Читај ми!

Nije bilo progona Hrvata!

Vojislav Šešelj negirao pred Haškim tribunalom optužbu da je 1992. "govorom mržnje" počinio progon Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, odbacujući navode optužnice. Nastavak izvođenja završne reči u utorak 20. marta.

14.40 - Šešelj za danas završio izvođenje završne reči. Nastavak u utorak 20. marta. 

10.18 - Sudija odredio pauzu od 30 minuta, nakon koje će Vojislav Šešelj nastaviti sa iznošenjem završne reči.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, u nastavku iznošenja završene reči,  osporavao je navode svedoka Tužilaštva i rekao da u vojvođanskom mestu Hrtkovci 1992. godine nije bilo proterivanja Hrvata, za šta ga tereti optužnica, javlja izveštač RTS-a iz Haga Miloš Milić.

"Ne može biti krivičnog dela progona ako nije bilo oružanog sukoba, a u Vojvodini ga nije bilo", rekao je Šešelj.

"Da biste dokazali deportacije, morate dokazati da je bar jedan Hrvat bio deportovan. Da vidim tog što je deportovan. Zar je deportacija to ako je nekom Hrvatu bilo neprijatno da živi pored srpskih izbeglica, pa ode u Hrvatsku da nađe nekog za povoljnu razmenu imovine, u kojoj uvek dobro prođu", pitao je optuženi i tvrdio da nijedan Hrvat nije deportovan.

"Da li može biti progon ako se nekom ne svidi moj govor? Ja bih vas (obraća se sudijama) rado progonio kad bih imao neku vlast. Ali, ove moje reči ne mogu biti progon. Mogu da vam pokvare ručak, ali u suštini, ne mogu vam ništa. Ne može iznošenje mišljenja predstavljati krivično delo", tvrdio je Šešelj.

On je rekao da je Tužilaštvo protiv njega spremalo četiri grupe svedoka: u jednoj su bili oni koji su se odmah suprotstavili nameri da ga "lažno optuže". Među takvima je bio Ljubiša Petković, koji je dobio i poslanički mandat SRS, rekao je optuženi.

"Petković je izdržao ono što nije izdržao Borisav Jović, koji je ovde svedočio protiv Slobodana Miloševića. Postavlja se moralno pitanje zašto je došao, zašto se nije ubio? Isto i (Zoran) Lilić. To su nemoralne kreature koje su svedočile, a Petković se usprotivio, i zato je bio nagrađen", ukazao je Šešelj.

Lider radikala je u drugu grupu svedoka ubrojao one "koji su govorili sve što su istražitelji tražili, i to pod pretnjom da će biti optuženi".

"Ali, čim je prošao rok koji je Savet bezbednosti dao Tribunalu za podizanje optužnica, ti svedoci su došli u moj tim odbrane, da ispričaju sve kako je bilo i da budu moji svedoci", rekao je Šešelj.

Treću grupu, kako je naveo, činili su oni koji su bili "potkupljeni, i davali lažne iskaze", a četvrtu svedoci koje su "hrvatska i muslimanska obaveštajna služba pripremale za svedočenje".

"Tužilaštvo s lažnim svedocima ništa nije postiglo što bi dokazalo moju eventualnu krivicu i odgovornost. Ono je tim lažnim svedocima samo doprinelo da se dodatno u provaliju surva bilo kakav pravni, politički i moralni integritet Haškog tribunala", rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, u prvobitnim izjavama svedoka nema nigde Šešelja ni Šešeljevaca, ni Srpske radikalne stranke ni njenih dobrovoljaca, a onda se, kako kaže, posle deset godina na volšeban način pojavljuju u izjavama koje sačinjava samo Tužilaštvo.

"Dovoljno je da Tužilaštvo svedoku sa neprijateljske strane jasno stavi do znanja šta je poželjan iskaz, i svedok odmah ide u tom pravcu i veze", rekao je Šešelj.

Šešelj: Ne odričem se vojvoda

Vi kažete da su dobrovoljci SRS bili poznati po brutalnosti i zločinima, a niste identifikovali nijedan-jedini zločin koji se na osnovu dokaza može pripisati ijednom dobrovoljcu SRS", rekao je Šešelj.

Potvrđujući da je njegova partija u proleće 1992. slala dobrovoljce u područja Sarajeva, Mostara i Nevesinja, optuženi je, međutim, negirao da su oni bili umešani u "stvarne ili izmišljene zločine", navedene u optužnici, na tim teritorijama.

Vođa radikala kazao je da su njegovi dobrovoljci u Sarajevu, pod komandom "četničkih vojvoda" Branislava Gavrilovića-Brneta i Slavka Aleksića, učestvovale u "oslobađanju" Grbavice, ali da se za njih "ne može vezati nijedan zločin". Isto je rekao i za formaciju koju je vodio Vasilije Vidović.

Sugerisao je da su se dobrovoljci iz Srbije potom povukli, a da su Gavrilović i Aleksić, rođene Sarajlije, sa svojim ljudima ostali u sastavu Vojske Republike Srpske.
"Ja se ne odričem i ne distanciram ni od jednog svog saradnika i četničkog vojvode", napomenuo je Šešelj.

On je tvrdio i da se ni sa teškim zločinima iz optužnice očinjenim u Mostaru i Nevesinju ne mogu povezati dobrovoljci SRS, uz sugestiju da su oni koji su ostali na tim područjima bili u sastavu VRS.

Šešelj koji je danas zatražio da zasedanje bude ranije završeno "pošto se oseća prilično umorno", završnu reč će okončati iduće nedelje.
 

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво