Nije bilo progona Hrvata!

Vojislav Šešelj negirao pred Haškim tribunalom optužbu da je 1992. "govorom mržnje" počinio progon Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, odbacujući navode optužnice. Nastavak izvođenja završne reči u utorak 20. marta.

14.40 - Šešelj za danas završio izvođenje završne reči. Nastavak u utorak 20. marta. 

10.18 - Sudija odredio pauzu od 30 minuta, nakon koje će Vojislav Šešelj nastaviti sa iznošenjem završne reči.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, u nastavku iznošenja završene reči,  osporavao je navode svedoka Tužilaštva i rekao da u vojvođanskom mestu Hrtkovci 1992. godine nije bilo proterivanja Hrvata, za šta ga tereti optužnica, javlja izveštač RTS-a iz Haga Miloš Milić.

"Ne može biti krivičnog dela progona ako nije bilo oružanog sukoba, a u Vojvodini ga nije bilo", rekao je Šešelj.

"Da biste dokazali deportacije, morate dokazati da je bar jedan Hrvat bio deportovan. Da vidim tog što je deportovan. Zar je deportacija to ako je nekom Hrvatu bilo neprijatno da živi pored srpskih izbeglica, pa ode u Hrvatsku da nađe nekog za povoljnu razmenu imovine, u kojoj uvek dobro prođu", pitao je optuženi i tvrdio da nijedan Hrvat nije deportovan.

"Da li može biti progon ako se nekom ne svidi moj govor? Ja bih vas (obraća se sudijama) rado progonio kad bih imao neku vlast. Ali, ove moje reči ne mogu biti progon. Mogu da vam pokvare ručak, ali u suštini, ne mogu vam ništa. Ne može iznošenje mišljenja predstavljati krivično delo", tvrdio je Šešelj.

On je rekao da je Tužilaštvo protiv njega spremalo četiri grupe svedoka: u jednoj su bili oni koji su se odmah suprotstavili nameri da ga "lažno optuže". Među takvima je bio Ljubiša Petković, koji je dobio i poslanički mandat SRS, rekao je optuženi.

"Petković je izdržao ono što nije izdržao Borisav Jović, koji je ovde svedočio protiv Slobodana Miloševića. Postavlja se moralno pitanje zašto je došao, zašto se nije ubio? Isto i (Zoran) Lilić. To su nemoralne kreature koje su svedočile, a Petković se usprotivio, i zato je bio nagrađen", ukazao je Šešelj.

Lider radikala je u drugu grupu svedoka ubrojao one "koji su govorili sve što su istražitelji tražili, i to pod pretnjom da će biti optuženi".

"Ali, čim je prošao rok koji je Savet bezbednosti dao Tribunalu za podizanje optužnica, ti svedoci su došli u moj tim odbrane, da ispričaju sve kako je bilo i da budu moji svedoci", rekao je Šešelj.

Treću grupu, kako je naveo, činili su oni koji su bili "potkupljeni, i davali lažne iskaze", a četvrtu svedoci koje su "hrvatska i muslimanska obaveštajna služba pripremale za svedočenje".

"Tužilaštvo s lažnim svedocima ništa nije postiglo što bi dokazalo moju eventualnu krivicu i odgovornost. Ono je tim lažnim svedocima samo doprinelo da se dodatno u provaliju surva bilo kakav pravni, politički i moralni integritet Haškog tribunala", rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, u prvobitnim izjavama svedoka nema nigde Šešelja ni Šešeljevaca, ni Srpske radikalne stranke ni njenih dobrovoljaca, a onda se, kako kaže, posle deset godina na volšeban način pojavljuju u izjavama koje sačinjava samo Tužilaštvo.

"Dovoljno je da Tužilaštvo svedoku sa neprijateljske strane jasno stavi do znanja šta je poželjan iskaz, i svedok odmah ide u tom pravcu i veze", rekao je Šešelj.

Šešelj: Ne odričem se vojvoda

Vi kažete da su dobrovoljci SRS bili poznati po brutalnosti i zločinima, a niste identifikovali nijedan-jedini zločin koji se na osnovu dokaza može pripisati ijednom dobrovoljcu SRS", rekao je Šešelj.

Potvrđujući da je njegova partija u proleće 1992. slala dobrovoljce u područja Sarajeva, Mostara i Nevesinja, optuženi je, međutim, negirao da su oni bili umešani u "stvarne ili izmišljene zločine", navedene u optužnici, na tim teritorijama.

Vođa radikala kazao je da su njegovi dobrovoljci u Sarajevu, pod komandom "četničkih vojvoda" Branislava Gavrilovića-Brneta i Slavka Aleksića, učestvovale u "oslobađanju" Grbavice, ali da se za njih "ne može vezati nijedan zločin". Isto je rekao i za formaciju koju je vodio Vasilije Vidović.

Sugerisao je da su se dobrovoljci iz Srbije potom povukli, a da su Gavrilović i Aleksić, rođene Sarajlije, sa svojim ljudima ostali u sastavu Vojske Republike Srpske.
"Ja se ne odričem i ne distanciram ni od jednog svog saradnika i četničkog vojvode", napomenuo je Šešelj.

On je tvrdio i da se ni sa teškim zločinima iz optužnice očinjenim u Mostaru i Nevesinju ne mogu povezati dobrovoljci SRS, uz sugestiju da su oni koji su ostali na tim područjima bili u sastavu VRS.

Šešelj koji je danas zatražio da zasedanje bude ranije završeno "pošto se oseća prilično umorno", završnu reč će okončati iduće nedelje.
 

broj komentara 45 pošalji komentar
(nedelja, 18. mar 2012, 18:42) - anonymous [neregistrovani]

@Dva arsina

O cemu ti govoris? Pa jesu li Gotovina i Cermak osudjeni na po 24 godine? Jesu! Hrvati su? jesu! Toliko o "pristrasnosti" suda u Hagu!

(petak, 16. mar 2012, 23:16) - anonymous [neregistrovani]

nitko ili niko

Kad osude sve vase zlocince neka osude i Seselja a nije to govornicki dar,to je pravnicki govor ali nazalost "nitko" od vas ne govori pravnickim govorom ,zato treba zavrsiti visoke skole
(petak, 16. mar 2012, 20:16) - Jeremija [neregistrovani]

Dva arsina

Gospodin Seselj optuzen da je govorom mrznje "progonio" Hrvate?! Sta li ce biti sa Hrvatima koji su oruzano proterali( iselili), Srbe sa njihovih vekovnih ognjista?Znaci,za jedne ovako a za druge nikako.

(petak, 16. mar 2012, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

Maltretiranje

Svaka zemlja se bori za svoje drzavljane ako su van nje u nekoj neprilici. Svi mi u Srbiji znamo da Seselj ne zasluzuje ovaj tretman i ponasanje tribunala. Ne slazem se sa njegovom politikom, ali to ne znaci da ga treba maltretirati ovako kao obicnog coveka, inace bi po tom principu trebalo da Haski sud pohapsi sve politicare desnicare sirom Sveta, pocevsi od Le Pena pa nadalje...

(petak, 16. mar 2012, 08:58) - drug crni [neregistrovani]

izbeglica

kad ce ovog coveka da ostave na miru.ko odgovara za zlocine nad srbima.

(petak, 16. mar 2012, 00:15) - anonymous [neregistrovani]

Re:Sramoti Srbiju pred svetom

Ja zivim u tom "svetu" vec drugo desetljece i mislim da se taj Svet sramoti pred Srbijom jer se sada tek vidi tko je protjeran i tko je zapravo kriv. Divim se tom covjeku za toliku hrabrost.

(četvrtak, 15. mar 2012, 23:18) - Stevan [neregistrovani]

Ljeskovica

Selo Ljeskovica zapadna slavonija vreme od 1991 do kraja 1993 pa tu negde izmedju nemogu tacno da se sjetim tada su dolazili ti jadni progonjeni hrvati kod mojega oca u moje selo kako bi razmenili kuce . Medjutim to sto su oni nama pod velikim pritiskom nametali da kako su oni to nazivali razmenimo sa njima nije ni licilo na kuce nego na jadne i oronule vojvodjanske nabijace a hteli su!! Nasu novu spratnicu sa 5 jutara plodne obradive zemlje i punom stalom i svinjcima zivine koja je tada od prilike imala vrijednost 100 hiljada DM!priznat cete nije neka fer ponuda sa njihove strane i moj otac je to kategoricno odbijao dok nam nije zapaljena i ta stala i ti svinjci i ostala mehanizacija pa smo morali glavom bez obzira da bezimo !! Moj otac se par godina posle vratio ja nisam htjeo jer da su htjeli da ostanemo u Hrvatskoj nebi nas terali iz nje !Srbija je moja zemlja koju volim vise od svega i imam kucu u Srpskoj sjevernoj pokrajini vojvodini u selu gdje zvi nekoliko nacija kako god se te nacije osjecale u toj Srbiji ja sam spreman da potvrdim pred savkim sudom pa i Bozijim da ih niko nije proterivao jer smo mi kupili nasu kucu po trostrukoj vrednosti od njene stvarne od jednog gospodina koji nije bio Srbin i tada je mogao za te pare u Hrvatskoj da kupi kucu u Zagrebu ali taj gospodin i danas mirno zivi u Srbiji i niko ga nikada nije dirao!!Pa sada vi zaklucite ko je u ovoj prici PROTERANili DEPORTOVAN!!!

(četvrtak, 15. mar 2012, 22:32) - pravdoljubivi [neregistrovani]

...

Sa velikim nestrpljenjem ocekujem povratak Vojislava Seselja u Srbiju.Bice to trijumf pravde nad nepravdom, ne Srbina nad Svetom.

(četvrtak, 15. mar 2012, 22:10) - Крајишник . [neregistrovani]

Република Српска Крајина

Поштовање.Мада Трибунал у суштини и нема ништа са Правдом и правом он може све, па и да по0тпуно невиног осуди.То је Сила , а Кажу Сила Бога не моли.Међутим ја Хашким Судијама ипак не би био у Кожи за неко извесно време у Будуђности.Има горе један Судија који ће да пресуди свима.Некима док су још на земљи, зато Војиславе трпи, и Христа су погубили, а камоли неби Тебе Брате.Кордунаш .

(četvrtak, 15. mar 2012, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

nitko

nitko nije Istini i Pravdi izmakao pa neće niti on biti izuzet.brzo će taj dan...žrtava bezbroj a nijednog tko je kriv.neće to baš tako,polagati će se računi.postoji Svjedok koji je sve vidio i čuo i pred kojim govornički dar ne pomaže,neka se nitko ne zavarava.