Читај ми!

Uhapšen "Anonimus" u Srbiji

Zbog menjanja sadržaja na sajtovima državnih organa, uhapšena jedna osoba. Policija tvrdi da je reč o jednom od pripadnika "Anonimusa" u Srbiji.

Pripadnik hakerske grupe "Anonimus Srbija" G.V. uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u napadu na nekoliko sajtova državnih organa u toku prepodneva, izjavio je tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

G.V. se sumnjiči da je izvršio krivično delo sabotaže, rekao je Stamenković i dodao da su saradnjom Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal i Odeljenja policije za tu oblast identifikovani članovi grupe "Anonimus Srbija".

"Pretreseni su stanovi i prostorije na određenim adresama i uhapšena je jedna osoba. Tokom pretresa nađeni su obimni dokazi koji ukazuju kako na odgovornost te osobe, tako i na postojanje krivičnog dela", precizirao je Stamenković.

Tužilac je naveo da se očekuje saslušanje osumnjičenog u policiji i da će tužilaštvo predložiti zadržavanje uhapšenog do sprovođenja kod istražnog sudije.

"Reč je, na osnovu dosadašnjih podataka i saznanja, o krivičnom delu računarska sabotaža za koju je zaprećena kazna do pet godina zatvora", precizirao je Stamenković.

"Ovo je prvi slučaj u Republici Srbiji, ali i šire, da je došlo do direktnog razotkrivanja i uspešnog identifikovanja i prikupljanja dokaza kada je u pitanju neko od 'Anonimus grupe', koja je najčuvenija i najjača hakerska grupa na planeti", napomenuo je tužilac.

Tužilac je ukazao da su pripadnici te grupe ranije napadali i sajtove CIA, FBI i ostale najbranjenije sajtove koji se nalaze na svim serverima u svetu, kada su u pitanju državni organi.

U akciji razotkrivanja hakerske grupe učestvovali su, pored Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, SBPOK i Odeljenje za visoko tehnološki kriminal MUP-a Srbije.

"Anonimusi" su jutros oborili sajt Ministarstva pravde i ostavili poruku kojom su pozvali na građanski bunt. Prethodnih dana oborili su stranice nekih muzičkih produkcija.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво