Читај ми!

U Gnjilanu uhapšeno šest Srba

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU uhapsili u okolini Gnjilana šestoricu Srba, za koje tvrde da su pripadnici MUP-a Srbije. Pretresi izvršeni u Šilovu, Pasjanu, Budrigi i Partešu. Moguće recipročne mere, kaže ministar Ivica Dačić.

Kosovska policija, odnosno specijalna jedinica Rosu, uhapsila je u okolini Gnjilana šestoricu Srba zbog "napada na ustavni poredak Kosova", za koje tvrde da su pripadnici MUP-a Srbije. Ministar Ivica Dačić kaže da su uhapšena četvorica radnika MUP-a i još jedno lice.

Direktor srpske policije Milorad Veljović saopštava da su, prema saznanjima MUP-a Srbije, pripadnici kosovske specijalne policije pretresli porodične kuće četvorice pripadnika MUP-a Srbije: Nikole Trajkovića, Zlatka Denića, Gorana Matropazovića i Dragana Stojkovića, koji žive u Opštini Gnjilane.

Kod Trajkovića je pronađena lovačka puška njegovog oca, za koju poseduje oružni list kosovskih institucija i službena legitimacija MUP-a Srbije. Kod Matropazovića, takođe službena legitimacija MUP-a Srbije, a kod Stojkovića legitimacija Internacionalne policijske asocijacije.

Kod jednog policijskog službenika pronađeni su delovi stare, rashodovane uniforme, koja u MUP-u Srbije, kaže direktor srpske policije, nije u upotrebi od 1999. godine, a koju su članovi porodice uhapšenog koristili prilikom poljoprivrednih radova.

Uhapšeni pripadnici MUP-a Srbije svakodnevno putuju na posao u Vranje, gde je Policijska uprava Gnjilane izmeštena posle 1999. godine.

Hapšenja i pretresi su izvršeni u selima nastanjenim Srbima - Šilovu, Pasjanu, Budrigi i Partešu.

Đura Cvetković iz sela Pasjane kaže da su upali sa maskama.

Ivana Matropazović, supruga jednog od uhapšenih rekla je da su pripadnici policije uzeli mnoge stvari, a da im nisu pokazali nijedan dokument. "I detetu od 16 godina stavili su lisice", rekla je Ivana Matropazović.

Živojin Stojanović iz Šilova, otac načelnika Policijske uprave u Gnjilanu, tvrdi da su specijalci kosovske policije razbili vrata njegove kuće i pretukli ga.

"U pet sati su razbili vrata i prozore, ušli su u kuću, izvukli me iz kreveta, bilo je svačega, bio sam u panici", rekao je Živojin Stojanović. On kaže da mu je kasnije rečeno da ga tuku zbog njegovog sina.

Stojanović je pregledan u bolnici u Lapljem selu kod Prištine. Zadobio je lakše telesne povrede.

Jedinica Rosu uhapsila je jutros četvoricu radnika MUP-a Srbije, matičara zaposlenog u opštini i vlasnika prodavnice, osumnjičenih za "napad na pravni poredak Kosova i ometanje policije u vršenju službene dužnosti", javila je agencija Beta.

Osim pripadnika MUP-a Srbije privedeni  su i M. Dimitrijević i T. Denić.

Akcija je izvedena pod nadzorom Okružnog tužilaštva u Gnjilanu i ovlašćenja tužioca koji je uhapšenima odredio pritvor, saopštila je kosovska policija.

Tokom akcije, zaplenjena je jedna lovačka puška i jedna puška M-48, jedan pištolj TT i 473 metka, četiri uniforme MUP-a Srbije, te izvesna količina dokumenata "releventnih za ovaj slučaj", saopštila je kosovska policija.

Ova grupa Srba, kako navodi policija u Prištini, bila je zaposlena u srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uhapšeni su radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola u odeljenju Policijske uprave Gnjilane, koje je od 1999. godine izmešteno u Vranje.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво