Читај ми!

Prijave protiv funkcionera

Državna revizorska institucija podnela 182 prekršajne prijave protiv ministara, gradonačelnika, predsednika opština, direktora javnih preduzeća. Među njima su i ministri Oliver Dulić i Nebojša Ćirić, predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Zbog nenamenskog trošenja sredstava iz budžeta u 2010. godini i privrednih prestupa, Državna revizorska institucija (DRI) podnela je 182 prekršajne prijave protiv ministara, njihovih zamenika, gradonačelnika, predsednika opština, direktora javnih preduzeća.

Prekršajne prijave su podnete protiv bivšeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, ministra životne sredine Olivera Dulića i tadašnjeg državnog sekretara (današnjeg ministra) u Ministarstvu ekonomije Nebojše Ćirića, kao i protiv predsednika Vlade AP Vojvodine Bojana Pajtića.

Na spisku onih protiv kojih su podnete prekršajne prijave su i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Niša - Miloš Simonović, Jagodine - Dragan Marković Palma, Zaječara - Boško Ničić, Novog Sada - Igor Pavličić i Kragujevca - Veroljub Stevanović.

Prijave su podnete nakon završene revizije trošenja budžetskih sredstava za 2010. godinu.

Prijave su podnete, između ostalih, i protiv dva državna sekretara u Ministarstvu životne sredine Nemanje Komazeca i Bojana Đurića, kao i protiv državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije Gorana Petrovića.

Takođe, prekršajne prijave su podnete i protiv direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dejana Jovanovića i direktora Agencije za životnu sredinu Momčila Živkovića.

Na spisku je još nekoliko ljudi iz Ministarstva ekonomije među kojima su i pomoćnik ministra Dejan Radulović, državni sekretar Dragijana Radonjić-Petrović, direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović, pomoćnik ministra Mišela Nikolić.

Bivša direktorka Fonda za razvoj Olivera Božić dobila je prijavu za privredni prestup, dok je protiv njene naslednice i sadašnje direktorke Slađane Backović podneta i prekršajna prijava i prijava za privredni prestup.

Prekršajna prijava sudu i prijava za privredni prestup podneta je i protiv direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka kao i direktora "Železnica Srbije" Milovana Markovića, a među odgovornima su još i bivši direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić.

Prijava za privredni prestup podneta je i protiv sadašnjeg direktora "Jat ervejza" Vladimira Ognjenovića dok je pređašnji direktor Srđan Radovanović dobio dve prijave - i prekršajnu i za privredni prestup.

Najviše prijava, čak 12, biće podneto protiv bivšeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića i državnog sekretara Ministarstva životne sredine Nemanje Komazeca.

Reakcije funkcionera

Najviše prijava, čak 12, biće podneto protiv bivšeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića i državnog sekretara Ministarstva životne sredine Nemanje Komazeca.

Milosavljević je tim povodom rekao da u tom ministarstvu, u vreme dok je obavljao tu funkciju, nije bilo nenamenskog trošenja novca, već samo knjigovodstvenih nepravilnosti.

"Kada budem video prekršajnu prijavu u skladu sa tim ću postupiti. Poštujem činjenicu da u Srbiji postoji nezavisna revizija", rekao je Milosavljević.

Milosavljević je dodao da su sve sprovedene revizije u tom ministarstvu uvek imale pozitivnu ocenu.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić "šokiran" je odlukom Državne revizorske institucije da protiv njega podnese prijavu.

"Završni izveštaj DRI, koji smo dobili pre 15 dana, nije ukazivao na postojanje bilo kakvih osnova za podnošenje prijave protiv mene, već je ocenjeno da je sve urađeno u skladu sa zakonom", rekao je Ničić.

Objašnjavajući razloge za podnošenje prijave, Ničić je naveo da je reč o fakturi koju je novinska kuća "Glas" iz Smedereva poslala Gradskoj upravi u Zaječaru, a nakon objavljivanja članka o Zaječaru, koji je objavila u marketinškom delu svojih novina.

"Zamerka je da je to urađeno bez raspisivanja poziva za javnu nabavku. Ja sa ovom informativnom kućom nisam potpisao nikakav ugovor i moj potpis ne stoji nigde, tako da ću ja sigurno biti oslobođen optužbi. ", rekao je Ničić.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je, povodom vesti da je DRI protiv njega i još četiri službenika Gradske uprave podnela zahteve za pokretanja prekršajnih prijava, rekao da ovaj postupak doživljava kao dragocenu korekciju u radu i načinu trošenja budžetskih sredstava.

Simović je rekao da je DRI imala nekoliko manjih primedbi na realizaciju budžeta u 2010. godini i da je deo grešaka odmah otklonjen, a deo je u fazi ispravljanja.

"DRI nije protivnik lokalnim samoupravama, već predstavlja pomoć u usklađivanju realizacije naših budžeta sa propisima", rekao je Simović.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma nije želeo da komentariše prijavu koju je DRI podnela protiv njega i više drugih sadašnjih i bivših funkcionera. U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, takođe, nisu želeli da komentarišu, pre nego što prijave stignu na adresu ministarstva.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво