!

Mladenu Obradoviću 10 meseci zatvora

Vođa "Obraza" Mladen Obradović osuđen na 10 meseci zatvora zbog izazivanja mržnje i pretnji pripadnicima homoseksualne populacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine.

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je vođu "Obraza" Mladena Obradovića na 10 meseci zatvora zbog izazivanja mržnje i upućivanja pretnji pripadnicima homoseksualne populacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine.

Sud je utvrdio da je Obradović kriv, jer je svojim postupcima, izjavama u medijima, ispisivanjem parola i grafita koji sadrže preteće poruke homoseksualcima, kakve su "Beogradom krv će liti, gej parde neće biti" i "Smrt pederima" izvršio krivično delo izazivanja mržnje.

Sudija Ivana Ramić rekla je u obrazloženju presude da se jedino zatvorskom kaznom može postići svrha kažnjavanja i prevencije.

Zaprećena kazna za krivično delo širenja rasne i druge diskriminacije je od tri meseca do tri godine zatvora.

Ramićeva je rekla da je sud odbacio odbranu Obradovića da je slogan "Čekamo vas" zapravo poziv zabludeloj braći na pokajanje i istakla da se tim sloganom jasno zagovara diskriminacija prema gej populaciji, kao i da je slogan pretnja koja izaziva strah i osećanje ugroženosti kod gej populacije.

Sudija je navela i da je Obradović izjavio da je on autor slogana "Čekamo vas" i da na suđenju nije osporavao svoje izjave u medijima.

"Sud smatra da je Obradović širio i zagovarao ideje diskriminacije zasnovane na ličnom svojstvu, odnosno seksualnoj orijentaciji, što je zabranjeno Zakonom o diskriminaciji", rekla je Ramićeva i podsetila da je tim zakonom zabranjen govor mržnje, a da se Ustavom Srbije garantuju sloboda veroispovesti i ljudska i manjinska prava.

Obradović je po izricanju presude novinarima rekao da će Obraz i dalje koristiti slogan "Čekamo vas" i da mu je čast što je u današnjoj Srbiji "doživeo ovakvu presudu koja je doneta pod političkim pritiskom".

"To će mi pomoći da u svim budućim borbama budem još odlučniji da uz božiju pomoć i pomoć svih čestitih srpskih rodoljuba u toj borbi ostvarimo i pobedu", rekao je Obradović i ocenio da nije suđeno njemu, nego Obrazu i srpskoj mladosti. 

Odbrana je najavila da će se žaliti na prvostepenu presudu.

Obradović je prošle godine osuđen na dve godine zatvora u Višem sudu u Beogradu zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 2010. godine u Beogradu, ali ta presuda još nije pravosnažna.

Izricanju današnje presude, osim velikog broja novinara, prisustvovalo je više desetina pripadnika"Obraza", kao i Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, dok je u beogradskoj Palati pravde obezbeđenje znatno pojačano.

Uskoro odluka Ustavnog suda

Ustavni sud Srbije okončao je postupak o inicijativi za zabranu organizacije "Obraz" i predlog odluke će uskoro biti razmotren na sednici suda, rekao je predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

Slijepčević je rekao da je sudija izvestilac u tom predmetu pripremio predlog odluke koji će "ovih dana" biti prosleđen njemu kao predsedniku suda, nakon čega će taj predmet uvrstiti u dnevni red sednice.

"U najskorije vreme, koje će se meriti danima, ili u najgorem slučaju za dve do tri nedelje, ta odluka će biti na sednici suda", rekao je Slijepčević govoreći o postupku povodom inicijative republičkog javnog tužioca za zabranu "Obraza".

Tužilaštvo je ranije zatražilo da se "Obraz" zabrani i briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraza" smatraju nelegalnim da bi  se sprečilo da aktivisti "Obraza" zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa "Obrazom".

Godine 2005, MUP Srbije je "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво